Logotyp
Visa sökformulär

Falluckan för fortkörare fungerar fantastiskt

Det nya farthindret på Björnövägen har minskat hastigheten och ökat säkerheten. Det visar statistiken sedan farthindret varit igång i ett halvår.

Dynamiskt farthinder Björnövägen

Farthindret Actibump består av en fallucka som fälls ner 5-6 centimeter om ett fordon kör för fort. Det blir en ordentlig smäll i bilen och föraren lär sig att respektera hastighetsbegränsningen nästa gång. För den som håller hastighetsbegränsningen är det som att köra på en plan väg.

Actibump invigdes den 6 oktober. Anledningen till att farthindret placerades utanför Kunskapsskolan på Björnövägen var att där passerar 10 000 fordon per dygn, varav 700 lastbilar. Dessutom passerar 7 bussar i timmen.

Efter cirka ett halvårs användning visar statistiken att farthindret verkligen fått bilisterna att sänka farten.

Grafisk kurva som visar hastigheten vid farthindret på Björnövägen.

-Om hastigheten på en väg sänks från 50 till 40 km i timmen brukar den verkliga sänkningen bli 2-3 km i timmen. Här har vi sänkt från 50 till 30 km i timmen och den verkliga sänkningen har blivit 20 km i timmen. Det säger Charlotte Edberg, trafikplanerare vid teknik- och fastighetsförvaltningen.

Det lodräta strecket på den grafiska kurvan visar hastigheten 30 km i timmen. Där syns att de allra flesta fordon passerar övergångsstället i en hastighet som är under 30 km i timmen.

-Västeråsarna har lärt sig och det stämmer med erfarenheterna vi har i Malmö, Uppsala och Linköping, säger Karin Wiklund, marknadskommunikatör på Edeva som tillverkar Actibump.

Publicerad 2017-03-30 10.04

Senast ändrad 2017-03-30 10.09