Gymnasieskola
Så söker du till gymnasiet
Du söker till gymnasieskolan via e-tjänst för gymnasiet, Dexter. Sista ansökningsdatum är i februari och i god tid före dess får du information och inloggningsuppgifter. När du söker till gymnasiet ska du välja vilket program och önska vilken inriktning du vill gå. Du ansöker lokalt men speciella utbildningar, som till exempel flygteknik och sjöfartsteknik, riksidrottsgymnasium samt spetsutbildningar inom matematik, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller humaniora är öppna för elever från hela landet. Om du inte har tillgång till internet kan du göra din ansökan på en blankett.
På länken nedan har du möjlighet att jämföra kommunala och fristående gymnasieskolor i Västerås.
Resultat enkät elever 2022 Gymnasieskolan år 2 Excel, 1.8 MB.
Hitta och jämför gymnasieskolor och program, Skolverket Länk till annan webbplats.
Nationella program
Alla nationella program är treåriga och ger dig möjlighet att studera vidare på högskola. Nationella program är lika över hela Sverige. De flesta av dem har också olika nationella inriktningar, som beteendevetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet eller dans på Estetiska programmet. Varje skola kan utforma programmen efter en egen profil. I Västerås finns alla nationella program. De nationella inriktningar som inte finns i Västerås har du rätt att söka på annan ort. Du kan söka efter vilka gymnasieskolor som har vilka program i kartan nedan.
Introduktionsprogram
För dig som inte är behörig eller av andra skäl inte kan gå ett nationellt program finns introduktionsprogram. Där ska du i första hand förbereda dig för ett program på gymnasiet. Det finns fyra olika introduktionsprogram; Individuellt alternativ, Programinriktat val, Språkintroduktion och Yrkesintroduktion. Du kan söka efter vilka gymnasieskolor som har vilka program i kartan nedan.
Programinriktat val mot ett yrkesprogram söker du via internet i gröna fältet ovan, på samma sätt som nationella program.
Placering till individuellt val, språkintroduktion, yrkesintroduktion och programinriktat val mot högskoleförberedande program görs av Arenan. Tillsammans med din nuvarande skola, Arenan och din vårdnadshavare gör du en intresseanmälan till introduktionsprogrammet. Kontakta i första hand studie- och yrkesvägledaren på din nuvarande skola. Du kan även kontakta Arenan direkt.
Gymnasieskolor i Västerås
Gymnasieskolorna i bokstavsordning. Om du klickar på skolans namn i listan nedan ser du en länk till skolans webbplats. På webbplatsen kan du läsa mer om skolans arbetssätt och få kontaktuppgifter.
Du kan söka på följande i sökrutan nedan, så visas gymnasieskolorna i en lista:
Sökrutan fungerar bäst när du bara använder ett sökord. Om du vill söka på till exempel hotell- och turismprogrammet, sök på turismprogrammet.
- Utförare: Kommunal, Fristående.
- Nationella program: Till exempel ekonomiprogrammet.
- Inriktning: Till exempel elteknik.
- Introduktionsprogram: Till exempel yrkesintroduktion.
Kunde inte hitta några sidor som startar med bokstaven O
Om gymnasieskola
Gymnasieskolan är avgiftsfri och frivillig.
Information om gymnasieskola, Skolverket Länk till annan webbplats.
Om den svenska skolan på olika språk, Skolverket Länk till annan webbplats.
Vad gäller?
Du har rätt att påbörja en gymnasieutbildning till och med vårterminen det år du fyller 20. Om du är asylsökande har du rätt att påbörja en gymnasieutbildning innan du fyller 18 år. För att läsa ett nationellt program eller särskild variant ska du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik samt fem eller nio övriga ämnen beroende på vilket program du söker. Är du inte behörig kan du söka introduktionsprogram.
Modersmål
För elever som går i gymnasieskola finns modersmålsundervisning och studiehandledning.
Så här jobbar vi
Västerås stad ansvarar för att utbildningen vid de kommunala skolorna genomförs enligt de bestämmelser som finns i lagar och förordningar. De fristående skolorna i Västerås har motsvarade skyldighet för sina verksamheter. Fristående skolor måste vara godkända av Skolinspektionen, som också ansvarar för tillsynen av både kommunala och fristående skolor.

Inflytande
Både elever och föräldrar kan engagera sig på olika sätt:
- I gymnasiet ska varje klass ha ett klassråd. Det består av eleverna i klassen och en lärare. I klassrådet kan man ta upp frågor som rör klassen, men även sådant som har med hela skolan att göra.
- Skolkonferenser ska finnas vid varje gymnasieskola och är en grupp som består av en ordförande (rektor eller annan ledamot) och företrädare för personal i skolan och för eleverna. Skolkonferensen tar bland annat upp och beslutar i frågor som är av stor betydelse för eleverna. Där har man också informationsutbyte, samråd och gemensamma diskussioner mellan rektor, personal och elever. Skolkonferenserna bör uppmärksamma frågor om elevmedverkan i arbetsmiljöarbete.
