Logotyp
Visa sökformulär

Klimatförändringar och miljö

Ett hållbart samhälle för ett gott liv.

Västerås stad vill skapa ett hållbart samhälle som kan ge västeråsarna ett gott liv. För att klara de ekologiska påfrestningarna på vår miljö behöver vi använda våra resurser mer effektivt än i dag. Miljöprogrammet  vägleder och stöder arbetet för att nå målen för ett hållbart och klimatsmart Västerås. Miljöarbetet ställer också krav på en förändrad livsstil hos dig som lever och verkar i Västerås.

Minskade utsläpp av växthusgaser

Västerås stad ska bidra till att minska utsläppen av växthusgaser till atmosfären. Målet är att minska utsläppen med mer än 60 % per invånare till år 2020. Det är högre än målet för Sverige totalt, vilket ligger på 40 %. Vi har tagit fram ett ambitiöst klimatprogram och handlingsplan som beskriver hur detta ska gå till. Energiplanen är en del av klimatprogrammet. För kommunens egen verksamhet ska vi till exempel:

 • se till att våra byggnader blir energismarta
 • se över de tjänsteresor vi gör
 • se till att våra verksamheter får klimatsmartare matsedlar
 • underlätta för produktion av småskalig förnybar energi

Handlingsplanen innehåller också åtgärder som riktar sig till dig som lever och verkar i Västerås. Vi erbjuder rådgivning, utbildning och inspiration till klimatsmartare val i din vardag, både för företag och för dig som medborgare - kontakta våra klimat- och energirådgivare för att få råd. Kontaktuppgifter till dem hittar du längre ned på den här sidan.

Vill du få tips och råd om hur du ska göra för att leva lite mer hållbart?
Här har vi satt ihop några råd och tips.

Illustration som visar ett tåg och en cyklist

Illustration av Tobias Flygar

Reviderat klimatprogram 

Västerås stad har reviderat Klimatprogrammet som beskriver hur Västerås kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser till atmosfären.

Programmet fokuserar främst på utsläpp från energi- och trafikområdet men även livsmedel som används i vår egen organisation finns med. Programmet omfattar både Västerås geografiska område och Västerås stad som organisation.

Det övergripande klimatmål som föreslås i programmet är en minskning av växthusgasutsläppen till 2020 med mer än 60 % per invånare jämfört med 1990. Till 2040 ska de samlade utsläppen av växthusgaser per invånare i Västerås vara nära noll.   

Alla berörs av åtgärderna i Klimatprogrammet, både näringsliv, organisationer och du som medborgare och boende i kommunen.

Kontakta oss

Energi- och klimatrådgivning

Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi- och klimatfrågor.

Telefon: Zandra Camber 021-39 25 71 och Per Eriksson 021-39 25 75. Det går också bra att skicka e-post, det gör du till energiradgivning[a]vasteras.se.

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

 • Sommarbio på Lögastrand

  För fjärde sommaren i rad bjuder vi på gratis utomhusbio på Lögastrand. Precis som förra året visar vi filmer som ni röstat fram. Årets filmer är Fantastiska vidunder och var man hittar dem, samt Capt...

Nytt i Västerås

 • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

  Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

 • Strålande framtid för solenergi

  Visste du att det idag är enkelt och lönsamt att installera solpaneler på sin villa och att kostnaden för solcellsmoduler gick ner med 80% mellan 2008 och 2012? Och att du med solpaneler kan minska dina energikostnader samtidigt som du alltid vet vad elen kommer att kosta varje månad?

 • God tillgång till dricksvatten i Västerås

  Du kanske har hört, läst eller sett att det just nu råder brist på grundvatten i stora delar av Sverige. I många samhällen används grundvatten för att förse hushållen med dricksvatten. Men i Västerås använder vi oss av Mälaren som vattentäkt. Det innebär att vi tar vatten från Mälaren, renar det och...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?