Visa sökformulär

Måltider

Vårt mål i Västerås kommunala gymnasieskolor
är att alla elever ska äta maten varje dag.

Västerås kommunala skolor arbetar enligt konceptet Framtidens mat. Målet är att underlätta en hälsosam livsstil med bra matvanor hos eleverna med hänsyn till miljön och klimatet. Att maten smakar bra, doftar gott och ser aptitlig ut är också en viktig del i arbetet.

Maten tillagas på ett hantverksmässigt sätt med fokus på säsongens råvaror. På många skolor lagas maten på plats, medan andra skolor får maten levererad från ett skolkök i närheten.

Maten som du äter på skolan ska vara bra för dig att äta. Därför är minst 50 procent av råvarorna ekologiska, alltså råvaror som har odlats och producerats för att ge en giftfri miljö, god vattenkvalitet och stärkt biologisk mångfald. Vi arbetar också för att minska klimatpåverkan, bland annat genom att minska matsvinnet och att minska köttmängden till förmån för mer vegetabilier på tallriken.

Meny

Varje dag serveras det som regel två varmrätter och grönsaksbuffé. Det är kockar och restaurangbiträden på respektive skolkök som skapar menyerna. Planeringen följer Livsmedelsverkets råd om bra mat i skolan.  Du kan att äta en hälsosam sammansättning av proteiner, kolhydrater och fetter samt det dagliga intaget av fibrer, vitaminer och mineraler.

Livsmedelsverkets råd om bra mat i skolanlänk till annan webbplats

Elever hämtar mat i restaurangen

Foto: Pia Nordlander, Bildn

Menyerna finns på skolornas egna webbplatser. De finns också i appen Mashie. För fristående skolors menyer samt information om hur de arbetar med mat kontakta respektive skola.

Specialkost

Våra skolrestauranger serverar specialkost till elever med födoämnesallergier. Om du har behov av specialkost ska du fylla i blanketten för specialkost. Lämna den tillsammans med kostintyg, som styrker ditt behov av specialkost, till din lärare på skolan. Kostintyget kan vara en journalutskrift, ett läkarintyg eller ett intyg från dietist.

Om du äter vegetarisk kost eller kost utan fläsk behöver du inte fylla i en anmälan eller lämna in ett kostintyg, men informera lärare.

Anmälan av specialkostPDF

Kontakta oss

Kontaktcenter för förskola och skola

Kontaktcenter hjälper dig med frågor om

  • förskola
  • grundskola
  • grundsärskola
  • gymnasieskola
  • gymnasiesärskola
  • och ger övrig hjälp inom området.
Öppettider: 07.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 2

Hjälpte informationen på denna sida dig?