Visa sökformulär

Sfi, svenska för invandrare

Så här gör du

Anmälan

För att få studera svenska för invandrare (sfi) måste du göra en kartläggning tillsammans med en handläggare på Vuxenutbildningscentrum.

Du kan också besöka oss på Vuxenutbildningscentrum måndag och onsdag klockan 10-12.

Så här jobbar vi

Kartläggningssamtal

Ett kartläggningssamtal tar cirka 30 minuter och vi kan bara göra ett begränsat antal samtal under våra öppettider. Till kartläggningssamtalet vill vi att du tar med dig:

 • Ditt tiosiffriga personnummer, som du bör ha fått.
 • Beslut om uppehålls- och arbetstillstånd från Migrationsverket.

Är du EU/EES-medborgare kan undantag göras från ovanstående krav.

Om du behöver tolk vid samtalet ska du kontakta Vuxenutbildningscentrum senast fem dagar innan kartläggningssamtalet.

Beställa betyg

Du som läst svenska för invandrare och vill ha ut ditt betyg kan beställa det från oss. Observera att du bara kan beställa utskrift av de betyg du läst inom vuxenutbildningen i Västerås. Var ute i god tid med din betygsbeställning, det kan ta upp till tre veckor att få betygen.

Beställ betyg i svenska för invandrare, sfilänk till annan webbplats

För vem

Vem kan läsa svenska för invandrare?

För att få läsa svenska för invandrare (sfi) ska du vara över 20 år och folkbokförd i Västerås.

Bor du i en annan kommun?

Om du inte är folkbokförd i Västerås men ändå vill studera svenska för invandrare i Västerås så ska du fylla i blanketten anmälan till svenska för invandrare för dig som inte är folkbokförd i Västerås. Den lämnar du till den kommun där du är folkbokförd för godkännande innan den skickas till oss.

Anmälan till svenska för invandrare när du är folkbokförd i annan kommun än VästeråsWord

Anmälan till svenska för invandrare när du är folkbokförd i annan kommun än VästeråsPDF

Utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) ska ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket.

Utbildningen ska också ge grundläggande förmåga i att läsa och skriva till den som inte har den kunskapen. Det kan gälla elever som inte kan läsa och skriva, elever med kort skolbakgrund, men också de som har ett annat skriftspråk.

Studieformer och kurstid

Vi erbjuder klassrumsundervisning fem dagar i veckan. För dig som arbetar deltid eller har annan sysselsättning finns individuellt anpassade studier där du tillsammans med skolan kommer överens om ett schema som passar dig.

För dig som arbetar heltid och dagtid finns kvällsstudier. Studierna bedrivs en till tre kvällar i veckan.

Kursstarter

Nya kurser startar en gång i månaden förutom i juli. Din kartläggning ska vara gjord cirka fyra veckor innan kursstart. Vi har inte någon terminsindelning utan kursen pågår under hela året.

 • 15 januari, sista anmälningsdag 13 december 2017
 • 5 februari, sista anmälningsdag 10 januari
 • 5 mars, sista anmälningsdag 7 februari
 • 3 april, sista anmälningsdag 7 mars 
 • 7 maj, sista anmälningsdag 11 april
 • 11 juni, sista anmälningsdag 16 maj
 • 13 augusti, sista anmälningsdag 27 juni
 • 17 september, sista anmälningsdag 22 augusti
 • 8 oktober, sista anmälningsdag 12 september
 • 5 november, sista anmälningsdag 10 oktober
 • 3 december, sista anmälningsdag 7 november

Kursen och böckerna som används är gratis, men om du läser en särskild yrkeskurs kan skolan ibland ta ut en avgift för böcker.

Avbrott och frånvaro

Du måste alltid meddela frånvaro och avbrott till skolan. Avbryter du dina studier på grund av arbete, praktik, sjukdom eller graviditet måste du återanmäla dig på Vuxenutbildningscentrum innan du kan börja studera igen. Om du avbryter dina studier av andra skäl kan det innebära att du inte får börja igen.

Om du har varit frånvarande mer än tre veckor i följd, utan att ha varit sjuk eller fått ledigt blir du av med din studieplats. Du kan även bli av med din studieplats om du inte kan tillgodogöra dig utbildningen eller om du inte gör tillfredställande framsteg.

Svenska som andraspråk (SAS)

När du har avslutat dina studier i svenska för invandrare , sfi D, kan du läsa svenska som andraspråk. Godkänt betyg i svenska som andraspråk motsvarar grundskolekompetens i svenska.

Svenska som andraspråk 1, 2, och 3

Svenska som andraspråk 1, 2 och 3 är gymnasiekurser i svenska.

 • Om du vill söka till svensk högskola eller universitet måste du ha lägst betyget E i svenska som andraspråk 1, 2 och 3 för att vara behörig. Ett alternativ kan vara ett godkänt tisus-test. Du behöver också godkänt betyg i engelska 5 och 6 samt matematik för att vara behörig till högskolan.

På Skolverkets webbplats kan du läsa mer om de olika kurserna i svenskalänk till annan webbplats

Utländska betyg

Om du har betyg från en utländsk gymnasieskola eller högskola kan du få det bedömt av Universitets- och högskolerådet (UHR). De har också mer information om hur det går till att få din examen bedömd.

Läs mer på Universitets- och högskolerådets webbplatslänk till annan webbplats 

Kontakta oss

Svenska för invandrare, sfi

Öppettider: måndag klockan 10-12, tisdag klockan 13-15 och onsdag klockan 10-12. Under sommaren har vi öppet 25 juni-12 juli samt 30 juli-9 augusti måndag och onsdag klockan 10.00-12.00. Vi har stängt 16-26 juli.

Telefontider: tisdag-torsdag klockan 10-12.
Under sommaren är telefonen öppen 25 juni-12 juli samt 30 juli-9 augusti tisdag klockan 10.00-11.00 samt onsdag-torsdag 13.30-14.30. Vi har stängt 16-26 juli.

Besöksadress: Ingenjör Bååths gata 17

Telefon: 021-39 17 45

Bra länkar

Utbildningsanordnare i Västerås

Utbildningsanordnare i bokstavsordning.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Rekryteringsmässan - en chans till förändring

  Den 13 februari är det återigen dags för Rekryteringsmässan. För 16:e gången ordnas mässan som ger dig möjlighet att knyta kontakter, samla kunskap om den bransch du är intresserad av och kanske äve...

 • Vinnarna av Pedagogiska priset 2017

  Idag har Pedagogiska priset 2017 delats ut till framstående pedagoger i Västerås. Priserna delades ut av ordförandena i de pedagogiska nämnderna. Priset är på 25 000 kronor och ska gå till fortbildnin...

 • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

  Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?