Aktiviteter för skolklasser

Till oss på Naturskolan Asköviken kommer du tillsammans med din klass eller grupp. Vi tar emot besök från fristående och kommunala förskolor och skolor i Västerås.

Information om våra teman och hur du bokar skolbesök

Vi stöttar er i ert arbete med att väcka barns och ungdomars intresse för naturen. Det gör vi i Västerås största och vackraste klassrum; Askövikens naturreservat.

Vi vill också sprida och öka användandet av utomhuspedagogik. Aktuell forskning visar på att undervisning i klassrummet i kombination med undervisning utomhus ger ökad måluppfyllelse och friskare elever!

Vår ledstjärna är att lära in ute!

  • Upplevelser– Genom att uppleva med alla sinnen stärks naturkänslan, väcks nyfikenheten och ökar viljan till ny kunskap.
  • Upptäckter- Ett steg på stigen mot ekologisk förståelse, är att själv upptäcka mångfalden i naturen.
  • Förståelse – Egna erfarenheter ger möjlighet att lättare förstå sambanden i naturen.
  • Insikt- Kunskap om naturen kan skapa förståelse för människans del i olika kretslopp och hur våra val och handlingar påverkar jordens framtid.

Projektet Pedagogiska skolgårdar startade år 2012 och drivs från Naturskolan. Här kan vi ytterligare arbeta med att stärka förutsättningarna för er att använda skolgården på ett pedagogiskt sätt.

Inför besöket

Om du har rätt utrustning blir besöket hos oss roligare. Vi har listat saker som kan vara bra att ha med sig i en ryggsäck till oss:

  • Stövlar eller rejäla skor
  • Kläder efter väder (tänk lager på lager-principen)
  • Mössa (tänk på att det oftast blåser och känns mycket kallare i Asköviken)
  • Sittdyna
  • Eventuellt matsäck/förmiddagsfika
  • Vattenflaska eller termos med varm dryck beroende på årstid
  • Lunchmat från skolköket

Fåglar i Asköviken

I Asköviken finns många olika fågelarter. Läs gärna på mer om fåglarna inför besöket.

Fåglar vid Askövikens naturreservat

Västerås 2045

Målgrupp: Elever i årskurs 9 och på gymnasiet

Projekt Västerås 2045 ger dig som är lärare på en högstadieskola och gymnasieskola möjlighet att arbeta med lärande för hållbar utveckling. Projekt Västerås 2045 bygger på WWF:s koncept Vår stad.

Upplägg: Eleverna arbetar i grupper med olika områden i Västerås exempelvis bostadsområden, parker eller resecentrum, allt utifrån en grund i hållbar utveckling. Eleverna skapar en vision om hur det tänker att det ska se ut år 2045 inom det område de jobbar med. Arbetet ställs ut i en gemensam lokal dit politiker och tjänstemän bjuds in. Det finns även möjlighet för andra besökare att ta del av elevernas utställningar.

Utöver utställningen arrangerar vi en paneldebatt med utgångspunkt från elevernas frågor och råd kring deras projektidéer. I panelen sitter representanter från politiker, tjänstemän, forskare och näringsliv.

Tidplan: Årets projektarbete för 2024, är redan i gång och eventet sker den 8 mars på Culturen. Det går bra att anmäla intresse inför nästa omgång inför 2025, som startar i november 2024 med upptakt för elever. Utställningen sker i slutet av februari eller början på mars 2025.

Anmälan och mer information: Ring eller mejla Mikael Stenberg 072 – 143 33 93, naturskolan@vasteras.se

Mer om Askövikens naturreservat

Länsstyrelsen i Västmanlands län har ansvar för naturreservatet. På deras webbplats kan du läsa mer om Askövikens naturreservat och vad du får göra i naturreservat. Det skiljer sig från vad du enligt allemansrätten får göra i naturen.

Asköviken-Tidö – ett paradis för fåglar och fågelskådare, Länsstyrelsen

Information om allemansrätten, Naturvårdsverket

Kontakta oss

Jessica Berg

Pedagog

Askövikens naturreservat, Askö 17, 725 91 Västerås

Telefonnummer: 021- 39 41 60

naturskolan@vasteras.se