Familjedaghem, pedagogisk omsorg
Så söker du plats
Du ansöker om plats via e-tjänsten för förskola och fritidshem, gäller även för pedagogisk omsorg, allmän förskola och omsorg på obekväm arbetstid.
Information om att ansöka, ändra och säga upp plats
Du loggar in i e-tjänsten med BankID eller annan e-legitimation, som du får av din bank. Det fungerar bäst att använda webbläsaren Chrome.
Instruktion om hur du använder e-tjänsten för förskola och fritidshem
Familjedaghem, pedagogisk omsorg i Västerås
Pedagogisk omsorg i bokstavsordning. Om du klickar på pedagogiska omsorgens namn i listan nedan ser du en länk till deras webbplats. På webbplatsen kan du läsa mer om deras arbetssätt och få kontaktuppgifter.
Du kan söka på följande i sökrutan nedan, så visas pedagogisk omsorg i en lista.
- Område: Till exempel Bjurhovda, Bäckby, Hökåsen, Irsta, Skälby, Skultuna, Tillberga, Viksäng, Önsta Gryta.
Kunde inte hitta några sidor som startar med bokstaven E
Om familjedaghem, pedagogisk omsorg
Pedagogisk omsorg erbjuds i stället för förskola eller fritidshem om vårdnadshavare önskar det och vänder sig till barn i samma åldrar (1-12 år). Pedagogisk omsorg kan till exempel vara att barn tas emot i personalens eget hem (traditionellt familjedaghem) eller bedrivas i en särskild lokal.
Du betalar en avgift när ditt barn går i pedagogisk omsorg.
Från höstterminen det år barnet fyller tre år erbjuds allmän förskola tre timmar per dag som är avgiftsfri. Då blir avgiften lägre för alla barn 3-5 år.
Avgifter för förskola och pedagogisk omsorg
Vad gäller?
Alla barn från ett års ålder ska erbjudas förskola eller pedagogisk omsorg från det datum som behov finns.
Barn till föräldralediga och arbetssökande
Barn som har en förälder som är föräldraledig för vård av annat barn har rätt att bli erbjuden eller behålla sin plats totalt 15 timmar per vecka. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år kan barnet få upp till 25 timmar per vecka.
Barn som har förälder som är arbetssökande, har rätt att bli erbjuden eller behålla sin plats totalt 20 timmar per vecka. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år kan barnet få upp till 25 timmar per vecka.
Så här jobbar vi
I Västerås finns pedagogisk omsorg bara i enskild regi.
Pedagogisk omsorg styrs av skollagen (främst kapitel 25). Förskolans läroplan är vägledande, men inte bindande för pedagogisk omsorg. I pedagogisk omsorg ska det finnas personal med utbildning eller erfarenhet som gör att de kan tillgodose barnets behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet.
Kontaktcenter för förskola och skola
Vi hjälper dig med frågor om:
- förskola och fritidshem
- grundskola och anpassad grundskola
- gymnasieskola och anpassad gymnasieskola
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30
Kontaktvägar
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2
kontaktcenter@vasteras.se
Nytt i Västerås
-
13 september 2024
Stor utrymningsövning på Växhuset
Fredag den 13 september klockan 10.00 genomförde Västerås stad tillsammans med Räddningstjänsten Mälardalen en utrymningsövning på Växhuset. Övningen var till för både personal och besökare och syftade till att öka säkerheten och beredskapen vid en nödsituation.
-
12 september 2024
Västerås stad välkomnar delegation från Ukraina och sätter fokus på barnrätt och demokratisk motståndskraft
Den 16–20 september får Västerås stad besök av representanter från kommunen Shatsk i Ukraina. Besöket sker med finansiering från ICLD (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati). Partnerskapet syftar till att stödja återuppbyggnaden av den lokala demokratin i Ukraina, med särskilt fokus på barns rättigheter och deras framtid.