Vinnarna av Pedagogiska priset 2018
Idag har Pedagogiska priset 2018 delats ut till framstående pedagoger i Västerås. Priserna delades ut av ordförandena i de pedagogiska nämnderna. Priset är på 25 000 kronor och ska gå till fortbildnin...
För att få studera svenska för invandrare (sfi) måste du göra en kartläggning tillsammans med en handläggare på Vuxenutbildningscentrum.
Du kan också besöka oss på Vuxenutbildningscentrum. Se tider och adress under Kontakta oss.
Ett kartläggningssamtal tar cirka 30 minuter och vi kan bara göra ett begränsat antal samtal under våra öppettider. Till kartläggningssamtalet vill vi att du tar med dig:
Är du EU/EES-medborgare kan undantag göras från ovanstående krav.
Om du behöver tolk vid samtalet ska du kontakta Vuxenutbildningscentrum senast fem dagar innan kartläggningssamtalet.
Du som läst svenska för invandrare och vill ha ut ditt betyg kan beställa det från oss. Observera att du bara kan beställa utskrift av de betyg du läst inom vuxenutbildningen i Västerås. Var ute i god tid med din betygsbeställning, det kan ta upp till tre veckor att få betygen.
För att få läsa svenska för invandrare (sfi) ska du vara över 20 år och folkbokförd i Västerås.
Om du inte är folkbokförd i Västerås men ändå vill studera svenska för invandrare i Västerås så ska du fylla i blanketten anmälan till svenska för invandrare för dig som inte är folkbokförd i Västerås. Den lämnar du till den kommun där du är folkbokförd för godkännande innan den skickas till oss.
Anmälan till svenska för invandrare när du är folkbokförd i annan kommun än Västerås
Anmälan till svenska för invandrare när du är folkbokförd i annan kommun än Västerås
Utbildning i svenska för invandrare (sfi) ska ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket.
Utbildningen ska också ge grundläggande förmåga i att läsa och skriva till den som inte har den kunskapen. Det kan gälla elever som inte kan läsa och skriva, elever med kort skolbakgrund, men också de som har ett annat skriftspråk.
Vi erbjuder klassrumsundervisning fem dagar i veckan. För dig som arbetar deltid eller har annan sysselsättning finns individuellt anpassade studier där du tillsammans med skolan kommer överens om ett schema som passar dig.
För dig som arbetar heltid och dagtid finns kvällsstudier. Studierna bedrivs en till tre kvällar i veckan.
Nya kurser startar en gång i månaden förutom i juli. Din kartläggning ska vara gjord cirka fyra veckor innan kursstart. Vi har inte någon terminsindelning utan kursen pågår under hela året.
Kursen och böckerna som används är gratis, men om du läser en särskild yrkeskurs kan skolan ibland ta ut en avgift för böcker.
Du måste alltid meddela frånvaro och avbrott till skolan. Avbryter du dina studier på grund av arbete, praktik, sjukdom eller graviditet måste du återanmäla dig på Vuxenutbildningscentrum innan du kan börja studera igen. Om du avbryter dina studier av andra skäl kan det innebära att du inte får börja igen.
Om du har varit frånvarande mer än tre veckor i följd, utan att ha varit sjuk eller fått ledigt blir du av med din studieplats. Du kan även bli av med din studieplats om du inte kan tillgodogöra dig utbildningen eller om du inte gör tillfredställande framsteg.
När du har avslutat dina studier i svenska för invandrare , sfi D, kan du läsa svenska som andraspråk. Godkänt betyg i svenska som andraspråk motsvarar grundskolekompetens i svenska.
Svenska som andraspråk 1, 2 och 3 är gymnasiekurser i svenska.
På Skolverkets webbplats kan du läsa mer om de olika kurserna i svenska
Om du har betyg från en utländsk gymnasieskola eller högskola kan du få det bedömt av Universitets- och högskolerådet (UHR). De har också mer information om hur det går till att få din examen bedömd.