Logotyp
Visa sökformulär

Tobak

Säljer du tobaksvaror? Tobaksvaror är bland annat cigaretter, cigariller, röktobak, snus och portionstobak. Då ska du följa de regler som gäller i tobakslagen.

På bilden ser du cigaretter utan filter fotade uppifrån.

Anmäl försäljning av tobaksvaror

Innan du får börja sälja tobak ska du göra en anmälan till miljö- och konsumentnämnden. Du hittar blankett längre ner på sidan. Avgift för att anmäla försäljning av tobak är
1 960 kronor.

Du som har gjort en anmälan betalar sedan en avgift varje år på 980 kronor för miljö- och hälsoskyddsförvaltningens tillsyn. Avgiften ska betalas för varje kalenderår från och med året efter anmälan.

Du måste anmäla all typ av tobaksförsäljning, oavsett om den sker i butik, i automater, på torghandel, eller på internet. Har du personal som arbetar åt dig med försäljningen måste du tala om för dem vilka regler som gäller för tobaksförsäljning.  När du lämnar anmälan om tobaksförsäljning ska du också lämna in en beskrivning av hur du ska göra egenkontroll och arbetssätt för att du ska kunna följa reglerna i tobakslagen.

Regler om tobaksförsäljning

Du får inte sälja tobaksvaror till någon som är under 18 år. Den som säljer tobaksvaror är skyldig att försäkra sig om att köparen fyllt 18 år. Om det är svårt att uppskatta köparens ålder ska du alltid fråga efter legitimation. Därför måste du ha tydliga skyltar eller dekaler där det står att tobak bara får säljas till den som är 18 år eller äldre.

Om du skulle sälja tobak utan tillstånd kan du dömas för olovlig tobaksförsäljning. Du kan få böter om du säljer tobak till någon som är under 18 år. Och om brottet bedöms som särskilt svårt av domstolen kan du till och med få fängelse upp till sex månader. 

I tobakslagen finns flera regler kring försäljningen. På varje försäljningsställe ska det bland annat finns en tydlig och klart synlig skylt med information om förbudet mot att sälja eller lämna ut tobaksvaror till den som inte har fyllt 18 år. Samtliga förpackningar av tobaksvaror ska ha varningstext. För cigaretter gäller även att förpackningen ska ha en innehållsdeklaration. I Sverige finns ett förbud mot att sälja cigaretter styckevis eller i förpackningar som är färre än 19 cigaretter.

Ändringar i tobakslagen

Den 20 maj 2016 kom ändringar i tobakslagen. Du som säljer tobaksvaror och örtprodukter för rökning behöver känna till de nya reglerna. Information om ändringarna hittar du under Relaterade dokument längst ner på sidan.

Ny lag om elektroniska cigaretter

Från och med den 1 juli 2017 finns en lagstiftning om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare. Den här informationen beskriver några av delarna i lagen som du som säljer produkterna behöver känna till.

 • anmäl till kommunen att du säljer e-cigaretter
 • du måste ha ett egenkontrollprogram
 • e-cigaretter får endast säljas till dem som fyllt 18 år
 • du ska ha en tydlig skylt med information om åldersgräns
 • förpackningen ska förses med ett informationsblad
 • förpackningen ska förses med en innehållsdeklaration
 • förpackningen måste ha en hälsovarning
 • endast viss marknadsföring av e-cigaretter till konsumenter är tillåten
 • det är straffbart att inte följa lagen

Kontakta oss

Kontaktcenter

Kontaktcenter hjälper dig med alla dina kommunala frågor.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Sommartider: 7.30-16.00 (Från måndagen den 26 juni till fredagen den 18 augusti)
Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

 • Sommarbio på Lögastrand

  För fjärde sommaren i rad bjuder vi på gratis utomhusbio på Lögastrand. Precis som förra året visar vi filmer som ni röstat fram. Årets filmer är Fantastiska vidunder och var man hittar dem, samt Capt...

Nytt i Västerås

 • Familjen Kohnic får sitt drömhus i Gäddeholm

  Vid 07-tiden på tisdagsmorgonen kom lastbilen med huset i olika paket. En lyftkran lyfte av dem och de olika delarna byggdes ihop som en jättelik byggsats. På eftermiddagen stod huset på plats, taket var täckt och el och vatten inkopplat. Om en månad kan familjen Kohnic som första familj flytta in i...

 • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

  Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

Hjälpte informationen på denna sida dig?