Öppet hus på Västerås kulturskola
Kulturskolan visar upp sin verksamhet.
Västerås stad bjuder in till markanvisning för byggande av bostäder och lokaler med upplåtelseform hyresrätt inom gällande detaljplan för del av Västerås 3:24 m.fl., Bjurhovda, DP 1857. Marknadens aktörer inbjuds att inkomma med bud senast 2021-01-15.
Västerås stad bjuder in till markanvisning för byggande av bostäder och lokaler med upplåtelseform hyresrätt inom gällande detaljplan för del av Västerås 3:24 m.fl., Bjurhovda, DP 1857.
Västerås stad vill genom denna tävling få fram prisvärda bostäder och lokaler som kan bidra till att utveckla området. Vinnande exploatör uppmanas att ansöka om investeringsstöd för hyresbostäder.
Ert förslag med handlingar och anbud ska sändas till teknik- och fastighetsförvaltningen senast 2021-01-15.
Markanvisningsförfrågan görs på uppdrag av fastighetsnämnden som vidare fattar beslut om att teckna markanvisningsavtal med byggaktör. Utvärdering och bedömning av inlämnade förslag genomförs av tjänstemän inom Teknik- och fastighetsförvaltningen.
Samtliga förutsättningar och tillvägagångssätt för denna markanvisning finns i "Inbjudan till markanvisningstävling, Bjurhovda", se rubriken Relaterade dokument nedan.
Exploatören får själv välja mellan att teckna ett tomträttsavtal eller att teckna köpeavtal för fastigheten. Staden erbjuder tomträttsavtal för hyresrätter men det är inget tvång utan upp till exploatören vad hen föredrar.
Den har lagts ut i underlaget till markanvisningen, se Relaterade dokument nedan.
Nej, Västerås stad har inte tillgång till dessa handlingar. De är framtagna av den exploatör som tidigare hade ett markanvisningsavtal för området.
Samtliga anbud kommer inledningsvis att kontrolleras så att de grundförutsättningar som framgår under avsnitt 5 "Villkor för markanvisning" uppfylls. Anbuden kommer därefter att utvärderas enligt de tre kriterier som framgår av inbjudan; tid till byggstart, pris och utformningen av torget på kvartersmark.
Anbuden kommer att rangordnas efter tid till byggstart, därefter efter pris och utformningen av torget. Slutligen sker en helhetsbedömning.
Skalstocken i teckenförklaringen för grundkartan är fel. Bifogad dwg under "Relaterade dokument" har bytts ut och där finns nu en korrekt skalstock. Skalstocken på plankartan i pdf:en, längst ner till höger, är korrekt.
Förordningen SFS 2017:359 gäller och det är den som ligger till grund för bestämmelsen f1 för hus b-d. Planområdet är bullerutsatt och bestämmelsen kom till för att just säkerställa att riktvärdena kan klaras. Vi fick in synpunkter från både länsstyrelsen och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen angående detta under planarbetet. I trafikbullerutredningen framgår det att hela hus c och delar av hus b överskrider 65 dBA varför inte ens mindre lägenheter som är högst 35 kvm kan uppföras. För hus d borde det gå bra med lägenheter på max 35 kvm mot Bjurhovdagatan då värdena inte överskrider 65 dBA. Det viktiga är att det i bygglovsskedet redovisas hur riktlinjerna efterföljs.
Enligt Jordabalken kap 13 §14 är tomträttsavtal för bostäder 60 år för den första perioden, därefter förlängs avtalen med 40 år. Avgäldsperioden är 10 år, d v s en uppräkning av avgälden sker vart tionde år.
Byggrätten framgår på sidan 5. Totalt 11 917,7 kvm fördelade på fyra delområden A: 840,5 x 5 = 4 202,5 kvm (varav bottenvåningen ska ha centrumändamål) B: 659,8 x 4 = 2 639,2 kvm C: 460,0 x 5 = 2 300,0 kvm D: 555,2 x 5 = 2 776,0 kvm.
Ja, anbudet ska innehålla ett värde per byggrätt uttryckt i kr/kvm ljus BTA som sedan kommer ligga till grund beräknande av tomträttsavgäld som underliggande markvärde.
Detaljplanens bestämmelser om Nockhöjd gäller. Eventuella avvikelser från detaljplanen prövas vid bygglov. Det är inte möjligt att ge några generella råd kring avvikelser.
Nej, det är inget SKALL-krav men ett BÖR-krav. Annan certifiering med motsvarande kravnivå är okej.
Byggrätterna är 11 200 kvm BTA fördelade enligt A: 840,5 x 5 = 4 202,5 kvm (varav bottenvåningen ska ha centrumändamål), B: 659,8 x 4 = 2 639,2 kvm, C: 460,0 x 5 = 2 300,0 kvm, D: 555,2 x 5 = 2 776,0 kvm Illustrationerna i detaljplanen är framtagna av PEAB och visar endast deras tänkta bebyggelse på platsen. Anbud ska lämnas på de ytor som framgår ovan och av tävlingsunderlaget.
Västerås stad eftersträvar låga boendekostnader i denna markanvisningstävling. Investeringsstöd är ett verktyg för att åstadkomma detta och därför uppmanas exploatören att ansöka om detta. Några löften om avvikelser är inte möjligt att göra. Det sker inom ramen för myndighetsutövningen, genom ansökan om och prövning av bygglov.
Ledningarna framgår av den dwg som finns för detaljplanen, se nedan under "Relaterade dokument".
Ja en illustration för torget som kan utvärderas. Ja, det räcker med referensexempel för bebyggelsen, helst egna som exploatören själv har färdigställt. Exploatören ska bifoga referenser från egna projekt. Den arkitekt som anges ska användas vid framtagande av bygglovhandlingar. A3 fungerar bra. Inga begränsningar på hur stor pdf-filen får vara. Tunga filer kan behöva komprimeras innan de skickas.
Tomträtt är frivilligt, byggaktören kan välja att köpa marken. Staden erbjuder tomträtt. Avgäldsunderlaget motsvarar köpeskillingens storlek, d v s anbud per ljus BTA*maximal BTA enligt detaljplanen *3%.
Parkering ska ordnas för centrumverksamheten enligt riktlinjerna. Parkeringen vid befintlig livsmedelsbutik ägs av annan fastighetsägare.
Nej.
Nej, parken är allmän plats och förvaltas av Västerås stad. Eventuella åtgärder på parken anläggs av Västerås stad.