Logotyp
Visa sökformulär

Barn- och ungdomskultur

Visste du att Västerås är Loreens och graffitipionjären Puppets hemstad? Delar av dansgruppen Bounce är också uppvuxna i Västerås. Här finns Gycklargruppen TRiX, nationella lajvkonventet Prolog, festivalen MusikRUM för unga musikanter och mycket mer. Staden har ett brett utbud av utbildningar, skolor och föreningar för dans, musik, teater och nycirkus. I Västerås står barn och ungdomar i centrum. Här kan du uppleva och skapa alla sorters kultur.

Om verksamheten

Västerås kultur-, idrotts- och fritidsförvaltning producerar och samordnar barnkultur för förskolan, barn och unga både på skoltid och fritid och för barnfamiljer både centralt och i stadsdelarna. Vi arbetar för att skapa många arenor för ungdomskultur och i olika former. Du som är ung i Västerås är mycket välkommen till oss med dina idéer och projekt. Hos oss är ingenting omöjligt!

Barn spelar instrument

Fotograf: Pia Nordlander, bildN

För vem

Något för alla

Ungdomar upp till 18 år kan gå gratis på många konserter på Västerås Konserthus. Du som är 10-15 år kan prova på olika kulturaktiviteter som teater, film, musik. lajv och parkour via Try It IDA. Det är gratis. Det finns gratis lajv på Östra holmen varje sommar där du kan vara med en eller flera dagar. På sommaren erbjuder vi gratis veckovisa workshops för skollediga där du får prova på till exempel cirkus, teater och film. De flesta kulturinstitutioner som biblioteket, muséerna och kulturhusen har gratis eller billiga aktiviteter och föreställningar för barn. Det finns mycket att se och göra genom Kultur i stadsdelarna.

Så här gör du

Hur går det till?

Vi har ett omfattande utbud både för barn och för dig som är ung.

Kultur för barn

Västerås stad erbjuder barn att under sommarlovet kostnadsfritt delta i veckolånga workshopar som t.ex. cirkusskola, teaterskola och filmskola. Vi har också andra återkommande evenemang med bra kulturaktiviteter för barn: Bullan är en scen för familjeföreställningar och en av de populäraste mötesplatserna för de minsta. Åasen på Cityfestivalen, Västerås Barnfestival, Kulturnatten och på Djäkneberget firar vi nationaldagen. Är du intresserad av att delta i sommarlovets workshops kontaktar du oss på Västerås Kulturcentrum. Kontaktuppgifter finns längre ned på sidan. I länklistan nedan finns länk till Bullanscenens egen webbplats. Där finns också länk till Kulturnatten och Cityfestivalen.
Här hittar du höstens program för Bullan-scenen på CulturenPDF

Kultur för unga

Ung Kultur Möts, UKM

UKM vill skapa scener för dig som är 13-20 år. Spelar du piano eller kan du jonglera med facklor och stå på händer samtidigt? Längtar din rockmusik ut ur garaget? Ligger det dikter i din skrivbordslåda som väntar på publik? Har du skapat nya Mona Lisa? Skapar du morgondagens kultur? Älskar du att få vara med där det finns andra som du? Då är UKM din grej! UKM genomförs på flera platser i landet. Från varje plats utses en representant att delta i en länsfestival och från länsfestivalen en representant att delta i UKM Riks.
Vill du veta mer om UKM kan du kontakta oss på Västerås Kulturcentrum, kontaktuppgifter finns längre ned på sidan.

MusikRum Västerås

"Ung festival med glimten i Örat" Under ett par dagar i maj fylls Västerås av tusentals musicerande ungdomar från hela landet. Konserter ges på ett flertal platser runtom i centrum. MusikRum har en egen webbplats, se länk i länklistan nedan.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Västerås Kulturcentrum är en del av Västerås kultur-, idrotts- och fritidsförvaltning. Vi är stadens enhet för allmänkultur och stöttar kulturaktiviteter för alla åldrar runt om i staden. Vårt syfte är att inspirera, informera, samordna och förmedla. Vi samarbetar med professionella kulturaktörer, lokala föreningar, studieförbund med flera. Vi arrangerar också Ung Kultur Möts.

Vi förmedlar aktiviteter för barnfamiljer och för skolungdomar. Vi driver också Bullan, en scen för familjeföreställningar.

Vår kulturgaranti ger varje grundskoleelev från förskoleklass till årskurs 9 ett erbjudande om en kulturupplevelse varje läsår. Dessutom kan barn och ungdomar delta i kostnadsfria program via de stora lokala kulturinstitutionerna. Vi samordnar Skapande skola, olika projekt med elevernas skaparkraft i centrum.

Vi verkar även för generationsöverskridande möten och är arrangör för nationaldagsfirandet på Djäkneberget, aktiviteter i samband med Förintelsens Minnesdag och är delarrangör i Cityfestivalen och Världskulturfestivalen. Vi ingår även i Finnet, ett nätverk för att lyfta fram kultur med finsk anknytning.

Två gånger per år ger Västerås kulturcentrum ut foldern Kulturprogram för barnfamiljer. Den skickas ut till alla förskolor och finns att hämta på flera publika platser, t.ex. stadens bibliotek.

Kontakt

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 5

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

 • Try it Sommar

  För elfte året i rad arrangeras Try it Sommar i Västerås. Under de två första veckorna i augusti kan alla mellan 10 och 15 år prova på olika idrotter och kulturaktiviteter. Förra året deltog nästan 1 ...

 • Try it Sommar

  För elfte året i rad arrangeras Try it Sommar i Västerås. Under de två första veckorna i augusti kan alla mellan 10 och 15 år prova på olika idrotter och kulturaktiviteter. Förra året deltog nästan 1 ...

 • Try it Sommar

  För elfte året i rad arrangeras Try it Sommar i Västerås. Under de två första veckorna i augusti kan alla mellan 10 och 15 år prova på olika idrotter och kulturaktiviteter. Förra året deltog nästan 1 ...

Nytt i Västerås

 • Estetiska programmet ger Peter Pan

  Nu är det dags för vårens stora föreställning av eleverna på Estetiska programmet på Carlforsska, som i år sätter upp Peter Pan. Föreställningen är en tolkning av den klassiska sagan om Peter Pan och är fylld med dans, musik, teater och scenografi och där vi får följa med på hans äventyr i Landet In...

 • Inbjudan till dig som vill ordna sommarlovsaktiviteter 2017

  Är du en aktör inom eller utom Västerås stad, och intresserad av att genomföra extra satsningar på sommaraktiviteter för barn och ungdomar sommaren 2017? Då är du välkommen på ett informationsmöte den 25 januari.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?