Ändrade öppettider
Klämdagsöppet 8-12 fredag 11 maj Torsdagen den 10 maj är det Kristi himmelsfärds dag. Det är en röd dag i almanackan och då är det stängt hos kontaktcenter och i stadshusentrén. Fredagen den 11 maj ä...
Vårt mål är att skapa ett Västerås som är tillgängligt för alla. Det gör vi med devisen: Nödvändigt för någon och till nytta för någon annan. Staden är till för alla.
Tillgänglighet i den byggda miljön är en grundförutsättning för att alla ska kunna delta i samhällslivet. Det betyder att både fullt rörliga personer och personer med nedsatt rörelseförmåga ska kunna vara både i byggnader och utomhus.
Även personer med nedsatt orienteringsförmåga ska kunna vistas i den byggda miljön. Det gäller bland andra syn- och hörselskadade.
Västerås stad delar årligen ut Tillgänglighetspriset med syftet att öka drivkrafterna i skapandet av en mer tillgänglig kommun.
Nomineringsperioden för 2017 är avslutad.
Om du hittar ett hinder som enkelt kan avhjälpas kan du anmäla det till stadsbyggnadsförvaltningen. Det kan du göra genom att antingen
Blankett för att anmäla enkelt avhjälpta hinder.
För att underlätta så har Boverket tagit fram en checklista. Där kan du som fastighetsägare eller rörelseidkare själv gå igenom om det finns några enkelt avhjälpta hinder i lokalen. Checklistan hittar du i en länk under detta stycke.
Vill du veta hur tillgängligheten är när du ska besöka en lokal eller plats? Då är det bäst att ta kontakt med verksamheten som pågår där. Du kan också höra av dig till företaget Accessum, telefon 021-338 05 30. Det var Accessum som gjorde inventering till den tillgänglighetsdatabas vi tidigare hade. Den har vi tyvärr inte tillgång till längre, men vi arbetar med att göra en ny.
Tillgänglighetspriset ska gå till den som på något sätt har gjort en förbättring av tillgängligheten inom kommunen. Med tillgänglighet menas tillgänglighet och användbarhet för alla. Det gäller inklusive till exempel personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Förbättringen kan vara något i den byggda miljön eller något i naturen. Men det kan även vara något annat som förekommer inom kommunen. Förbättringen kan gälla tillgänglighet till något, i något eller med hjälp av något. Det kan till exempel röra sig om en byggnad, en informationstjänst, en anläggning eller ett tekniskt hjälpmedel.
Vinnaren kan vara en eller flera personer, ett företag eller en förening. Vinnaren kan också vara en offentlig förvaltning eller flera av dessa i samverkan.
2015 års pris gick till mobilappen Fritt fram. Den ska göra det enklare att hitta information om offentliga platsers tillgänglighet. Den visar bland annat hur det går att komma fram och listar olika platsers förutsättningar.
2014 fick Johan Seige priset för att synskadade kan bevara sitt val hemligt genom en så kallad läsmaskin. Den fungerar på så sätt att valsedeln skannas och texten läses upp av en talsyntes.
2013 vann Zoomability AB för uppfinningen Zoom.
2016 och 2017 delades inget tillgänglighetspris ut.
Vill du läsa mer om vilka kriterier som gäller för priset, så finns de i länken här nere.
Länk till kriterier för Västerås stads tillgänglighetspris.
Det är byggnadsnämnden som varje år utser en vinnare och priset delas ut vid kommunfullmäktiges möte i december. Den 3 november 2008 tog kommunstyrelsen tog beslut om att inrätta ett tillgänglighetspris. Syftet var och är att öka drivkrafterna i skapandet av en mer tillgänglig kommun. Priset består av ett konstverk från Ateljé Skepparbacken, en prissumma om 10 000 kronor samt ett diplom.
När det finns enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser, ska de åtgärdas. Det gäller
Läs mer om tillgänglighet på Boverkets webbplats. Där kan du läsa om vad som menas med Enkelt avhjälpta hinder, och hur man kan ta bort dem. Det finns också en bra broschyr som Boverket har tagit fram. Den heter Enkelt avhjälpt i lokaler.
Länk till Boverkets webbplats om enkelt avhjälpta hinder.
Länk till Boverkets broschyr Enkelt avhjälpt i lokaler.
Alla byggnader vara tillgängliga och användbara för personer som har en nedsatt förmåga att röra eller orientera sig. Det gäller även för anläggningar, tomter och allmänna platser. Det är enligt plan- och bygglagen. Kraven på tillgänglighet gäller när det byggs nytt och när en byggnad byggs om. De gäller också när en byggnad byggs till eller ändras på något annat sätt. I lagen står det också att användbarhet för personer med nedsatt förmåga att röra eller orientera sig är ett allmänt intresse vid planläggning och i bygglovsärenden.