Visa sökformulär

Förskola

Så här gör du

Så söker du plats 

Du ansöker om plats i e-tjänsten för förskola och fritidshem, gäller även för pedagogisk omsorg (familjedaghem) och allmän förskola. ​Du loggar in i e-tjänsten med Mobilt BankID eller e-legitimation som du får av din bank.

Läs mer om att ansöka och säga upp plats här

I Västerås stad har du möjlighet att jämföra förskola i webbverktyget Jämför service.

Läs mer om Jämför service härlänk till annan webbplats

Bra länkar

Förskolor i Västerås

Förskolorna i bokstavsordning.

Du kan söka på följande i sökrutan nedan, så visas förskolorna i en lista.

 • Utförare: Kommunal, Fristående
 • Form: Föräldrakooperativ
 • Område: Till exempel Bjurhovda, Gideonsberg, Irsta, Pettersberg, Skallberget, Vallby, Viksäng
 • Pedagogik: I Ur och Skur, Montessoripedagogik, Reggio Emilia, Waldorfpedagogik
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Om förskola

Förskolan är en pedagogisk verksamhet för barn från ett års ålder. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som går där. Barnen ska få möjlighet att lära sig saker genom att leka, skapa och utforska på egen hand, i grupp och tillsammans med vuxna. Att skapa trygghet för både barn och föräldrar är en viktig uppgift för förskolan.

Läs mer om förskola på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats

Två flickor och en pojke på stock
För vem

Vad gäller?

Alla barn från ett års ålder ska erbjudas förskola eller pedagogisk omsorg (familjedaghem) från det datum som behov finns. Det är bara kommunala utförare som måste erbjuda en plats inom fyra månader. Du måste ansöka minst fyra månader i förväg.

Barn till arbetssökande och föräldralediga

Barn som har förälder som är arbetssökande, har rätt att bli erbjuden eller behålla sin plats totalt 20 timmar per vecka. Barn som har en förälder som är föräldraledig för vård av annat barn har rätt att bli erbjuden eller behålla sin plats totalt 15 timmar per vecka. Hur tiden ska fördelas bestäms av förskolan, i dialog med föräldrarna, utifrån vad som är bästa pedagogiska kvalitet för barnen.

Allmän förskola

Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år har alla barn rätt till allmän förskola, det vill säga minst 525 avgiftsfria timmar per år i förskolan. Den omfattar tre timmar per dag. Verksamheten följer grundskolans terminer, vilket innebär samma lov som i skolan. Ingen lunch serveras. Du ansöker om plats via e-tjänsten för förskola och fritidshem.

Länk till e-tjänst för förskola och fritidshemlänk till annan webbplats

Modersmål

För barn som går i förskola finns modersmålsstöd. Det finns fyra förskolor i Västerås som helt eller delvis erbjuder finskspråkig förskoleverksamhet. 

Läs mer om modersmål här

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

En del förskolor har speciell pedagogik eller inriktning. De vanligaste formerna är Montessoripedagogik, Waldorfpedagogik eller Reggio Emilia-inriktning. Det finns också många andra inriktningar och profiler. Mer information hittar du på förskolornas egna webbplatser.

Förskolan har en egen läroplan, som ligger till grund för att verksamheten håller en hög kvalitet. Den kommunala verksamheten drivs av Västerås stads skolverksamheter och Skultuna kommundel. Den fristående och enskilda verksamheten drivs av bolag, föreningar, stiftelser eller kooperativ.

Läs mer i läroplan för förskolan på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats

Föräldrasamverkan

Genom att engagera dig i till exempel ett föräldraråd får du som förälder en inblick i vad som sker i förskolan och möjlighet att påverka. På många förskolor finns det en arbetsgrupp där förskolechefen kan diskutera frågor med representanter för föräldrar och personal. Gruppen får lägga fram sina synpunkter och ge råd, men besluten fattas av förskolechefen.

Frågor och synpunkter

Om du har frågor om en specifik förskola eller dess verksamhet kontaktar du förskolan. Om du har andra frågor, till exempel hur du väljer förskola, kontaktar du Kontaktcenter. I Västerås stad ansvarar förskolenämnden för förskola, pedagogisk omsorg och öppen förskola. Nämnden medverkar också i samhällsplaneringen som berör barn och ungdom. Kontakta nämnden om du har frågor som rör politiska beslut i förskolan/pedagogisk omsorg/öppna förskolan.

Om du tycker att förskolan har gjort fel eller om du vill lämna synpunkter, till exempel att ditt barn inte får hjälp och stöd i förskolan eller att ditt barn blir retad utan att personalen gör någonting åt det, pratar du först med förskolan. Därefter vänder du dig till:

Kontakta oss

Kontaktcenter för förskola och skola

Kontaktcenter hjälper dig med frågor om förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: 07.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

Det här händer i Västerås

 • Prisceremoni för Pedagogiska priset 2018

  Pedagogiska priset 2018 delas ut till pedagoger i Västerås. De får priset för ett utmärkande pedagogiskt arbete. De tre prisen på 25 000 kronor delas ut av de pedagogiska nämndernas ordföranden.

 • Sista dagen att ansöka om kulturstipendium

  Fler än 800 personer har fått Västerås kulturstipendium. Kulturstipendiet kan sökas inom följande områden: Scenkonst (musik, teater, dans), Bild (konst, film, foto), Kulturarv/vetenskap, Litteratur ...

Nytt i Västerås

 • Nominerade till Pedagogiska priset 2018

  Det har kommit in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset och här presenterar vi de nominerade. Tack till alla er som har nominerat en pedagog, ett arbetslag eller en verksamhet. Fredag den 14 december klockan 11 tillkännages vinnarna av Pedagogiska priset 2018 i stadshuset. Vinnarna meddel...

 • Årets bästa skolkock arbetar i Västerås

  Ivan Henriksen, köksmästare på Lövängsskolan, har utsetts till Årets skolkock. Priset delades ut på tisdagskvällen under White Guide Junior-galan i Göteborg.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?