Logotyp
Visa sökformulär

Kulturhistoria och kulturarv

Vårt kulturarv är inte bara föremål, byggnader och fornlämningar utan också traditioner, berättelser och andra värden som vi får ta över från tidigare generationer. I Västerås finns ett rikt kulturarv som är känt över hela världen. 

Badelundabygden lockar besökare från hela världen

I dag är Badelundabygden ett av Sveriges mest intressanta fornlämningsområden. Här finns Anundshög, Sveriges största gravhög. Badelundabygden var en viktig samlingsplats under förhistorisk tid. Bygden var ett kulturellt centrum för hela västra Mälardalen och en viktig knutpunkt för handel under vikingatiden. När människor förr i tiden färdades mellan jordbruksbygderna vid Mälarkusten och skogsbygderna i norr följde man vägen på Badelundaåsens krön.

Besökare från hela världen kommer hit för att ta korta eller längre promenader i en vacker natur med en stor mängd fornlämningar.

Bild på en runsten

Bara på åsen mellan kyrkan och E18 finns cirka 500 synliga gravar. Till detta kommer alla gravar som ligger dolda under marken. Det finns sannolikt minst 2000 gravar på den korta åssträckan. Anundshög är 9 meter hög och 65 meter i diameter och är troligen från tiden 800-900 e Kr. Det är okänt vem som ligger begravd där men sannolikt är det en kung. Under medeltiden passerade Eriksgatan området. Det var till denna plats västmanlänningarna kom för att hylla sin kung.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Västerås stad arbetar med bevarandet av stadens kulturarv på många olika sätt. En viktig del i arbetet är att öka tillgänglighet till kultur och kulturarv för alla västeråsare. En annan viktig del är att stimulera en utvecklande dialog mellan olika kulturyttringar. 

Kontakta kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen om du vill veta mer om hur Västerås stad arbetar för kulturarvets bevarande och utveckling. Det finns flera föreningar och organisationer som på olika sätt tar tillvara kulturarvet. Mer information om dem och deras verksamhet hittar du i länklistan.

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 5

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

  • Park(ing) day

    Två parkeringsplatser blev en tillfällig fickparkerad park vid Stora Torget. Det är Västerås stads sätt att uppmärksamma den internationella Park(ing) day fredagen den 15 september.   

  • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

    Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?