Visa sökformulär

Valborgsmässoeldar

För vem

Fira valborg i Västerås

När det närmar sig valborg kan du hitta mer in­formation om vart det kommer finnas brasor och under­hållning på Turistbyråns och VLT:s webbplatser.

Vestmanlands Läns Tidnings, (VLT), webbplats om Valborgsfiranden. (Ska uppdateras till årets länk när den finns tillgänglig).

Turistbyråns webbplats.länk till annan webbplats

Valborg är en helg då många ungdomar dricker. Du som förälder kan påverka din tonårings alkoholkonsumtion i stor utsträckning. Det har visat sig att föräldrars attityd och förhållningssätt är en viktig faktor när det gäller ungas alkoholvanor.

Läs mer om tonåringar och alkohol här.

Tänk på säkerheten

Det är viktigt att du i god tid före Valborg kollar upp vad som gäller. Du kan be­höva söka till­stånd och det måste alltid finnas till­räck­ligt med vatten för att släcka brasan.

Myndigheterna och SMHI varnar för att elda nu när det är så torrt i marken. Besök hellre ett etablerat Valborgsfirande än att göra en egen brasa.

Valborgsmässoeld

Eldning

Flera saker är viktiga om du ska elda en brasa. Vi berättar om några saker här. Du hittar hela listan på Mälar­dalens Brand- och Räddnings­för­bunds webb­plats.

Mälardalens Brand- och Räddningsförbunds webbplats om att elda säkert på Valborg.länk till annan webbplats

  • Du kan behöva tillstånd hos polisen om det är en offentlig tillställning.
  • Väder och vind kan spela stor roll. Du får inte tända brasan om det blåser det kraftigt eller om det är eldnings­för­bud.
  • Innan brasan tänds, ska vatten vara fram­draget och in­kopplat. Hinkar med vatten och lösa brand­släckare är inte god­känt för att släcka med. Innan brasan lämnas på kvällen ska elden och glöden släckas helt. Om du behöver an­vända ett uttag i en brand­post, tänk på att dessa är låsta. Ta kontakt med Mälar­energi för att få hjälp.

Mälarenergis webbplats om att boka brandpostmätarrör och upplåsning av brandpost.länk till annan webbplats

Tomma behållare för fyrverkeripjäser

Fyrverkerier

På valborgs­mässo­afton får du skjuta fyr­verkerier mellan klockan 15.00 och 03.00 följande dag. Samma sak gäller på påsk- och nyårs­afton. Andra dagar krävs det till­stånd av polisen.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?