Visa sökformulär

Vägledning för ungdomar, Arenan

För vem

För vem?

Arenan är till för dig som bor i Västerås, är mellan 16-20 år och inte går ett nationellt program på gymnasiet eller som är på väg att avbryta dina gymnasiestudier.

Så här gör du

Så här gör du

Du bokar ett vägledande samtal genom att ringa eller mejla oss. Det går också bra att kontakta oss via Skype.

Om du bor i Västerås, är mellan 16-20 år och inte är inskriven vid en gymnasieskola i Västerås vill vi att du fyller i en enkät om din sysselsättning, KAA-enkäten. Där kan du också ange om du vill att vi kontaktar dig. Avsluta med att trycka på Skicka.

  Fyll i KAA-enkäten härlänk till annan webbplats

  Kollo pojke i tält

  Nyanlända

  Om du är ny i Sverige, är mellan 16-20 år och bosatt i Västerås kan du anmäla dig till språkintroduktion. Du anmäler dig genom att klicka på länken och fylla i formuläret. När du har fyllt i formuläret kallas du till ett kartläggningssamtal. Efter kartläggningssamtalet kommer du att få en skolplacering.

  Fyll i anmälan till kartläggningssamtal härlänk till annan webbplats

  Så här jobbar vi

  Så här jobbar vi

  Hos oss får du träffa någon ur personalen för att prata om vad som är meningsfullt för just dig, dina mål och hur du når dit. Det kan till exempel handla om utbildning, arbete, praktik eller att förverkliga någon dröm. Du kan träffa oss i våra lokaler eller på den skola du befinner dig.

  Arenan erbjuder alla elever i år 9 som saknar behörighet till nationellt gymnasieprogram ett enskilt samtal i syfte att hitta lämpligast studieväg.

  Löpande under året söker Arenan kontakt med ungdomar mellan 16-20 år som inte är inskriva vid en gymnasieskola. Vi kontaktar dig antingen via telefon, sociala medier eller genom att skicka brev. Du uppmanas att kontakta oss eller fylla i enkäten om sysselsättning, KAA-enkäten. Om du vill, får du träffa någon ur personal på Arenan för vägledande samtal.

  Om Arenan

  Arenans uppdrag är att fånga upp elever som inte är behöriga till nationellt gymnasieprogram, att kartlägga sysselsättning, att vägleda till lämpliga individuella åtgärder och motverka utanförskap.

  Kommunalt aktivitetsansvar

  Arenan kartlägger ungdomar mellan 16-20 år som enligt Västerås stads skolregister inte är inskrivna vid en gymnasieskola i Västerås, enligt skollagen (SFS 2014:1002, 29 kapitlet, 9 paragrafen). Det kan vara att du är nyinflyttade, har avbrutit eller aldrig påbörjat dina studier eller går på gymnasiet i annan kommun men är folkbokförd här.

  Introduktionsprogram

  Arenan sköter antagningen till fyra av fem introduktionsprogram.

  • Preparandutbildning
  • Språkintroduktion
  • Individuellt alternativ
  • Yrkesintroduktion

  I Västerås erbjuder flera skolor introduktionsprogram. Arenan hjälper dig med vilket program som passar dig och vilken skola som erbjuder programmet.

  Mer information om introduktionsprogrammen på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats

  Svar på frågan om hur skolplacering av språkintroduktion hanteras finns tillsammans med andra frågor och svar med anledning av flyktingsituationen.

  Programinriktat individuellt val

  Du som vill söka programinriktat individuellt val (IMPRO) gör det via systemet Dexter. Din studie- och yrkesvägledare i grundskolan hjälper dig att söka till programmet.

  Gymnasieantagningen i Västmanland - Dexterlänk till annan webbplats

  Kontakta oss

  Arenan

  Vill du att vi kontaktar dig kan du skicka ett meddelande via Kontakta oss här nedanför, så hör vi av oss så fort vi kan. Tala om vad du heter och hur vi når dig, mejl eller telefon, samt vad ärendet gäller.

  Kartläggningssamtal för språkintroduktion kan enbart bokas via telefon under våra telefontider.

  Skype: arenan.vasteras  Skypetid: Tisdagar och torsdagar klockan 14-15

  Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 17

  Telefon: 021-39 15 28   Telefontid: Måndag-torsdag klockan 8.30-10.00

  E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

  Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

  Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
  Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

  Hitta hit

  Ingenjör Bååths gata 17

  Det här händer i Västerås

  Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

  Nytt i Västerås

  • Öppet hus på gymnasieskolor

   Under våren är det öppet hus på gymnasieskolorna i Västerås. Blivande gymnasieelever får information om skolornas program, inriktningar och profiler.

  • Vinnarna av Pedagogiska priset 2018

   Idag har Pedagogiska priset 2018 delats ut till framstående pedagoger i Västerås. Priserna delades ut av ordförandena i de pedagogiska nämnderna. Priset är på 25 000 kronor och ska gå till fortbildnin...

  • Nominerade till Pedagogiska priset 2018

   Det har kommit in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset och här presenterar vi de nominerade. Tack till alla er som har nominerat en pedagog, ett arbetslag eller en verksamhet. Fredag den 1...

  Debug

  Hjälpte informationen på denna sida dig?