Visa sökformulär

Nivåtest och prövning

Nivåtest

Nivåtest är för dig som ska gå en yrkesutbildning och har kunskaper i matematik, engelska eller svenska men saknar betyg i ämnet.

Ska du göra nivåtest i matematik rekommenderar vi att du ser över grunderna i matematik innan du kommer för nivåtestning. Detta kan du göra med hjälp av Matteboken som är ett verktyg för att studera matematik på nätet eller Webbmatte som finns på åtta olika språk för årskurs 6-9 och på tre språk för gymnasieskolan.

Länk till Matteboken.selänk till annan webbplats

Länk till Webbmatte.selänk till annan webbplats

Anmälan

Nivåtestet kräver föranmälan. Du anmäler dig hos en studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningscentrum. Du behöver legitimera dig vid testtillfället.

Prövning

Du kan göra en prövning om du saknar betyg i ett ämne och behöver komplettera eller om du vill läsa upp ditt gymnasiebetyg. En prövning innebär att du på egen hand läser in ett ämne enligt kursplanen och gör ett eller flera prov. Proven kan bestå av både skriftliga och muntliga delar. I vissa ämnen ingår laborationer, grupparbeten eller praktiska moment. Proven testar samtliga kursmål enligt Skolverkets kurs- eller ämnesplan. Om du är folkbokförd i Västerås har du rätt till två handledningstillfällen med lärare innan prövningen.

För vem?

Har du gått på en kommunal gymnasieskola får du pröva genom vuxenutbildningen från och med den 1 juli det år du fyller 20 år. Är du under 20 år får du vända dig till din tidigare skola. Har du gått på en fristående skola får du pröva genom vuxenutbildningen om du har ett slutbetyg eller gymnasieexamen.

Anmälan och betalning

En prövning kostar 500 kronor per kurs. Betald avgift återbetalas ej förutom vid sjukdom. Läkarintyg krävs för återbetalning.

Är det mindre än ett år sedan du läste kursen inom vuxenutbildningen i Västerås och du fick ett F är din tidigare skola ansvarig för prövningen. Prövningen är då kostnadsfri.

Du måste prata med en studie- och yrkesvägledare innan du kan anmäla dig. I samband med samtalet får du anmälningsblanketten och information om hur betalningen går till. Tillsammans med anmälan ska du lämna in kvitto på betald avgift och kopior på tidigare betyg. Om anmälan saknar kvitto eller betyg avslås ansökan om prövning.

Var och när sker prövningen?

Prövningen sker hos någon av nedanstående utbildningsanordnare:

 • Arcus
 • Astar
 • Back To Work
 • Eductus
 • Folkuniversitetet
 • Hermods
 • Institute af Lärande
 • Jensen
 • Kompetensutvecklingsinstitutet
 • Sigma Academy

Aktuella kurser hittar du på respektive skolas produktblad. Prövningarna sker i Västerås. Anordnande skola ansvarar för informationsträff och lärarhandledningen.

Om du vill göra en prövning i svenska för invandrare eller på grundläggande nivå kontaktar du Vuxenutbildningscentrum.

Prövningsperioder under 2019

 • Period 1: vecka 8-11, sista anmälningsdag 10 januari
 • Period 2: vecka 16-19, sista anmälningsdag 14 mars
 • Period 3: vecka 40-43, sista anmälningsdag 22 augusti

Prövningsperioderna gäller allmänna ämnen på gymnasial nivå. Datum för prövning i ämnen på grundskolenivå, sfi och yrkeskurser bestäms av de skolor som anordnar kursen.

Validering

Om du har kunskaper inom ett yrke men saknar betyg finns möjligheter att validera. I en validering värderas och dokumenteras de kunskaper du skaffat dig i yrkeslivet. Din studietid blir då inte onödigt lång.

Hos oss ansöker du till den utbildning och den skola där du vill gå. Blir du antagen till utbildningen gör skolan en bedömning av dina kunskaper. Du behöver kanske läsa vissa kurser eller delar av kurser för att få dina betyg.

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Rudbeckianska gymnasiet öppnar på fredag

  Rudbeckianska gymnasiet i Västerås som hålls stängt under torsdagen kommer att öppna som vanligt i morgon, fredag. Anledningen är att Polisen gripit den person som är misstänkt för att ha skickat hot...

 • Vinnarna av Pedagogiska priset 2018

  Idag har Pedagogiska priset 2018 delats ut till framstående pedagoger i Västerås. Priserna delades ut av ordförandena i de pedagogiska nämnderna. Priset är på 25 000 kronor och ska gå till fortbildnin...

 • Nominerade till Pedagogiska priset 2018

  Det har kommit in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset och här presenterar vi de nominerade. Tack till alla er som har nominerat en pedagog, ett arbetslag eller en verksamhet. Fredag den 1...

Hjälpte informationen på denna sida dig?