Logotyp
Visa sökformulär

Studie- och yrkesvägledning

På vägen från förskola till en avslutad gymnasieutbildning finns många val för elever och föräldrar, både när det gäller utbildningen och val av skola. Ditt studie- och yrkesval har stor betydelse för hur ditt liv kommer att utvecklas. Du har rätt att få studie- och yrkesvägledning genom din skola. Skolan ska stödja dig så att du kan göra väl genomtänkta val inför ditt kommande studie- och arbetsliv.

Om studie- och yrkesvägledning

Grundskola och gymnasieskola

Du kan få studie- och yrkesvägledning i både grundskolan och i gymnasieskolan. Ni kan prata både om vad du vill arbeta med och vilken fortsatt utbildning du behöver. Det är viktigt att du får kontinuerlig information inför de val du ska göra. Även du som är skoltrött kan tillsammans med studie- och yrkesvägledaren prata om hur du bäst fortsätter din utbildning och vad du annars har för alternativ.

Läs mer om grundskola här

Läs mer om gymnasieskola här

Tjej, kille, lärare

Vuxenutbildning

Du kan också få studie- och yrkesvägledning om du är vuxen och saknar grundskola eller gymnasieskola. Då får du möjlighet att prata om olika yrken och vilken utbildning du behöver. Du är behörig att läsa inom kommunal vuxenutbildning från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Om du har studiebevis eller gymnasieexamen från ungdomsgymnasiet kan du vara under 20 år.

Läs mer om vuxenutbildning här

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Grundskola och gymnasieskola

Mer information om studie- och yrkesvägledning finns på skolornas egna webbplatser.

Läs mer om alla grundskolor i Västerås här

Läs mer om alla gymnasieskolor i Västerås här

Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola om du vill veta mer.

Vuxenutbildning

Mer information om studie- och yrkesvägledning för vuxna finns här

Kontakta studievägledarna på Vuxenutbildningscentrum om du vill veta mer.

Kontakta oss

Kontaktcenter för förskola och skola

Kontaktcenter hjälper dig med frågor om förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Park(ing) day

    Två parkeringsplatser blev en tillfällig fickparkerad park vid Stora Torget. Det är Västerås stads sätt att uppmärksamma den internationella Park(ing) day fredagen den 15 september.   

  • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

    Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?