Vedeldning
Värmer du huset med ved? Vedeldning är bra på många sätt, bland annat är ved en förnyelsebar resurs. Samtidigt finns det saker att tänka på vid vedeldning. Läs mer om hur du kan minska utsläppen när du eldar.
Elda med förnuft
Generellt gäller att man måste vara mycket försiktig vid eldning inom tätbebyggt område eftersom risken för olägenhet är stor. Vedeldning bör aldrig vara den huvudsakliga uppvärmningen. Så kallad trivseleldning i braskaminer bör också göras sparsamt och på ett sätt att förbränningen blir fullständig. Använd en godkänd kamin med god lufttillförsel och elda med torr ved för att minimera störning till dina grannar.
Tänd brasan i toppen för minskade utsläpp
När eldningssäsongen börjar är det många som eldar i sina kaminer och spisar för att få lite extra värme. Det många inte tänker på är att vedeldning gör att hälsofarlig rök kan spridas i bostadsområden. Hur stora utsläppen blir beror mycket på sättet man eldar.
Det är viktigt att tända i toppen av brasan. Minst luftföroreningar blir det om man dessutom har lagom torr ved, god lufttillförsel och ser till att stapla brasan luftigt.
Vedeldning, folder från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Pdf, 76.5 kB.
Elda rätt, broschyr med råd för eldning med ved Pdf, 866.2 kB.
I broschyren Tänd i toppen får du tips på hur du eldar i vedkaminen på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok.
Var rädd om miljön
För att minska brandrisken och skona miljön är det viktigt att göra rätt vid eldning. Det finns också bestämmelser kring hur du får elda i din eldstad. Miljööverdomstolens rättspraxis kan ses som en vägledning i hur ofta man bör elda, speciellt om grannar uttryckt att de blir störda. En rimlig begränsning är att då elda två gånger per vecka, fyra timmar per gång, och inte alls under maj-september.
Så här gör du
- Elda bara torrt och rent trä, aldrig målat eller impregnerat virke eller hushållssopor.
- Se till att elden får tillräckligt med syre.
- Kontrollera att röken är nästan osynlig (vid kallt väder blir den vitaktig).
- Tala med dina grannar.
Om du får besvär när någon annan eldar bör du alltid först kontakta den som eldar. Ta kontakt direkt när du får besvär, så att den som eldar vet vilka förhållanden som orsakade besvären. Be denne kontrollera sin anläggning och eldningsteknik. Fortsätter besvären kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen eller göra en anmälan om störning i boendemiljö.
Lämna in anmälan för eldstad
Innan du installerar en eldstad och rökkanal måste du göra en anmälan. Om du ändrar något kring din eldstad eller rökkanal, till exempel sätter in en kassett i din öppna spis, kan du också behöva göra en anmälan. Du måste göra en anmälan även om du installerar en eldstad i en byggnad som du har uppfört utan bygglov, till exempel en friggebod. Vi tar ut en avgift för din anmälan.
Information om hur du söker tillstånd för eldstad eller rökkanal
Kontakta oss
Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.se