Logotyp
Visa sökformulär

Västerås hamn - en port mot världen

Det finns så klart många frågor kring varför vi bygger och rustar hamnen. När kommer det att ske? Vad har jag som invånare i Västerås för nytta av det. På den här sidan kommer du framöver att hitta information som uppdateras om byggnationen, beskrivning av området, kartor och bilder.  Vi har också sammanställt de vanligaste frågorna med svar.

Västerås utvecklar hamnen

Nu genomförs ett av de största svenska sjöfartsprojekten i Sverige någonsin. Och där är vi i Västerås och Köping med. EU har nu gett Mälaren status som inre vattenväg. Det innebär att större lastfartyg med större godsvolym kan trafikera sjöfarten till och från Västerås och Köpings hamnar. Södertälje kanal och sluss byggs om och breddas. Farleden samt hamnbassängerna  i Västerås och Köping muddras, kajerna förstärks och får nya spåranslutningar. Det innebär att vi kommer att kunna ta emot fler och större fartyg och med det större mängder gods. 

EU och regeringen har beslutat att godstransporterna i sjöfarten ska öka. Vägarna och järnvägarna i Europa och i Sverige är överbelastade och situationen blir värre i takt med att befolkningarna och transporterna ökar. Lastbilstransporterna av gods är ett stort miljö- och klimatproblem – ett mycket större hot mot vår vackra natur än vad sjöfarten är. Det är säkrare och klimatsmartare att öka sjöfarten. Vinsterna är uppenbara. Varje godsfartyg motsvarar 22 tåg och 1 000 lastbilar - och dubbelt upp tur och retur.

Hamnarna måste rustas och utvecklas för att vi ska kunna behålla och få nya företag att etablera sig här. Genom att ha ett livskraftigt näringsliv tryggar vi arbetsmarknaden i staden. Regeringen har avsatt pengar för att förbättra infrastrukturen för sjöfarten på Mälaren, det så kallade Mälarprojektet. I juni 2015 antog kommunstyrelsen en utvecklingsplan av Västerås hamn. Västerås och Köping har lovat staten att respektive hamn ska förbättras för att kunna ta emot fler och större fartyg och godsmängder.

Tidplanen för projektet är att påbörja arbetet i Södertälje kanal hösten 2016. När det gäller muddringsarbetena i Mälaren är planen att de ska genomföras under hösten 2019. Hamnprojektets första fas beräknas vara klart 2020. Förberedelserna för investeringarna (projekteringen) delfinansieras av EU genom fonden för ett sammanlänkat Europa, CEF, med totalt cirka 26 miljoner kronor, för hamnarna i Västerås och Köping.

Här kan du läsa mer om utvecklingsplanen för Västerås hamnPDF

 

Har du frågor om Västerås hamn?

Då kan du läsa våra frågor och svar. Du är också välkommen att kontakta oss. Våra kontaktuppgifter hittar du längre ned på den här sidan.

Insjöhamnarna Västerås och Köping öppnar porten för Skandinaviens ledande tillväxtregion

I november 2016 drog det största sjöfartsprojektet i modern tid igång. Invigningen av Mälarprojektet förrättades i Södertälje och det är Sjöfartsverket som driver Mälarprojektet. Projektet kommer att få stor effekt för sjöfarten i Västerås. Vi sände invigningen live på Facebook. Här ser du en sammanfattning.


Kontakta oss

Anders Borgstedt

Projektledare

021-39 15 90, 073-868 23 62

Patrizia Strandman

Samhällsbyggnadsstrateg

021-39 24 54

Hitta hit

Hitta hit

Det här händer i Västerås

 • Sommarbio på Lögastrand

  För fjärde sommaren i rad bjuder vi på gratis utomhusbio på Lögastrand. Precis som förra året visar vi filmer som ni röstat fram. Årets filmer är Fantastiska vidunder och var man hittar dem, samt Captain Fantastic.

Nytt i Västerås

 • Nya regler för vissa bygglovbefriade åtgärder

  Den 1 juli infördes ett antal nya regler när det gäller om bygglov krävs eller inte. Det handlar främst om bygglovbefrielse vid en- och tvåbostadshus. Oavsett om en åtgärd inte kräver lov kan det krävas anmälan och startbesked innan du får börja. Ta därför i god tid reda på vad som gäller innan du b...

 • Familjen Kohnic får sitt drömhus i Gäddeholm

  Vid 07-tiden på tisdagsmorgonen kom lastbilen med huset i olika paket. En lyftkran lyfte av dem och de olika delarna byggdes ihop som en jättelik byggsats. På eftermiddagen stod huset på plats, taket var täckt och el och vatten inkopplat. Om en månad kan familjen Kohnic som första familj flytta in i...

 • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

  Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?