Grannars möjlighet att påverka
Ibland avviker en ansökan om lov från det som står i detaljplanen för ett särskilt område. Det kan gälla både för bygglov, rivningslov eller marklov. Då har du möjlighet att lämna synpunkter på lovansökan. När vi på byggnadsnämnden redan har tagit beslut om lov eller förhandsbesked kan du överklaga det.
Vad innebär det?
Att kunna lämna in synpunkter före beslut
Ibland stämmer en ansökan om lov för att bygga, riva eller ändra marken inte överens med vad som står i områdets detaljplan. Då ska vi informera de som är berörda om det. Det kallas att bli underrättad. Det gäller också där det inte finns någon detaljplan eller andra bestämmelser. Vi ska också ge möjlighet att lämna in synpunkter. Det här gäller även för ansökningar om förhandsbesked.
Dessa synpunkter är en del av det underlag som ligger till grund för vårt beslut. Vi gör en avvägning mellan de olika enskilda intressena innan vi tar beslut.
Att kunna göra en överklagan av ett beslut
Alla berörda som har haft invändningar mot ett beslutat lov, får beslutet skickat till sig. Det sker antingen med rekommenderat brev eller genom förenklad delgivning. De berörda har möjlighet att överklaga beslutet. Vi är också skyldiga att berätta för de berörda om hur de gör för att överklaga. Det kallas besvärshänvisning.
Besvärshänvisning för lovärenden, hur du gör när du ska överklaga Word, 1.3 MB.
Vi annonserar om alla lov som vi har tagit beslut om i Post- och inrikes tidningar.
Vad är berörd och vad är sakägare?
Att vara berörd av en ansökan om lov kan betyda, att du eller din fastighet på något sätt blir påverkad av det någon sökt lov för. Du är berörd om du är
- sakägare
- bostadsrättsinnehavare
- hyresgäst eller
- boende.
Sakägare är den som blir påverkad av till exempel en byggnadsåtgärd och därmed har rätt att yttra sig i det ärenden. Samt att överklaga beslutet.
Kända sakägare är grannar som har gemensam tomtgräns med den fastighet som ansökan gäller. Det kallas för att vara rågrannar. Även grannar på andra sidan mindre gator och vägar till berörd fastighet är sakägare. Det gäller både ägare till fastigheten, arrendatorer eller innehavare av annan särskild rätt än hyresrätt i fastigheten. De rättigheterna ska vara inskrivna i fastighetsregistret.
Vad betyder det att delge och att bli delgiven?
Ibland kräver lagstiftningen att handlingar ska delges. Det betyder att formellt lämna över skriftlig handling, det vill säga att ge information om något. Det kan till exempel vara om ett beslut.
Så här gör du
Så här överklagar du ett beslut om du är delgiven beslutet
När du ska överklaga ett beslut om lov eller förhandsbesked ska du göra det inom en viss tid. Skicka in din överklagan inom tre veckor från det att du har blivit delgiven beslutet, det vill säga fått information om det. En överklagan ska vara skriftlig.
Den ska innehålla information om
- vilket beslut det gäller, ange ärendets diarienummer och eller fastighetsbeteckning
- varför du tycker att beslutet är felaktigt
- hur du tycker att beslutet ska ändras
- dina kontaktuppgifter, namn, postadress, telefonnummer och gärna e-postadress
Du ska lämna in din överklagan till byggnadsnämnden.
Så här överklagar du om du inte har delgivits beslutet
Om du är sakägare, men ändå inte delgivits beslutet, har du fyra veckor på dig att överklaga. Det är från det att beslutet har publicerats i Post- och inrikes tidningar.
- Skicka in din överklagan inom fyra veckor från det att beslutet har publicerats i Post- och inrikes tidningar.
- I din överklagan måste du beskriva varför du tycker att beslutet ska ändras.
Du ska lämna in din överklagan till byggnadsnämnden.
Besvärshänvisning för lovärenden, hur du gör när du ska överklaga Word, 1.3 MB.
Så här jobbar vi
Det är vi på byggnadsnämnden i Västerås stad som tar emot alla överklagningar på lovbeslut. Vi kontrollerar att din överklagan har kommit in i rätt tid. Sen skickar vi den vidare, tillsammans med handlingar från ärendet till länsstyrelsen. Det är i länsstyrelsen som din överklagan behandlas.
Förenklad delgivning av beslut
Ibland kräver lagstiftningen att handlingar ska delges. Det betyder att formellt lämna över skriftlig handling, det vill säga att ge information om något. Det kan till exempel vara om ett beslut.
När byggnadsnämnden ska överlämna ett beslut använder vi oss av förenklad delgivning. Om det blir aktuellt för dig, kommer du att få mer information om vad det innebär.
Kontakta oss
Bygglots
Bygglots på Kontaktcenter hjälper dig med bygglovsrelaterade frågor såsom nybyggnation, ändringar, rivningar, detaljplanebestämmelser och mycket annat.
Öppettider: Vardagar 08.00-16.30
E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021‑39 00 00, knappval 3
kontaktcenterbygg@vasteras.se