Visa sökformulär

Måltider

Förskolan kan på ett naturligt sätt bidra till att skapa bra matvanor hos ditt barn. Vårt mål i Västerås kommunala förskolor är att alla barn ska äta maten varje dag.

Västerås kommunala förskolor arbetar enligt konceptet Framtidens mat. Målet är att underlätta en hälsosam livsstil med bra matvanor hos ditt barn med hänsyn till miljön och klimatet. Att maten smakar bra, doftar gott och ser aptitlig ut är också en viktig del i arbetet.

Maten tillagas på ett hantverksmässigt sätt med fokus på säsongens råvaror. På många förskolor lagas maten på plats, medan andra förskolor får maten levererad från ett skolkök i närheten.

En viktig del i måltiden på förskolan är att den ska hjälpa ditt barn att skapa goda vanor. Personalen på förskolan och i förskoleköket arbetar tillsammans för att lära ditt barn hur hen äter sig mätt på rätt sätt.

Barn äter mat ute

Foto: Pia Nordlander, Bildn

Maten som ditt barn äter på förskolan ska vara bra för hen att äta. Därför är minst 50 procent av råvarorna ekologiska, alltså råvaror som har odlats och producerats för att ge en giftfri miljö, god vattenkvalitet och stärkt biologisk mångfald. Vi arbetar också för att minska klimatpåverkan, bland annat genom att minska matsvinnet och att minska köttmängden till förmån för mer vegetabilier på tallriken.

Meny

Varje dag serveras det som regel en varmrätter och grönsaker. Det är kockar och restaurangbiträden i respektive förskolekök som skapar menyerna. Planeringen utgår från Livsmedelsverkets råd om bra mat i förskolan.  Ditt barn ges möjlighet att äta en hälsosam sammansättning av proteiner, kolhydrater och fetter samt det dagliga intaget av fibrer, vitaminer och mineraler.

Livsmedelsverkets råd om bra mat i förskolanlänk till annan webbplats

Menyerna finns på förskolornas egna webbplatser samt i appen Mashie. För de fristående skolornas menyer samt information om hur de arbetar med mat kontakta respektive skola.

Specialkost

Våra förskolor serverar specialkost till alla barn med födoämnesallergier och till dem som av etiska eller religiösa skäl inte äter vissa livsmedel. Om ditt barn har behov av specialkost ska du fylla i blanketten för anmälan av specialkost och lämna till köket på ditt barns förskola.

Anmälan av specialkostPDF

Kontakta oss

Kontaktcenter för förskola och skola

Kontaktcenter hjälper dig med frågor om förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

Det här händer i Västerås

 • Fågelskådningens dag

  Välkommen att skåda fågel i vårvädret tillsammans med personal från Naturskolan Asköviken och Västmanlands Ornitologiska Förening. Under förmiddagen arrangeras guidningar för olika grupper.

 • Ändrade öppettider

  Klämdagsöppet 8-12 fredag 11 maj Torsdagen den 10 maj är det Kristi himmelsfärds dag. Det är en röd dag i almanackan och då är det stängt hos kontaktcenter och i stadshusentrén. Fredagen den 11 maj ä...

Nytt i Västerås

 • Ändrade regler för tid i fritidshem

  Grundskolenämnden i Västerås stad har beslutat att barn till föräldralediga och arbetssökande ska få mer tid i fritidshem, upp till 15 timmar per vecka från förskoleklass till och med årskurs 3. Ändringen gäller från 1 juli 2018.

 • Fem lekplatser byggs om i år

  Varje år bygger vi om och renoverar gamla och utslitna lekplatser i Västerås. I år bygger vi om fem stycken.

Hjälpte informationen på denna sida dig?