- I de flesta gymnasieskolor finns det ett elevråd. Det är elever som har valts ut av andra elever för att ta tillvara elevernas intresse i skolan. Elevrådet driver olika frågor som eleverna tillsammans bestämt är viktiga. Det kan röra till exempel arbetsmiljön på skolan eller hur undervisningen bedrivs.
- Sveriges elevråd (SVEA) och Sveriges Elevråds Centralorganisation (SECO) är två samarbetsorganisationer som arbetar för elevers inflytande i skolan och stöttar elevråd i deras arbete.
Frågor
Om du har frågor om en specifik gymnasieskola kontaktar du skolan. Om du har andra frågor, till exempel om busskort kontaktar du Kontaktcenter. Om du vill veta mer om hur du väljer gymnasieskola, kontaktar du Gymnasieantagningen.
I Västerås stad ansvarar utbildningsnämnden för gymnasieskola och gymnasiesärskola. Nämnden medverkar också i samhällsplaneringen som berör barn och ungdom. Kontakta nämnden om du har frågor om politiska beslut i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan.
Synpunkter och klagomål
I Västerås stad är vi angelägna om att skolorna har hög kvalitet. Vi undersöker regelbundet att de uppfyller våra krav. Dessutom kan du som vårdnadshavare påverka med synpunkter, klagomål eller beröm.
Alla gymnasieskolor ansvarar för att ha god kvalitet, oavsett om det är en kommunal eller fristående verksamhet. Skolorna ska ha skriftliga rutiner för att ta emot klagomål och för att utreda klagomålen. Upptäcks brister ska skolan åtgärda dem.
Om du går i en kommunal gymnasieskola
Steg 1 Gymnasieskolan
Om du har en synpunkt eller ett klagomål på en kommunal gymnasieskola ska du först vända dig direkt till skolan. Prata med personal eller rektor, antingen direkt när ni möts eller på telefon.

Alla synpunkter och klagomål ska registreras och dokumenteras. Den som har en synpunkt eller ett klagomål kan:
- formulera själv i webbformuläret. Din synpunkt eller ditt klagomål kommer då till rektor på din skola. Här har du möjlighet att vara anonym om du vill.
- ta hjälp av personal eller rektor.
Webbformulär för synpunkter och klagomål på en kommunal gymnasieskola Länk till annan webbplats.
Steg 2 Verksamhetschef
Om skolan inte hanterar ditt klagomål, eller om du är missnöjd med hur klagomålet hanterats, kan du kontakta verksamhetschefen för gymnasieverksamheten.
Kontaktuppgifter barn- och utbildningsförvaltningen
Steg 3 Skolinspektionen
Om klagomålet inte hanteras av verksamhetschefen för gymnasieverksamheten, eller om du är missnöjd med hur klagomålet hanterats, kan du kontakta Skolinspektionen.
Klagomålshantering, Skolinspektionen Länk till annan webbplats.
Om du går i en fristående gymnasieskola
Steg 1 Gymnasieskolan
Om du har en synpunkt eller ett klagomål på en fristående gymnasieskola ska du först vända dig direkt till skolan och följa deras rutin.
Steg 2 Västerås stad
Om det inte känns möjligt eller du känner dig missnöjd med hanteringen, kan du vända dig till Västerås stad för råd och stöd.
Steg 3 Skolinspektionen
Du kan också vända dig till Skolinspektionen som har tillsynsansvar för fristående gymnasieskolor.
Klagomålshantering, Skolinspektionen Länk till annan webbplats.
Kontaktcenter för förskola och skola
Vi hjälper dig med frågor om:
- förskola och fritidshem
- grundskola och anpassad grundskola (grundsärskola)
- gymnasieskola och anpassad gymnasieskola (gymnasiesärskola)
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30
Kontaktvägar
Via formulär: Kontaktformulär Länk till annan webbplats.
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2
kontaktcenter@vasteras.se
Nytt i Västerås
-
27 sep 2023
Nominera till Pedagogiska priset och Skolledarpriset 2023!
Vem ska få årets pris? Föreslå dina favoriter till Pedagogiska priset och Skolledarpriset. Pedagogiska priset går till skickliga pedagoger inom förskola och skola. Skolledarpriset går till framstående rektorer. Nu kan du föreslå vem du tycker ska få utmärkelserna i år!
-
22 sep 2023
Västerås stad segrade i kockduellen
Under trädgårdsdagen i Enköping anordnades årets kockduell mellan mälarstäderna Enköping, Strängnäs och Västerås. Västerås lag bestod av köksmästare och kockar från några av stadens skolor och äldreomsorg.
-
31 aug 2023
Stipendium för gymnasieelever
Gymnasieelever som har adress med postnummer 722 31, 722 33 och i vissa fall 725 95 kan söka stipendium från Norbergska skolstiftelsen. Sista ansökningsdag är 11 oktober.
-
10 aug 2023
IST Home Skola har ersatt Vklass
Från och med augusti använder de kommunala skolorna IST Home Skola för att ha dialog med dig som vårdnadshavare. Du som har barn i kommunala skolor behöver ladda hem appen IST Home Skola för att få information från skolan.