Husdjur
Husdjur ska skötas på ett sånt sätt att de inte orsakar besvär (olägenhet) för omkringboende. Ibland behöver du tillstånd om du vill ha vissa djur, som orm, häst, gris eller höns. Om du misstänker att djur far illa, kontakta Länsstyrelsen, telefon 010-224 90 00 (växel).
Blir du störd av grannens tama djur?
Blir du störd av din grannes tama djur och redan har pratat med grannen om problemet utan resultat, kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Regler för tamdjur på allmän plats hittar du i våra lokala ordningsföreskrifter. Frågor som rör djurens hälsa sköts av Länsstyrelsen.
Lokala ordningsföreskrifter Pdf, 59.7 kB.
Vill du anmäla djurplågeri?
Du ska vända dig till polisen om du ser att någon misshandlar eller plågar ett djur. Det gäller även vilda djur. Vid akuta eller pågående brott, ring 11414. Polisen har också hand om frågor såsom tillsyn av hundar och katter, lösspringande djur, aggressiva hundar. Polisen kan fatta beslut om exempelvis koppeltvång, munkorgstvång eller hundförbud om en hundägare brister i sitt ansvar.
Djurrelaterade brott | Polismyndigheten
Rör det enbart störningar eller olägenheter såsom skällande hundar, djurlukt i trapphus eller djur som gör sina behov på din tomt, kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Kan problemen inte lösas, får du kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen via Kontaktcenter. Se kontaktinformation längre ner på sidan.
Om du har frågor om tillsyn av djur ska du kontakta länsstyrelsen.
Tillstånd för djurhållning
Miljö- och konsumentnämnden ger tillstånd till djurhållning av:
- nötkreatur, häst, get, får eller svin
- pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur
- orm
Ansök om tillstånd
Utanför detaljplanerat område är kravet att din tomt är inhägnad och att du sköter djuren på ett sätt som inte stör omgivningen.
Inom detaljplanerat område krävs det tillstånd för att ha nötkreatur, häst, får, get, svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur.
Tillstånd till tupp ges aldrig på grund av risk för olägenhet. Som tumregel kan 5 höns eller färre sägas vara sällskapsdjur och därmed krävs inte tillstånd. Utanför detaljplanerat område tillåts tupp men du rekommenderas att kolla med eventuella grannar.
Det finns olika blanketter för ansökan, beroende på vilket djur det handlar om.
Ansök om tillstånd att ha nötkreatur, häst, get, får eller svin inom område med detaljplan
Tillståd att ha ormar
Det krävs tillstånd för all ormhållning – även för ormar som inte är giftiga. Kraven är satta med hänsyn till den oro och rädsla som många människor känner för ormar.
Fyll i ansökan om tillstånd och skicka den till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Kontaktuppgifter hittar du på blanketten.
Nedgrävning av häst
Om du behöver gräva ner en död häst på din fastighet behöver du meddela miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Du behöver lämna in en karta där förslag på nedgrävningsplats är markerad samt var närmaste vattentäkt finns.
Nedgrävningsplatsen ska ligga minst 100 meter från dricksvattenbrunnar och minst 50 meter från vattendrag, diken, dräneringsledningar och liknande. Längre skyddsavstånd bör hållas om nedgrävningsplatsen ligger på en höjd, i en sluttning eller liknande.
Platsen ska ligga minst 25 meter från andra nedgrävda hästkroppar. Jordarten på platsen ska huvudsakligen bestå av lermark. Nedgrävningen ska kunna ske på sådant djup att djur inte kan gräva upp kroppen, men utan att grundvattnet riskerar att förorenas.
Mejla in ditt underlag till miljo-halsoskyddsforvaltningen@vasteras.se
Starta anläggning för djur
Vill du öppna hunddagis, zoobutik eller någon annan verksamhet där du visar upp djur, kontakta länsstyrelsen.
Mer om katter och hundar
Du som har hund eller katt ansvarar för att de behandlas väl och inte orsakar besvär eller stör dina grannar.
Mer information om vad som gäller för dig som katt- eller hundägare.
Kontakta oss
Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.se