Tillgänglighet i den byggda miljön
Vårt mål är att skapa ett Västerås som är tillgängligt för alla. Det gör vi med devisen: Nödvändigt för någon och till nytta för någon annan. Staden är till för alla.
Tillgänglighet - för ett samhälle där alla kan leva
Tillgänglighet i den byggda miljön är en grundförutsättning för att alla ska kunna delta i samhällslivet. Det betyder att både fullt rörliga personer och personer med nedsatt rörelseförmåga ska kunna vara i byggnader och utomhus.
Även personer med nedsatt förmåga att orientera ska kunna vistas i den byggda miljön. Det gäller bland andra syn- och hörselskadade.
Att ta bort enkelt avhjälpta hinder ger ett bättre samhälle
En del i att göra samhället mer fysiskt tillgängligt är att rätta till så kallat enkelt avhjälpta hinder. Det betyder de fysiska hinder för tillgänglighet som är lätta att göra något åt och bli av med. Det gäller främst hinder i eller vid lokaler för allmänheten och allmänna platser. Enkelt avhjälpta hinder kan till exempel vara mindre nivåskillnader, bristande fast inredning och dålig skyltning.
Att ta bort dessa hinder kan underlätta att
- ta sig in och komma fram i butiker, restauranger och teatrar
- hitta till och nå upp till en reception
- kunna ta sig fram till en park eller en badplats som är till för allmänheten.
Det finns regler för detta både i plan- och bygglagen samt i Boverkets föreskrifter. Där står att enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas.
Det är den som driver näringsverksamhet eller den som äger byggnaden eller marken där platsen ligger som har ansvaret att åtgärda hindret. Vi kan alla hjälpa till och berätta när vi hittar lokaler eller platser där det finns ett hinder som är lätt att avhjälpa. Genom att anmäla ett så kallat enkelt avhjälpt hinder bidrar du till att vårt samhälle blir en bättre plats för alla.
Här visar vi några fler exempel på enkelt avhjälpta hinder
- mindre nivåskillnader eller trappsteg
- höga trösklar
- tunga dörrar
- olämplig placering eller utformning av dörröppnare eller andra manöverdon
- dålig eller bländande belysning
- dålig ljudmiljö
- kontrastmarkering och varningsmarkering saknas
- bristande utformning av orienterande skyltning.
Hjälp oss genom att anmäla enkelt avhjälpta hinder
Om du hittar ett hinder som enkelt kan avhjälpas kan du anmäla det till stadsbyggnadsförvaltningen. Det kan du göra genom att antingen
- fylla i och skicka in blanketten anmälan om enkelt avhjälpt hinder
- eller ringa 021-39 00 00 och berätta om hindret.
Anmäl enkelt avhjälpta hinder Word, 202.5 kB.
Till dig som fastighetsägare eller näringsidkare
Om du som fastighetsägare eller näringsidkare vill ligga steget före, kan du titta igenom de exempel vi har listat på enkelt avhjälpta hinder. Har du några sådana i dina lokaler är det allra bästa om du själv rättar till dem så att tillgängligheten blir bättre.
Så här jobbar vi
Enkelt avhjälpta hinder
Det är stadsbyggnadsförvaltningens bygglovsavdelning som tar hand om de anmälningar om enkelt avhjälpt hinder som kommer in.
Läs mer om tillgänglighet på Boverkets webbplats. Där kan du läsa om vad som menas med Enkelt avhjälpta hinder, och hur man kan ta bort dem. Det finns också en bra broschyr som Boverket har tagit fram. Den heter Enkelt avhjälpt i lokaler.
Enkelt avhjälpta hinder, Boverket
Enkelt avhjälpt i lokaler, Boverkets broschyr Pdf, 8.1 MB.
Lagen säger att nya byggnader ska vara tillgängliga
Alla byggnader vara tillgängliga och användbara för personer som har en nedsatt förmåga att röra eller orientera sig. Det gäller även för anläggningar, tomter och allmänna platser. Det är enligt plan- och bygglagen. Kraven på tillgänglighet gäller när det byggs nytt och när en byggnad byggs om. De gäller också när en byggnad byggs till eller ändras på något annat sätt. I lagen står det också att användbarhet för personer med nedsatt förmåga att röra eller orientera sig är ett allmänt intresse vid planläggning och i bygglovsärenden.
Kontakta oss
Stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon: Nå stadsbyggnadsförvaltningen via Västerås stads kontaktcenter 021-39 00 00
stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se