Visa sökformulär

Bygga nytt, riva eller ändra

Här får du veta om ditt byggprojekt kräver bygglov eller anmälan och hur du gör för att ansöka. Bor du utanför detaljplanerat område, vänligen ta kontakt med vår Bygglots.

Viktig lagändring från 1 juli om när du får börja bygga

Lovbeslut efter 1 juli tar fyra veckor från kungörelse till de börjar gälla. Det betyder att du inte får börja bygga förrän det gått fyra veckor efter att ditt bygglov har kungjorts. Du ska också, som tidigare, ha fått ett startbesked innan du börjar. Vi kungör alla beslut om lov på Post- och Inrikes Tidningars webbplats. Där kan du se vilket datum ditt lov har kungjorts.

Här på Post- och Inrikes Tidningars webbplats ser du när ditt beslut blivit kungjort.länk till annan webbplats

Så här gör du

Vad vill du göra?

Här hittar du länkar till de vanligaste byggprojekten via bilder eller A-Ö listan. Har du frågor eller synpunkter är du välkommen att kontakta vår Bygglots. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

A till Ö-lista

Altan

Attefallsåtgärd

Attefallshus

Balkong

Bod

Bryggor

Bygga ut

Carport

Damm

Eldstad

Enbostadshus

Farthinder

Fasad

Flerbostadshus

Friggebod

Fritidshus

Fönster

Förhandsbesked

Förråd

Garage

Gräva i marken

Inglasad balkong

Inglasad uteplats

Kamin eller kakelugn

Komplementbyggnad

Marklov

Mur

Nätstation

Tillbyggnad

Transformatorstation

Trädfällning

Trädgårdsdamm

Tvåbostadshus

Uteplats

Uterum

Uthus

Vatten/avlopp (V/A)

Ventilation

Villa

Ändra planlösning

Ändrat användningsområde

Öppen spis

Hittar du inte det du söker?

Nu blir det lättare att hitta information om vad som gäller för olika byggprojekt. Första etappen är klar och vi kommer nu löpande att fylla på med information här. Hittar du inte det du söker eller är länken tom? Välkommen att ta kontakt med Bygglots på 021-39 00 00, knappval 3.

Kontakta oss

Bygglots

Bygglots på Kontaktcenter hjälper dig med bygglovsrelaterade frågor såsom nybyggnation, ändringar, rivningar, detaljplanebestämmelser och mycket annat.

Öppettider: vardagar 07.30-17.00

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

  • Tyck till om fiskpassagen

    Vi har fått in en ansökan om bygglov för en överbyggnad av faunapassagen som håller på att byggas i Svartån. Nu har du som sakägare möjlighet att yttra dig över hur det kan komma att se ut. Vi vill ha in dina synpunkter den 3 december 2018.

  • Trångt på Kopparbergsvägen

    I korsningen Kopparbergsvägen/Östra Ringvägen pågår hyvlingsarbeten från och med klockan 14 tisdagen den 23 oktober till och med klockan 12 fredagen den 26 oktober. På grund av arbetet är framkomligheten begränsad. Välj om möjligt annan väg.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?