Bloggen som uttrycksmedel har funnits i Sverige i ungefär femton år. Under åren har de utvecklats och vem som helst kan idag starta en blogg via en gratis bloggplattform. Det tar bara några minuter och det enda man behöver uppge är ett användarnamn och en mailadress. Man behöver inte ens kunna speciellt mycket. Kan man starta ett Playstation kan man blogga.

Eftersom det är så enkelt att lämna ut sitt liv på internet har det också blivit vanligt med bloggar som skriver om andra. Skvallerbloggar dyker upp och försvinner. En skvallerblogg kan vara helt oskyldig men också fruktansvärt elak och kränkande. Det kan vara en blogg om eleverna på en speciell skola, om unga i en specifik stad eller bara en blogg där man hänger ut människor man tycker illa om.

De skvallerbloggar som figurerar på nätet just nu går i stort sett ut på att kränka andra ungdomar. De som står bakom bloggen eller Facebooksidan är naturligtvis anonyma. Enkelt kan man förklara det så här:

Bloggen lägger ut en bild på en ung människa och berättar elakt skvaller, talar om hur ful och äcklig personen på bilden är och ber läsarna att fylla på information. Oftast är det rent påhittade saker, men hur i all världen ska en ung människa kunna försvara sig mot ett sådant inlägg? Det är närapå omöjligt. Vem som helst kan läsa, vem som helst kan sprida. Vem som helst kan spara ner och lägga ut det igen. När som helst. Var som helst.

Det här förekommer inte bara här i Västerås. De finns överallt, i alla städer. Vem som helst kan bli drabbad av en skvallerblogg och vem som helst kan vara den som startar den. Det är lätt, lite spännande och det är inte alltid man förstår vad man faktiskt gör. Att kränka någon på internet är precis lika olagligt som att göra det ansikte mot ansikte. Man är inte anonym på internet även om man lätt kan tro det. Allt går att spåra.

Om du som förälder, kommer i kontakt med de här bloggarna så finns det några saker du kan tänka på. Tipsen nedan fungerar också väldigt bra som diskussionsunderlag för samtal med din tonåring.

 • Allt som läggs ut på internet lagras och går att få tillbaka, även om det raderas.
 • Framtida arbetsgivare googlar dig. Vet du vad som finns på internet om dig? Vet du vilka bilder som kommer upp på skärmen?
 • Att kränka någon på internet är ett brott – hamnar du i brottsregistret så får du under många år problem med exempelvis bostadskontrakt, telefonabonnemang, arbete och körkort.
 • Det går inte att vara helt anonym på internet.
 • Du som förälder kan bli betalningsansvarig för skadestånd, om ditt barn döms för något brott.
 • Den stil och samtalston man har med sina kompisar kan uppfattas som oerhört kränkande och elakt av andra. Det är bra att tänka på det när man uttrycker sig på internet. Det som man själv tycker är helt okej kan uppfattas som kränkande av någon annan.

 
Om ditt barn blir utsatt i en skvallerblogg så kan du agera så här:

 • Spara så mycket det går av det som finns på bloggen eller facebooksidan. Gör skärmdumpar på allt (förklaring finns längst ner på sidan)
 • Polisanmäl genast. Det är mycket som inte blir anmält – ju mer information polisen får desto fortare kan de stänga ner sidan och hitta de som är ansvariga.

Skärmdump

Genom att göra en sådan ”fotograferar” du det som finns på din skärm precis just då. På det viset kan du visa vad som funnits på internet även om bloggen läggs ner. Det blir ditt bevis på det som hänt.

Så här gör du:

 • Se till att det du vill spara finns på skärmen.
 • Tryck på knappen Print Scrn – den finns oftast uppe till höger på tangentbordet.
 • Öppna ett tomt worddokument.
 • Håll muspekaren på det tomma dokumentet och högerklicka.
 • Välj ”Klistra in”
 • Det du fotograferade med Print Screen-knappen ska nu finnas i ditt nya dokument som en bild.
 • Döp bilden och spara den i din dator.

Har du frågor? Hör gärna av dig till Västerås Barnombud via mail: barnombudet@vasteras.se