Öppet hus på Västerås kulturskola
Kulturskolan visar upp sin verksamhet.
På den här sidan kan du läsa om hur du gör för att söka plats i en grundskola eller byta skola. Det finns även information om vad som gäller om du är nyinflyttad eller vill söka plats på en skola i en annan kommun.
Kom ihåg att ansöka om plats i fritidshem för ditt barn. Du behöver även ansöka om plats om du har bytt skola.
E-tjänst för förskola och fritidshem
Du loggar in i e-tjänsten med Mobilt BankID eller e-legitimation som du får av din bank.
Om du är nyinflyttad och vill söka plats på en kommunal grundskola för ditt barn använder du e-tjänsten för grundskola. Vill du göra en ansökan innan ni har flyttat till Västerås måste ett kvitto på att Skatteverket har mottagit flyttanmälan lämnas in med ansökan. Du behöver bifoga en kvittens på att Skatteverket har godkänt flyttanmälan tillsammans med ansökan. Om du har frågor vänder du dig till Kontaktcenter, 021-39 00 00, knappval 2.
Om du vill söka plats på en fristående skola, kontaktar du aktuell skola för att få reda på hur du gör för att söka plats där.
Är du nyinflyttad till Sverige och har barn mellan 6-16 år? Ska ditt barn börja i svensk skola för första gången? Då behöver du söka plats i en skola åt ditt barn. Ditt barn har rätt att gå i skola även om barnet inte har ett fullständigt personnummer.
På mottagningsenhet Origo får du:
Det finns möjlighet att byta till kommunal grundskola fyra gånger under året, en gång inför terminsstart och en gång under pågående termin. Ansök om plats i e-tjänsten för grundskola. När det finns plats för ditt barn på någon av de skolor ni önskat, kommer ditt barn att få plats på den nya skolan. När ditt barn får plats på en ny skola upphör platsen på den tidigare skolan. Det gäller även när du tackar ja till plats på en fristående skola.
Om du vill att ditt barn ska börja på sin nya skola med start efter sportlovet vecka 9, och det finns plats, måste ansökan ha kommit in till Västerås stad senast den 5 februari.
Om du vill byta skola för ditt barn på grund av att ni ska flytta inom kommunen ansöker du om plats i e-tjänsten för grundskola. Då behöver du skicka in en kvittens till Västerås stad på att Skatteverket har godkänt er flyttanmälan för att den nya adressen ska bli giltig.
Ditt önskemål gäller för ett läsår. Om du inte har fått önskad plats under läsåret behöver du skicka in en ny ansökan. Vänd dig till Kontaktcenter om du vill ha hjälp att ta bort din ansökan.
Om du vill söka plats på en fristående skola, kontaktar du aktuell skola för att få reda på hur du gör för att söka plats där.
Elever som är folkbokförda i en annan kommun har rätt till plats i kommunal förskoleklass och grundskola om det finns särskilda skäl. Elever som är folkbokförda i Västerås kommun kan söka plats i en annan kommuns verksamheter.
Möjlighet att ha plats i annan kommun
Om du inte är nöjd med det beslut om placering i skola som du får från kommunen kan du överklaga beslutet genom så kallad laglighetsprövning.
Om du har frågor om hur du önskar skola vänder du dig till Kontaktcenter, se kontaktuppgifter längre ner på sidan.
Språkhjälp finns på arabiska och somaliska vissa dagar i Stadshusentrén.
Du har möjlighet att önska tre skolor för ditt barn. I första hand placeras barnet utifrån ditt önskemål. Om du bara anger en skola och ditt barn inte får plats där kommer ditt barn erbjudas plats på en annan skola nära hemmet. Genom att önska tre skolor ökar chansen att få plats på någon skola som du önskat.
Alla vårdnadshavare som önskar ska få plats för sitt barn på en skola nära hemmet. Det betyder inte att ditt barn är garanterad en plats på den skola som ligger närmast hemmet.
Om du inte har en skola i din närhet så finns det alltid en skola i kommunen där ditt barn är garanterad en plats. Du kan ha rätt till skolskjuts.
Om det är många som önskar samma skola och årskurs och alla inte kan få plats, så tillämpar Västerås kommunala skolor principen relativ närhet.
Relativ närhet är skillnaden i avståndet mellan alternativ skola och önskad skola. Den alternativa skolan är barnets närmaste skola. Om närmaste skolan är önskad skola, mäts avståndet istället till näst närmaste skola. Så här räknas den relativa närheten ut:
Jämförelsen görs inte mellan de skolor du som vårdnadshavare önskat.
Relativ närhet betyder inte att en elev är garanterad en plats i den skola som ligger närmast hemmet eller att en elev som bor närmast den önskade skolan automatiskt har förtur dit.
Om alla inte kan få plats och flera barn har samma relativa närhet till den önskade skolan så sker placering genom lottning.
Maria har 700 meter till sin önskade skola och 800 meter till sin alternativa skola (800–700=100 meter).
Mario har 800 meter till sin önskade skola och 950 meter till sin alternativa skola (950–800=150 meter).
I det här exemplet är det Mario som får platsen på den önskade skolan eftersom hans relativa avstånd till den alternativa skolan blir längre.
Avståndet från barnets folkbokföringsadress till den alternativa och önskade skolan mäts i det kartsystem som kommunen använder för att få en likvärdig bedömning. Mätningen görs på en trafiksäker sträcka mellan hem och skola. Om du gör en egen mätning i exempelvis Eniro eller Google kan du få andra avstånd än kommunen.
Varje grundskola har möjlighet att profilera sig, eller ha olika inriktningar, till exempel Montessori, engelska klasser eller kultur- och idrottsklasser.