Miljöskydd inom lantbruk
Att driva ett lantbruk innebär att du har vissa skyldigheter
att ta hänsyn till. Till exempel hur du hanterar gödsel och olika bekämpningsmedel. Det är upp till dig att påverka din omgivning och naturen så lite som möjligt. Västerås stad hjälper dig med frågor som rör din verksamhets miljöpåverkan.
Så hanterar du gödsel
Grundläggande för all gödselhantering är att den ska lagras och spridas så att näringen återförs till åkermarken samtidigt som läckaget till yt- och grundvatten blir så litet som möjligt. Det är alltid du som hanterar gödseln som är ansvarig för att tillräckliga skyddsåtgärder används.
Lagring av stallgödsel
Lagring ska ske i täta utrymmen så att inte yt- eller grundvatten förorenas. Urin- och flytgödselbrunnar ska ha täckning samt påfyllning underifrån.
Även du som inte bedriver ett jordbruksföretag men har exempelvis hästar omfattas av krav på hur gödsel ska lagras och hanteras.
Mer information om lagring av gödsel samt vilka lokala regler som gäller i Västerås finns i vår skrift Lagring av stallgödsel Pdf, 5.4 MB..
Spridning av gödsel
Det är viktigt med en balans mellan antal djur i förhållande till spridningsareal. Jordbruksverkets föreskrifter reglerar bland annat under vilka perioder på året gödseln får spridas, på vilka marker, samt i vissa fall krav på att gödseln ska myllas ned efter spridningen.
Jordbruksverkets föreskrift om miljöhänsyn i jordbruket
Bekämpningsmedel
Det finns särskilda regler hur du ska hantera bekämpningsmedel. Du får exempelvis bara använda bekämpningsmedel som är godkända av Kemikalieinspektionen. Mer information om godkända bekämpningsmedel finns på Kemikalieinspektionens webbsida.
Bekämpningsmedel - Kemikalieinspektionen
Inom vattenskyddsområde gäller särskilda regler och du kan behöva söka tillstånd hos miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för hantering av bekämpningsmedel.
Mer information om vilka regler som gäller vid hantering av bekämpningsmedel finns hos Naturvårdsverket.
Kontakta oss
Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.se
Relaterade dokument
