Visa sökformulär

Husdjur

Husdjur ska skötas på ett sånt sätt att de inte orsakar besvär (olägenhet) för omkringboende. Ibland behöver du tillstånd om du vill ha vissa djur, som orm, häst, gris eller höns. Om du misstänker att djur far illa, kontakta Länsstyrelsen, telefon 010-224 90 00 (växel).

Tillstånd för djurhållning

Miljö- och konsumentnämnden ger tillstånd till djurhållning av:

  • nötkreatur, häst, get, får eller svin
  • pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur
  • orm ,inom områden med detaljplan

Ansökan om tillstånd att hålla djur inom område med detaljplan Öppnas i nytt fönster.

Blir du störd av din grannes tama djur och redan har pratat med grannen om problemet utan resultat, kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Regler för tamdjur på allmän plats hittar du i våra lokala ordningsföreskrifter. Frågor som rör djurens hälsa sköts av Länsstyrelsen.

Lokala ordningsföreskrifter Pdf, 59.7 kB.


Hästar kliar sig mot varandra.
För vem

Nedgrävning av häst

Om du behöver gräva ner en död häst på din fastighet behöver du meddela miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Du behöver lämna in en karta där förslag på nedgrävningsplats är markerad samt var närmaste vattentäkt finns.

Nedgrävningsplatsen ska ligga minst 100 meter från dricksvattenbrunnar och minst 50 meter från vattendrag, diken, dräneringsledningar och liknande. Längre skyddsavstånd bör hållas om nedgrävningsplatsen ligger på en höjd, i en sluttning eller liknande.

Platsen ska ligga minst 25 meter från andra nedgrävda hästkroppar. Jordarten på platsen ska huvudsakligen bestå av lermark. Nedgrävningen ska kunna ske på sådant djup att djur inte kan gräva upp kroppen, men utan att grundvattnet riskerar att förorenas.

Mejla in ditt underlag till miljo-halsoskyddsforvaltningen@vasteras.se

Så här gör du

Vill du anmäla djurplågeri?

Du ska vända dig till polisen om du ser att någon misshandlar eller plågar ett djur. Det gäller även vilda djur. Vid akuta eller pågående brott, ring 11414. Polisen har också hand om frågor såsom tillsyn av hundar och katter, lösspringande djur, aggressiva hundar. Polisen kan fatta beslut om exempelvis koppeltvång, munkorgstvång eller hundförbud om en hundägare brister i sitt ansvar.

Rör det enbart störningar eller olägenheter såsom skällande hundar, djurlukt i trapphus eller djur som gör sina behov på din tomt, kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Kan problemen inte lösas, får du kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen via Kontaktcenter. Se kontaktinformation längre ner på sidan.

Om du  har frågor om tillsyn av djur ska du kontakta länsstyrelsen.

Starta anläggning för djur

Vill du öppna hunddagis, zoobutik eller någon annan verksamhet där du visar upp djur kontakta länsstyrelsen.

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3




Fyll i e-postadress eller telefonnummer om du vill att vi ska svara på ditt meddelande.


När du skickar in ditt meddelande kommer det att omvandlas till ett e-postmeddelande. E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Vintergrusupptagningen försenas på grund av snön

    Schemat för vintergrusupptagningen har uppdaterats eftersom det kom snö strax före påsk. Det låg helt enkelt snö på gatorna när vi skulle sopa så vi fick låta sopbilarna vila lite. Men nu tror vi på våren och grusupptagningen är i full gång igen.

  • Boendemånad – fokus på boendefrågor ur olika perspektiv

    Lördagen den 25 och söndagen den 26 mars, mellan klockan 11–15 finns stadens konsumentvägledare, energirådgivare och bygglovshandläggare på byggvaruhuset Bauhaus, Erikslund för att svara på eventuella frågor från besökare.

  • Sopa ut grus på gatan

    Det dags att sopa ut vintergruset från garageuppfarter och trottoarer, för snart kommer sopmaskinerna.