Grundskola
Så söker du plats
Om ditt barn ska börja i förskoleklass eller saknar kommande årskurs på sin nuvarande skola söker du plats i e-tjänsten för grundskola. Om du vill söka plats på en fristående skola måste du även skicka en ansökan direkt till den önskade skolan. Fristående skolor har egna regler för placering. Kontakta aktuell skola för att ta reda på vad som gäller.
På länkarna nedan har du möjlighet att jämföra kommunala och fristående grundskolor i Västerås.
Resultat enkät elever 2023 Grundskolan årskurs 2 Excel, 863 kB.
Hitta och jämför grundskolor, Skolverket Länk till annan webbplats.
Information om hur du gör för att söka grundskola med viktiga datum
Du loggar in i e-tjänsten med Mobilt BankID eller annan e-legitimation som du får av din bank.
Grundskolor i Västerås
Grundskolorna i bokstavsordning. Om du klickar på skolans namn i listan nedan ser du en länk till skolans webbplats. På webbplatsen kan du läsa mer om skolans arbetssätt och få kontaktuppgifter.
Du kan söka på följande i sökrutan nedan, så visas grundskolorna i en lista:
- Utförare: Kommunal, Fristående.
- Inriktning: Montessoripedagogik, Sverigefinska, Waldorfpedagogik.
- Årskurs: F-3, F-4, F-5, F-6, F-9, 4-9, 5-9, 6-9, 7-9.
Om grundskola
Grundskolan är en nioårig obligatorisk skolform. De flesta barn börjar i årskurs 1 på höstterminen det år de fyller sju år. Det är också möjligt att låta barnen börja det år de fyller sex år och vid särskilda skäl det år de fyller åtta år.
Information om att byta grundskola
Information om grundskola för dig som är nyinflyttad
Information om grundskola, Skolverket Länk till annan webbplats.
Om den svenska skolan på olika språk, Skolverket Länk till annan webbplats.

Vad gäller?
Modersmål
För elever som går i grundskola finns modersmålsundervisning och studiehandledning.
Emausskolan erbjuder tvåspråkig grundskoleverksamhet i sverigefinska klassen från förskoleklass till årskurs 3. Upp till hälften av undervisningen sker på finska och minst hälften på svenska.
Så här jobbar vi
Västerås stad ansvarar för att utbildningen vid de kommunala skolorna genomförs enligt de bestämmelser som finns i lagar och förordningar. De fristående skolorna i Västerås har motsvarade skyldighet för sina verksamheter. Fristående skolor måste vara godkända av Skolinspektionen, som också ansvarar för tillsynen av både kommunala och fristående skolor. På många skolor finns fritidshemmet i lokaler på skolan. Det underlättar samarbetet mellan förskoleklass, skola och fritidshem.
Inflytande
Både elever och föräldrar kan engagera sig på olika sätt:
- Elevinflytande. I varje klass eller undervisningsgrupp ska eleverna få möjlighet att tillsammans med läraren diskutera frågor som är av gemensamt intresse.
- I skolan finns ofta elevråd, elevkår, elevinflytanderåd eller elevförening. Det är en grupp av elever som ska ta tillvara elevernas intressen i skolan.
- Sveriges elevråd (SVEA) och Sveriges Elevråds Centralorganisation (SECO) är två organisationer som arbetar för elevers inflytande i skolan och stöttar elevråd i deras arbete.
- Föräldraråd bygger på frivilligt engagemang och finns i många skolor. Föräldraråd brukar bestå av en till två föräldrar per klass. I föräldrarådet diskuterar man skolfrågor och vanligen utses några representanter som har kontakt med skolans personal. Att engagera sig i ett föräldraråd är ett bra sätt att få inblick i skolans verksamhet och är dessutom en möjlighet att påverka i skolfrågor som man tycker är viktiga.
Expectrum
Expectrum är ett utvecklingscentrum för skola och näringsliv med tekniken i fokus. Hit kan skolklasser komma för att delta i roliga, inspirerande och lärorika teknikaktiviteter. Lärare kan delta i kompetenshöjande aktiviteter kopplat till teknik och skolor kan låna teknikmaterial för att jobba med i klassrummet.
Kulturgarantin
Alla grundskoleelever i Västerås, från förskoleklass till årskurs 9, omfattas av kulturgarantin. Kulturgarantin innebär att alla Västerås grundskolor kostnadsfritt kan ta del av ett professionellt kulturutbud vid minst ett tillfälle varje läsår. Detta gäller både kommunala skolor och fristående skolor.
Skapande skola
Skapande skola är regeringens satsning på samverkan mellan skola och kulturliv. Satsningen finansieras av Statens Kulturråd. Med hjälp av dessa medel pågår projekt på ett flertal av Västerås grundskolor. I fokus står elevers eget skapande i samverkan mellan skola och kulturliv.
