Förskoleklass
Så söker du plats
Om ditt barn ska börja i förskoleklass söker du plats i e-tjänsten för grundskola. Webbansökan är öppen mellan 10 januari och 7 februari. Om du vill söka plats på en fristående skola måste du även skicka en ansökan direkt till den önskade skolan. Fristående skolor har egna regler för placering. Kontakta aktuell skola för att ta reda på vad som gäller. På länken nedan har du möjlighet att jämföra kommunala och fristående grundskolor i Västerås.
På länken nedan har du möjlighet att jämföra kommunala och fristående grundskolor i Västerås.
Hitta och jämför grundskolor, Skolverket
Information om hur du gör för att söka förskoleklass med viktiga datum
Du loggar in i e-tjänsten med Mobilt BankID eller annan e-legitimation som du får av din bank.
E-tjänst
Ansök om plats i grundskolaFörskoleklasser i Västerås
Förskoleklasserna i bokstavsordning. Om du klickar på skolans namn i listan nedan ser du en länk till skolans webbplats. På webbplatsen kan du läsa mer om skolans arbetssätt och få kontaktuppgifter.
Du kan söka på följande i sökrutan nedan, så visas förskoleklasserna i en lista:
- Utförare: Kommunal, Fristående.
- Inriktning: Montessoripedagogik, Sverigefinsk, Waldorfpedagogik.
Om förskoleklass
Förskoleklass är en obligatorisk skolform som ska stimulera elevernas utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.
Förskoleklass pågår ungefär tre timmar per dag. Resten av dagen är de flesta eleverna i fritidshem eller pedagogisk omsorg. Förskoleklassen är avgiftsfri, men för tiden i fritidshem eller pedagogisk omsorg tas en avgift ut enligt maxtaxereglerna.
Vad gäller?
Från och med höstterminen det år barnet fyller sex år börjar skolplikten. Kommunen är skyldig att erbjuda en plats i förskoleklass. Även femåringar kan få gå i förskoleklass.
Så här jobbar vi
Förskoleklassen omfattas av läroplanen för grundskolan. Den kommunala verksamheten drivs av Västerås stads skolverksamheter och Skultuna kommundel. Den fristående verksamheten drivs av bolag eller stiftelser. Västerås stad ansvarar för att utbildningen vid de kommunala skolorna genomförs enligt de bestämmelser som finns i lagar och förordningar. De fristående skolorna i Västerås har motsvarade skyldighet för sina verksamheter.
Kontaktcenter för förskola och skola
Vi hjälper dig med frågor om:
- förskola och fritidshem
- grundskola och anpassad grundskola
- gymnasieskola och anpassad gymnasieskola
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30
Kontaktvägar
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2
kontaktcenter@vasteras.se
Nytt i Västerås
-
4 september 2024
Nu börjar rättegången om avfallsbrott i Skultuna
Den 3 september startade rättegången mot de ansvariga för avfallshanteringen i bland annat Skultuna. De åtalade står inför anklagelser om grovt miljöbrott. Rättegången hålls i Attunda tingsrätt och väntas pågå till juni 2025. Fallet med Skultuna kommer att tas upp i januari. Västerås är en av 21 kommuner som påverkats, men hör till de som drabbats hårdast. Västerås stad kräver 66,6 miljoner kronor i skadestånd från NM Trading och Transport.
-
2 september 2024
Idag testas VMA-signalen
Idag måndag 2 september klockan 15.00 testas utomhusvarningssignalen VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. Då låter signalen utomhus under några minuter. Det är bara ett test.
Det här händer i Västerås
-
7 oktober 2024
Digital föreläsning: Livsviktiga snack – rusta ditt barn för livet!
Välkommen på en digital föreläsning i samarbete med Suicide Zero! Här får du som förälder eller annan vuxen med en 9–12-åring i din närhet kunskap om hur du kan prata med barn och unga om deras mående. Forskningen visar nämligen att förmågan att uttrycka hur man mår och känner, tillsammans med en god relation till en förälder eller annan närstående vuxen, är en av de viktigaste skyddsfaktorerna som finns i livet.
-
12 oktober 2024
Västerås litteraturfestival med utdelning av Tranströmerpriset
Årets upplaga av Västerås litteraturfestival genomförs på huvudbiblioteket, lördag 12 oktober. Vi får besök av författarna Moa Herngren, Carl-Johan Vallgren, Viveca Sten och Ola Larsmo. Dessutom delas Tranströmerpriset och det nyinstiftade Lilla Tranströmerpriset ut, med Fredrik Lindström som ciceron, klockan 14–15.