Logotyp

Betyg och individuell utvecklingsplan, IUP

För att föräldrar och elever ska få information om elevens kunskaper och utveckling finns skriftliga omdömen, betyg och utvecklingssamtal. Betyg ges från och med årskurs 6.

Utvecklingssamtal

Läraren ska löpande informera dig som är elev och dig som är vårdnadshavare om hur det går i skolan. Minst en gång varje termin ska ni tillsammans med läraren träffas och ha ett utvecklingssamtal. Då ska ni prata om hur du som elev har utvecklats såväl kunskapsmässigt som socialt.

Årskurs 1-5

En gång om året ska du som är elev i årskurs 1-5 få en individuell utvecklingsplan. Där ska det stå vad du har lärt dig jämfört med de kunskapskrav som finns i varje ämne. Det ska också stå vad du och skolan behöver göra för att du ska nå kunskapskraven och dessutom utvecklas så mycket som möjligt.

Årskurs 6-9

Från och med årskurs 6 får du terminsbetyg. I årskurs 9 får du terminsbetyg i slutet av höstterminen och slutbetyg i slutet av vårterminen. Det är med slutbetyget som du söker in till gymnasieskolan. I grundskolan är betygsskalan sexgradig. Det finns fem godkända (A-E) och ett icke godkänt betygssteg (F). Om du har så hög frånvaro att det saknas underlag för att kunna bedöma dina kunskaper får du inget betyg i det ämnet. I stället får du ett streck (-) i betyget.

Det finns inte krav på att skriva individuella utvecklingsplaner och omdömen i de årskurser där det sätts betyg.

Nationella prov

I årskurs 9 finns nationella prov i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk samt ett av ämnena biologi, fysik eller kemi och ett av ämnena geografi, historia, religionskunskap eller samhällskunskap. Proven fungerar som ett stöd när läraren ska sätta betyg. I Västerås använder vi även de nationella prov som finns för årskurs 3 och 6.

För mer information kontakta din lärare på din skola.

Kontaktcenter för förskola och skola

Kontaktcenter hjälper dig med frågor om förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och ger övrig hjälp inom området.

Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

• Öppet hus på gymnasieskolor

Under våren är det öppet hus på gymnasieskolorna i Västerås. Blivande gymnasieelever får information om skolornas program, inriktningar och profiler.

• Jullovsaktiviteter på fritidsgårdarna

För dig som är mellan 13 och 18 år finns det gott om aktiviteter på fritidsgårdarna under jullovet. Här hittar du alla öppettider och det mesta som händer. Följ fritidsgårdarna på sociala medier för mer information.

• Vinnarna av Pedagogiska priset 2017

Idag har Pedagogiska priset 2017 delats ut till framstående pedagoger i Västerås. Priserna delades ut av ordförandena i de pedagogiska nämnderna. Priset är på 25 000 kronor och ska gå till fortbildning, studieresa eller liknande.