Logotyp
Visa sökformulär

Arbete för unga

Du som är ung kan på olika sätt få hjälp från Västerås stad att få arbete. Staden erbjuder, tillsammans med bland andra Arbetsförmedlingen, olika lösningar och insatser såsom traineejobb, utbildningskontrakt, sommarjobb, sommarlovsentreprenör och sommarjobbspraktik. Olika aktörer inom Västerås stad och Västerås näringsliv samarbetar för att öka möjligheterna för att du som ung ska få ett meningsfullt jobb och kunna försörja dig själv.

Så här gör du

Sommarjobb för dig som är ung

Sommarjobbspraktik 2017

Sommarjobbspraktik ger dig som går på gymnasiet och är folkbokförd i Västerås kommun möjlighet att arbeta under en del av sommaren. Du arbetar inom stadens förvaltningar och bolag. Exempel på arbetsområden är administration, barnomsorg, kök och restaurang, turism och kultur, underhåll och renhållning, vård och omsorg.

Gymnasieungdomar ler mot kameran

Tidsperioder

Vi har delat in sommaren i två perioder. Du arbetar en av dessa två perioder.

 • Period 1: Vecka 25-28 (19 juni-16 juli)
 • Period 2: Vecka 29-32 (17 juli-13 augusti)

Arbetsområden och branscher

Du kan söka sommarjobbspraktik inom följande områden:

 • Administration Här arbetar du oftast på ett kontor och utför allmänna kontorsgöromål
 • Barn och omsorg Arbete i barngrupper där du till exempel får vistas utomhus, leka lekar och spela spel
 • Kök och restaurang Arbetsuppgifter är till exempel matlagning, servering och diskning
 • Turism och kultur Här kan du få möta och guida besökare från hela världen, spela teater och underhålla gäster.  
 • Underhåll och renhållning Du arbetar med gräsklippning, renhållning och ogräsrensning i flera olika områden i staden.
 • Vård och omsorg Arbeta med omsorg av äldre, till exempel genom att gå på promenader eller sitta ner och samtala med de boende. 

Sök sommarjobbspraktik

Ansökningsperioden för sommaren 2017 tog slut den 7 mars.

När får jag besked?

Alla som har sökt sommarjobbspraktik kommer att få besked i mitten på april. För de som blir erbjuden sommarjobbspraktik kommer mer information.

Hur får jag veta mer?

Välkommen att mejla dina frågor till sommarjobb[at]vasteras.se eller att höra av dig till Veronica Könönen, telefon 021-39 24 18 eller Jutta Grundell, 021-39 20 71 på AMA arbetsmarknad. Våra öppettider är vardagar klockan 8-16 och vi har lunchstängt mellan klockan 12-13.

Låt entreprenören i dig blomstra

Vill du vara din egen chef? Vill du sätta ramarna för ditt eget jobb? Gillar du att anta en utmaning? Har du idéer och är sugen på att ge dem liv? Har du viljan att greppa en utmaning? 

Sommarlovsentreprenör är din chans! Går du på gymnasiet eller ska börja på gymnasiet så kan du, själv eller tillsammans med en kompis, driva något eget under sommaren.

Som sommarlovsentreprenör får du stöd att komma igång, utveckla dina idéer och support att genomföra "din grej". Du kommer att lära dig massor om företagsamhet och entreprenörskap på ett roligt sätt. Läs mer om sommarlovsentreprenör på AMA Arbetsmarknads webblänk till annan webbplats.

Kontaktpersoner: Anna Sköld, Konsulent, telefon: 021-39 15 27 och Siham Cicek 021-391583.

För vem

Vi samverkar för att fler unga ska kunna försörja sig själva

Arbetsförmedlingen (AF), Västerås stad, Samhall, Landstinget, Mimer, Jobba i Västerås (JIV), Västerås Folkhögskola och Kommunal har tecknat en överenskommelse om samverkan för unga (16-24 år) till arbete. Genom att samverka ökar vi chanserna att resurser läggs på rätt ställe och att vi fokuserar på det som är viktigast för just Västerås och Västerås ungdomar. Läs mer om hur vi samverkar för att fler unga skall få ett jobb här.

Utbildningskontrakt

Utbildningskontraktet är en möjlighet för ungdomar i Västerås att fullfölja sin gymnasieutbildning i kombination med arbete. Här kan du läsa mer om utbildningskontrakt.

Trainee inom Västerås stad

Västerås kommuns traineeprogram är en yrkesutbildning som kombinerar utbildning och jobb. Efter utbildningen är du klar att söka jobb! Här kan du läsa mer om traineeprogram inom Västerås stad.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

AMA Arbetsmarknad är en specialenhet för arbetsmarknadsfrågor i Västerås stad. Vår verksamhet kännetecknas av ett långsiktigt tänkande med mål att hitta individuella lösningar, som på sikt leder den som aktivt deltar, vidare till arbete, studier eller eget företagande. Vi ser människan som en resurs med många positiva egenskaper och vi utgår från din vilja, förmåga och kompetens.

AMA Arbetsmarknad erbjuder tillsammans med Västerås stad flera olika insatser för att hjälpa unga till jobb. Vill du skaffa arbetslivserfarenhet samtidigt som du utbildar dig till ett yrke som arbetsgivarna efterfrågar? Då kanske Traineejobb eller Utbildningskontrakt är något för dig.

Kontakta oss

Sommarjobbspraktik för gymnasieungdomar

Alla frågor om sommarjobbspraktik hanteras av en enhet inom Västerås stad som heter AMA Arbetsmarknad.
Öppettider: 08.00-16.00. Lunchstängt 12.00-13.00
Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 47, ingång T6, vån D

Postadress:
Västerås stad
Förvaltningen för stöd, fritid och entreprenad
AMA Arbetsmarknad
721 87  Västerås

Telefonnummer: 021-39 24 18

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

  Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?