Här är bästa tipsen för dig som ska söka bygglov

Att förbereda sig och läsa på innan du skickar in din ansökan om bygglov är lika viktigt som grundarbetet innan du ska måla. Förbered din ansökan genom att grunda ordentligt.

Om du vill ha ditt bygglov så snabbt som möjligt är det viktigt att vänta med att skicka in din ansökan tills du har tagit fram all information och alla dokument som du behöver skicka in tillsammans med din ansökan. Det beror på att vi inte kan börja handlägga din ansökan förrän den innehåller all nödvändig information. Du kan läsa här på vår webbplats och du kan också mejla Bygglots för att få hjälp med att säkerställa att din ansökan är korrekt och komplett. Vi har listat allt som ska skickas in för de flesta byggprojekten i en A till Ö-lista, titta där!

Hitta ditt projekt i A till Ö-listan

En viktig sak är vad som står i detaljplanen för området. Du kan begära ut detaljplanen för din fastighet och läsa bestämmelserna i förväg. Då får du en uppfattning om det du vill göra är möjligt eller inte. I detaljplanen får du bland annat veta maximal byggnadsarea, hur många byggnader som får finnas på tomten, hur de får placeras och eventuellt vissa estetiska riktlinjer.

Detaljplaner

Bygglots har även besökstider då du kan komma till receptionen i stadshuset och få hjälp med din bygglovsansökan, så att det blir rätt från början. Bygglots tar emot besök vardagar mellan klockan 8.00 och 16.30.

Kontaktuppgifter till Bygglots

Vi handlägger ansökningar i tur och ordning från det datum som ansökningarna registreras som kompletta ärenden. Från det datum din ansökan är komplett har vi 10 veckor på oss att besluta om du får bygglov eller inte.

Titta gärna på våra beskrivningar av ritningar och handlingar så att du får med all information som behövs.

Även om du anlitar ett företag för att ta fram ritningar åt dig är det viktigt att se till att företaget har koll på hur ritningarna ska vara utformade (se mer information i nästa punkt) och att de behöver göra tillgänglighetsanpassningar. Det sparar dig tid sen. Vi får i många fall be om kompletteringar även när ritningarna har tagits fram av en branschkunnig person.

Beskrivningar av ritningar och handlingar

Kontrollplan är en handling som sökande ofta behöver hjälp med. På webben finns en instruktionsvideo som visar hur man gör - titta gärna på den innan du skickar in din ansökan.

Film - Så här fyller du i en kontrollplan Länk till annan webbplats.

Stäm gärna av dina ritningar mot checklistan här nedanför innan du skickar in ansökan.

  • Ritningarna ska ha linjer, text och siffror i svart, ritade på vitt papper. De får inte vara ritade på rutigt, randigt eller färgat papper.
  • Ange väderstreck på fasadritningarna.
  • Se till att det finns en skalstock och en angiven skala.
  • Rita in två mått (vertikalt och horisontellt) vinkelrätt från fastighetsgränserna till byggnaden.
  • Se till att ritningarna stämmer överens, du har samma måttsättning på både planritning och situationsplan.
  • Se till att det finns nya och befintliga marklinjer på fasad- och sektionsritningarna.
  • Om ritningarna är handritade ska bläck- eller tuschpenna användas. Blyertsteckningar har inte tillräckligt hög kvalitet för att skannas in.

Skicka in din ansökan om bygglov via vår e-tjänst. Frågorna i e-tjänsten anpassar sig efter ditt byggprojekt.

Om du tycker att en fråga eller ett ord är svårt att förstå kan du prova något av följande:

  • Tryck på frågetecknet som finns bredvid många frågor. Då fälls det ut en mer utförlig förklaring med exempel.
  • Ring eller mejla till Bygglots och be om hjälp. De har telefonnummer 021‑39 00 00 (välj knappval 3).

Här gör du ansökan om bygglov i vår e‑tjänst

När du ansöker om bygglov i e-tjänsten behöver du svara på många frågor. Om du vill återkomma till din ansökan senare kan du spara den och fortsätta fylla i den vid ett senare tillfälle.

Spara ärendet genom att trycka på knappen ”Spara” nere på sidan.

När du vill återuppta ett sparat ärende loggar du in i e-tjänsten med ditt BankID. Du får då en fråga om du vill återuppta ditt redan påbörjade ärende. Klicka på knappen "Återuppta" och öppna det på nytt.

E-tjänst för ansökan eller anmälan av byggprojekt Länk till annan webbplats.

Kontakta oss

Bygglots

Bygglots på Kontaktcenter hjälper dig med bygglovsrelaterade frågor såsom nybyggnation, ändringar, rivningar, detaljplanebestämmelser och mycket annat.

Öppettider: Vardagar 08.00-16.30

E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021‑39 00 00, knappval 3

kontaktcenterbygg@vasteras.se