Visa sökformulär

Vägledning för ungdomar, Arenan

För vem

För vem?

Arenan är till för dig som bor i Västerås, är mellan 16-20 år och inte går ett nationellt program på gymnasiet eller är på väg att avbryta dina gymnasiestudier .

Vi finns också till för dig som är 20-25 år och inte har en gymnasieexamen.

Så här gör du

Så här gör du

Du bokar ett vägledande samtal genom att ringa eller mejla oss.

Om du bor i Västerås, är mellan 16-20 år och inte är inskriven vid en gymnasieskola i Västerås vill vi att du fyller i en enkät om din sysselsättning, KAA-enkäten. Där kan du också ange om du vill att vi kontaktar dig. Avsluta med att trycka på Skicka.

Fyll i KAA-enkäten härlänk till annan webbplats

Kollo pojke i tält

Nyanlända

Om du är ny i Sverige, är mellan 16-20 år och bosatt i Västerås kan du anmäla dig till språkintroduktion. Du anmäler dig genom att klicka på länken och fylla i formuläret. När du har fyllt i formuläret kallas du till ett kartläggningssamtal. Efter kartläggningssamtalet kommer du att få en skolplacering.

Fyll i anmälan till kartläggningssamtal härlänk till annan webbplats

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Hos oss får du träffa någon ur personalen för att prata om vad som är meningsfullt för just dig, dina mål och hur du når dit. Det kan till exempel handla om utbildning, arbete, praktik eller att förverkliga någon dröm. Du kan träffa oss i våra lokaler eller på den skola du befinner dig.

Arenan erbjuder alla elever i år 9 som saknar behörighet till nationellt gymnasieprogram ett enskilt samtal i syfte att hitta lämpligast studieväg.

Löpande under året söker Arenan kontakt med ungdomar mellan 16-20 år som inte är inskriva vid en gymnasieskola. Vi kontaktar dig antingen via telefon, sociala medier eller genom att skicka brev. Du uppmanas att kontakta oss eller fylla i enkäten om sysselsättning, KAA-enkäten. Om du vill, får du träffa någon ur personal på Arenan för vägledande samtal.

Om Arenan

Arenans uppdrag är att fånga upp elever som inte är behöriga till nationellt gymnasieprogram, att kartlägga sysselsättning, att vägleda till lämpliga individuella åtgärder och motverka utanförskap.

Kommunalt aktivitetsansvar

Arenan kartlägger ungdomar mellan 16-20 år som enligt Västerås stads skolregister inte är inskrivna vid en gymnasieskola i Västerås, enligt skollagen (SFS 2014:1002, 29 kapitlet, 9 paragrafen). Det kan vara att du är nyinflyttade, har avbrutit eller aldrig påbörjat dina studier eller går på gymnasiet i annan kommun men är folkbokförd här.

Introduktionsprogram

Arenan sköter antagningen till fyra av fem introduktionsprogram.

 • Preparandutbildning
 • Språkintroduktion
 • Individuellt alternativ
 • Yrkesintroduktion

I Västerås erbjuder flera skolor introduktionsprogram. Arenan hjälper dig med vilket program som passar dig och vilken skola som erbjuder programmet.

Mer information om introduktionsprogrammen på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats

Programinriktat individuellt val

Du som vill söka programinriktat individuellt val (IMPRO) gör det via systemet Dexter. Din studie- och yrkesvägledare i grundskolan hjälper dig att söka till programmet.

Gymnasieantagningen i Västmanland - Dexterlänk till annan webbplats

Kontakta oss

Arenan

Drop-in: onsdag klockan 13.00-15.00.

Vill du att vi kontaktar dig kan du skicka ett meddelande via Kontakta oss här nedanför. Tala om vad du heter och hur vi når dig, mejl eller telefon, samt vad ärendet gäller. Vi hör av oss så fort vi kan.

Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 17

Telefon: 021-39 15 28   Telefontid: Måndag-torsdag klockan 8.30-10.00

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Hitta hit

Ingenjör Bååths gata 17

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Rudbeckianska gymnasiet öppnar på fredag

  Rudbeckianska gymnasiet i Västerås som hålls stängt under torsdagen kommer att öppna som vanligt i morgon, fredag. Anledningen är att Polisen gripit den person som är misstänkt för att ha skickat hot...

 • Dags att söka stipendium

  Är du gymnasieelev? Då är det dags att söka stipendium. Stipendierna kan sökas av elever vid Västerås gymnasieskolor, både kommunala och fristående.

 • Öppet hus på gymnasieskolor

  Under våren är det öppet hus på gymnasieskolorna i Västerås. Blivande gymnasieelever får information om skolornas program, inriktningar och profiler.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?