Visa sökformulär

Valborg

Valborgsmässoafton, eller ”valborg” som det ofta kallas, firas den sista april och är en årlig högtid som för många svenskar symboliserar intåget av våren och ljuset. Under högtiden tänds ofta eldar, vilket traditionellt står för att bränna upp det gamla och ge plats för det nya.

Valborg i Västerås

Det blir inget stort valborgsfirande i Västerås år 2021. På grund av coronavirusets spridning har regeringen beslutat att sammankomster med över 50 deltagare är förbjudna. Beslutet tog den 29 mars 2020 och gäller tills vidare i hela Sverige. Det innebär stopp för de flesta valborgsmässoeldar och valborgsmässofirandena på Anundshög, Bjurhovda och Bäckby är inställda.

På sidan om coronaviruset hittar du den senaste informationen om de åtgärder vi har gjort i våra verksamheter samt länkar till mer information och svar på vanliga frågor.

Information om coronaviruset

Tänk på säkerheten

Valborgsmässoeld

Eldning utomhus

Du behöver söka tillstånd för att anordna ett valborgsfirande mer information hittar du hos Polisen. Eldning utomhus sker alltid på eget ansvar. Det är framförallt i torr väderlek i kombination med stark vind som elden kan vara svår att hantera. Då måste du vara extra försiktig eller inte elda alls.

Sök tillstånd för offentlig tillställning, Polisen Länk till annan webbplats.

Information om brandskydd och eldning utomhus

Ungdomar sitter och pratar på en buss

Tonåringar och alkohol

Valborg är en helg då många ungdomar dricker. Du som förälder kan påverka din tonårings alkoholkonsumtion i stor utsträckning. Det har visat sig att föräldrars attityd och förhållningssätt är en viktig faktor när det gäller ungas alkoholvanor.

Information om tonåringar och alkohol