Logotyp
Visa sökformulär

Livsmedel

Vi vill må bra av den mat vi äter. Vi måste också se till att den mat vi äter hemma hanteras och tillagas på rätt sätt. Annars riskerar vi att bli matförgiftade.

Om du har blivit sjuk av något som du köpt eller blivit serverad i Västerås ska du höra av dig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Då kan vi utreda händelsen och i bästa fall förhindra att fler drabbas.

Om verksamheten

Vad du äter och dricker påverkar din hälsa. Fräscha råvaror och korrekt hantering är speciellt viktigt. Livsmedelsverket uppskattar att 500 000 personer i Sverige varje år blir sjuka av dåliga livsmedel. Det är alltid företagaren som säljer eller serverar livsmedel som ansvarar för att de är säkra.

För vem

Så minimerar du riskerna för matförgiftning

  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat och efter du varit på toaletten, bytt blöjor eller lekt med hunden.
  • Använda rena redskap och hantera maten på rena ytor. Vanliga smittspridare i köket är knivar, skärbrädor och disktrasor.
  • Diska skärbrädor, knivar och andra verktyg mellan varje moment, till exempel efter att du gjort salladen och innan du skär upp köttet.
  • Skärbrädan bör köras i diskmaskinen. En repig skärbräda är svår att få ren. Byt därför skärbräda när den blivit för nött.
  • Använd gärna hushållspapper när du gör rent i köket. Om du använder disktrasa så är det viktigt att byta ofta eller koka med jämna mellanrum. Bakterier förökar sig fort i det fuktiga materialet och risken är att du sprider bakterier i köket med din disktrasa.
  • Laga aldrig mat när du är sjuk. Förkylningar, magsjukor, diarréer och andra sjukdomar kan spridas via maten. Även i små sår finns det ofta bakterier. Om du har sår på händerna bör du inte hantera mat.

Grilla säkert!

Hamburgare som inte steks ordentligt ökar risken för matförgiftning, till exempel av bakterien ehec. Se därför till att hamburgaren är genomstekt oavsett om du äter hemma eller på restaurang.

Så undviker du att bli sjuk

  • Ät inte rå köttfärs och låt framför allt inte små barn smaka på rå köttfärs.
  • När du steker eller grillar köttfärs, se till att köttet blir genomstekt utan att bli bränt på ytan. Köttsaften ska vara genomskinlig och köttet ska inte vara rött eller rosa. Det gäller även hamburgare från frysdisken.
  • Var noga med att tvätta händerna, särskilt när du varit i kontakt med djur.  
Så här gör du

Matförgiftning och klagomål

Om du har blivit sjuk av något som du har köpt eller blivit serverad i Västerås är det bra om du anmäler det till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Då kan vi utreda och i bästa fall förhindra att fler drabbas. Ungefär hälften av alla matförgiftningar i Sverige inträffar i hemmet.

Anmäl om du har blivit matförgiftad

Kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen om du misstänker att du har blivit matförgiftad av den mat du ätit på restaurang eller av maten du köpt i en butik. Du kommer då få följande frågor:

  • Var, när och vad åt och drack du?
  • När började symptomen?
  • Vilka var symptomen och hur länge pågick de?
  • Har du varit i kontakt med sjukvården?
  • Har du någon allergi?
  • Hade du sällskap av någon/några? Vad åt de och blev de sjuka?
  • Vad hade du ätit och druckit tidigare under veckan?
  • Har du haft kontakt med några sällskapsdjur?
  • Ha du druckit vatten från en enskild brunn eller ett vattendrag?

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen utreder vad som orsakat matförgiftningen och förhindrar i bästa fall att fler drabbas. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kan alltså inte hjälpa dig få ersättning för att du blivit sjuk.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kontrollerar regelbundet att livsmedelsföretagen uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Kontrollen innebär vanligtvis oanmälda inspektioner. Resultatet ska ge en allmän bild av hur många anmärkningar en livsmedelsanläggning har och hur allvarliga dessa brister är. Hur ofta kontrollerna görs beror på verksamhetens storlek och vilka typer av livsmedel som hanteras. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tittar även på hur verksamheten märker och presenterar sina varor samt kontroller att den information som finns i anslutning till livsmedlen, till exempel på märkningsetiketten, är riktig.


Livsmedel

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygg och miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Sommartider: 7.30-16.00 (Från måndagen den 26 juni till fredagen den 18 augusti)
Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

Det här händer i Västerås

  • Sommarbio på Lögastrand

    För fjärde sommaren i rad bjuder vi på gratis utomhusbio på Lögastrand. Precis som förra året visar vi filmer som ni röstat fram. Årets filmer är Fantastiska vidunder och var man hittar dem, samt Capt...

Nytt i Västerås

  • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

    Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

  • Strålande framtid för solenergi

    Visste du att det idag är enkelt och lönsamt att installera solpaneler på sin villa och att kostnaden för solcellsmoduler gick ner med 80% mellan 2008 och 2012? Och att du med solpaneler kan minska dina energikostnader samtidigt som du alltid vet vad elen kommer att kosta varje månad?

  • God tillgång till dricksvatten i Västerås

    Du kanske har hört, läst eller sett att det just nu råder brist på grundvatten i stora delar av Sverige. I många samhällen används grundvatten för att förse hushållen med dricksvatten. Men i Västerås använder vi oss av Mälaren som vattentäkt. Det innebär att vi tar vatten från Mälaren, renar det och...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?