Logotyp
Visa sökformulär

Nya torgen

Stora Torget, en av de äldsta platserna i Västerås ska göras om. Vi frågade västeråsare och besökare hur ni vill att torget ska se ut i framtiden. Gensvaret blev stort. Över 100 förslag lämnades in och nu pågår det stora arbetet med att gå igenom och bedöma förslagen. Kanske kan vi förverkliga just ditt förslag. 

Om förnyelsen

Att göra om Stora Torget och Bondtorget är ett arbete som kräver mycket funderande. På och runt torgen rör sig väldigt många och här har mycket hänt genom åren. I närheten slogs Gustav Vasas soldater mot danska armén och här har det bedrivits torghandel i många hundra år. 

Resultat invånardialog

Nu är sammanställningen av invånardialogen klar. Topp tre bland önskemålen är:

 1. Sittplatser
 2. Grönska
 3. Aktiviteter

Vi vill tacka alla delaktiga för era bidrag. De kan komma att användas som inspiration i det kommande arbetet. Fortsättning följer!
Sammanställning av invånardialogen.länk till annan webbplats

Torgen undersöks

Med hjälp av en borr undersöks varför marken sjunker på vissa ställen. Sammanlagt handlar det om 9 hål som borrats på Stora Torget, 3 på Bondtorget och 3 på Västra Kyrkogatan. Förutom att få svar på vad det är som orsakar sättningarna är en arkeolog inkopplad för att studera tjockleken på kulturlagren. I det omrörda lagret högst upp finns inte några kulturhistoriska värden men det kan finnas arkeologiskt intressanta fynd lite djupare ner.  

Dessutom kontrolleras grundvattnets trycknivå inom området.
Borrningarna genomfördes i mitten av februari och hela undersökningen väntas vara klar i slutet av mars.

En borr-rigg på Stora Torget gör geoteknisk och arkeologisk undersökning

Över 100 förslag

Torsdagen den 27 och lördagen den 29 oktober stod vi på Stora Torget för att ta emot frågor och idéer. Dessutom delade vi ut broschyrer så att invånarna kostnadsfritt kunde posta sina förslag Dessutom fanns möjlighet att lämna förslag via epost eller via ett formulär på webben.

När tiden för att lämna synpunkter och idéer gick ut den 30 november hade över 100 förslag lämnats in. Dessa gås noggrant igenom och bedöms.

Bildkollage över Stora Torget och Bondtorget

Det här händer

Innan de nya torgen är klara krävs mycket arbete och vi vet inte heller exakt hur lång tid allting tar. Om vi hittar arkeologiska fynd görs utgrävningar innan byggarbetena kan starta. Så här ser tidplanen ut.

 • Vi går igenom alla förslag som lämnats in. Det arbetet bör vara klart till årsskiftet och redovisas sedan på den här sidan.
 • Alla bidrag utvärderas men alla idéer kommer inte att kunna genomföras 
 • Vi gör utredningar om hur vi ska göra med bland annat parkeringar, cyklar, tillgänglighet, belysning, markvärme och isbana
 • När utredningarna är klara får en arkitekt i uppdrag att presentera ett slutgiltigt förslag där hänsyn tagits till de olika förutsättningarna
 • Därefter följer projektering och planering av byggandet. Entreprenörer får lämna anbud på att bygga och när en entreprenör
  vunnit upphandlingen sätts bygget igång
 • 2018/2019 beräknas nya Stora Torget vara klart.

Det här händer i Västerås

 • Möte om fler bostäder på Jakobsberg

  Välkommen på möte för ny detaljplan för Kata 22 och 23 på Jakobsberg, dp 1864. Vi planerar för fler bostäder och möjligheten att ha handel i området. Du har möjlighet att ställa frågor och tycka till. Vi har representanter på plats.

Nytt i Västerås

 • Park(ing) day

  Två parkeringsplatser blev en tillfällig fickparkerad park vid Stora Torget. Det är Västerås stads sätt att uppmärksamma den internationella Park(ing) day fredagen den 15 september.   

 • Nya regler för vissa bygglovbefriade åtgärder

  Den 1 juli infördes ett antal nya regler när det gäller om bygglov krävs eller inte. Det handlar främst om bygglovbefrielse vid en- och tvåbostadshus. Oavsett om en åtgärd inte kräver lov kan det krävas anmälan och startbesked innan du får börja. Ta därför i god tid reda på vad som gäller innan du b...

 • Familjen Kohnic får sitt drömhus i Gäddeholm

  Vid 07-tiden på tisdagsmorgonen kom lastbilen med huset i olika paket. En lyftkran lyfte av dem och de olika delarna byggdes ihop som en jättelik byggsats. På eftermiddagen stod huset på plats, taket var täckt och el och vatten inkopplat. Om en månad kan familjen Kohnic som första familj flytta in i...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?