Information om skapande skola, katalog och e-formulär för bokning
Frågor
Om du har frågor om en specifik grundskola kontaktar du skolan. Om du har andra frågor, till exempel om skolskjuts eller hur du önskar grundskola, kontaktar du Kontaktcenter.
I Västerås stad ansvarar grundskolenämnden för förskoleklass, grundskola och fritidshem. Kulturnämnden ansvarar för fritidsklubb och fritidsgård. Nämnderna medverkar också i samhällsplaneringen som berör barn och ungdom. Kontakta respektive nämnd om du har frågor om politiska beslut i grundskolan eller fritidsverksamheten.
Synpunkter och klagomål
I Västerås stad är vi angelägna om att skolorna har hög kvalitet. Vi undersöker regelbundet att de uppfyller våra krav. Dessutom kan du som vårdnadshavare påverka med synpunkter, klagomål eller beröm.
Alla grundskolor ansvarar för att ha god kvalitet, oavsett om det är en kommunal eller fristående verksamhet. Skolorna ska ha skriftliga rutiner för att ta emot klagomål och för att utreda klagomålen. Upptäcks brister ska skolan åtgärda dem.
Om ditt barn går i en kommunal grundskola
Steg 1 Grundskolan
Om du har en synpunkt eller ett klagomål på en kommunal grundskola ska du först vända dig direkt till skolan. Prata med personal eller rektor, antingen direkt när ni möts eller på telefon.

Alla synpunkter och klagomål ska registreras och dokumenteras. Den som har en synpunkt eller ett klagomål kan:
- formulera själv i webbformuläret. Din synpunkt eller ditt klagomål kommer då till rektor på din skola. Här har du möjlighet att vara anonym om du vill.
- ta hjälp av personal eller rektor.
Webbformulär för synpunkter och klagomål på en kommunal grundskola Länk till annan webbplats.
Steg 2 Verksamhetschef
Om skolan inte hanterar ditt klagomål, eller om du är missnöjd med hur klagomålet hanterats, kan du kontakta verksamhetschefen för grundskoleverksamheten.
Kontaktuppgifter barn- och utbildningsförvaltningen
Steg 3 Skolinspektionen
Om klagomålet inte hanteras av verksamhetschefen för grundskoleverksamheten, eller om du är missnöjd med hur klagomålet hanterats, kan du kontakta Skolinspektionen.
Klagomålshantering, Skolinspektionen Länk till annan webbplats.
Om ditt barn går i en fristående grundskola
Steg 1 Grundskolan
Om du har en synpunkt eller ett klagomål på en fristående grundskola ska du först vända dig direkt till skolan och följa deras rutin.
Steg 2 Västerås stad
Om det inte känns möjligt eller du känner dig missnöjd med hanteringen, kan du vända dig till Västerås stad för råd och stöd.
Steg 3 Skolinspektionen
Du kan också vända dig till Skolinspektionen som har tillsynsansvar för fristående grundskolor.
Klagomålshantering, Skolinspektionen Länk till annan webbplats.
Kontaktcenter för förskola och skola
Vi hjälper dig med frågor om:
- förskola och fritidshem
- grundskola och anpassad grundskola (grundsärskola)
- gymnasieskola och anpassad gymnasieskola (gymnasiesärskola)
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30
Kontaktvägar
Via formulär: Kontaktformulär Länk till annan webbplats.
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2
kontaktcenter@vasteras.se
Nytt i Västerås
-
27 sep 2023
Nominera till Pedagogiska priset och Skolledarpriset 2023!
Vem ska få årets pris? Föreslå dina favoriter till Pedagogiska priset och Skolledarpriset. Pedagogiska priset går till skickliga pedagoger inom förskola och skola. Skolledarpriset går till framstående rektorer. Nu kan du föreslå vem du tycker ska få utmärkelserna i år!
-
22 sep 2023
Västerås stad segrade i kockduellen
Under trädgårdsdagen i Enköping anordnades årets kockduell mellan mälarstäderna Enköping, Strängnäs och Västerås. Västerås lag bestod av köksmästare och kockar från några av stadens skolor och äldreomsorg.
-
21 aug 2023
Just nu är det många som ringer om skolfrågor
Just nu är det många som ringer till Kontaktcenter om byte av skola och avgifter för förskola och fritidshem. Du får gärna mejla din fråga till oss, så svarar vi så fort vi kan.
-
10 aug 2023
IST Home Skola har ersatt Vklass
Från och med augusti använder de kommunala skolorna IST Home Skola för att ha dialog med dig som vårdnadshavare. Du som har barn i kommunala skolor behöver ladda hem appen IST Home Skola för att få information från skolan.