Rådgivning och tips om energi, klimat och transport
Så här bokar du rådgivning
Vi ger dig rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor
Vår rådgivning är kostnadsfri och opartisk. När du vill träffa en av våra energi- och klimatrådgivare, kan du ringa eller skicka e-post. Du kan både ställa frågor direkt, men också boka en tid för att träffas. Här är några exempel på vad vi kan hjälpa dig med.
Energifrågor
- Hur sänker jag energikostnaden hemma?
- Vilket elavtal är bäst för mig?
- Hur fungerar detta med solel?
Klimatfrågor
- Hur kan jag bli mer klimatsmart?
- Har jag en påverkan på växthuseffekten?
- Varför behöver samhället ställa om till förnybar energi?
Transport- och resefrågor
- Var hittar jag bra cykelkartor?
- Hur lär jag mig att köra bränslesnålt?
- Är elbil något för mig?
Hör av dig om du vill att vi kontaktar dig
Du når oss via
- Telefon 021-39 25 00
- E-post energiradgivning[a]vasteras.se.
För att kunna hjälpa dig på bästa sätt får du gärna berätta
- på vilket sätt du vill bli kontaktad, e-post eller telefon
- vilken fråga du har och den information som vi kan ha nytta av. Det kan till exempel vara byggnadsår på ditt hus, nuvarande energianvändning, adress eller fastighetsbeteckning eller resvanor.
Information och råd på nationell webbplats
Det finns en nationell webbplats med samlad information om energi- och klimatfrågor. Där kan du själv hitta information som berör dig oavsett om du är privatperson, företagare eller representerar en förening.
Besök oss
Här hittar du var våra energi- och klimatrådgivare håller till.
Tips
Det är enkelt och roligt att spara energi! Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Tänk också på att inte placera möbler framför dina element. Här kommer flera bra tips på sådant du kan göra hemma utan att behöva ändra så mycket på hur du lever, och utan stora kostnader.
Husguiden vänder sig till dig som bor i villa, parhus, radhus eller äger en sommarstuga och vill minska energianvändningen i ditt hus.
Lampor och ljus
Byt ut gamla glödlampor mot lågenergilampor eller LED-lampor. Om du ersätter 10 av de glödlampor som lyser mest hemma, med nya energieffektiva lampor, kan du spara kring 500 kronor om året.
Kom ihåg att släcka när du går ut från ett rum, eller lämnar hemmet. Ungefär en fjärdedel av all el som används i ett hem går till belysning. Lämna alltid gamla lampor till Återbruket. Då kan de återvinnas på ett miljövänligt sätt. Det gäller alla typer av lampor: glödlampor, lågenergilampor, lysrör och LED-lampor.
I köket
Det finns mycket du kan göra för att minska energianvändningen i köket.
- Rätt temperatur i kylskåp (plus 5 grader) och i frysen (minus 18 grader) är så klart viktigt. Varje grad kallare ökar förbrukningen av energi med ungefär 5 procent. När det börjar bli is på insidan av frysen, är det dags att frosta av den.
- Är din kyl och frys äldre än 10 år kan det vara värt att byta till en energisnålare modell.
- Dammsug också kylen och frysen på baksidan med jämna mellanrum.
- Lägg locket på kastrullen när du kokar.
- Diska inte under rinnande vatten. Om du har diskmaskin, använd de effektiva eko-program som ofta finns nuförtiden.
Åk energismart - res hållbart
Att åka mindre bil är ett bra sätt att minska energiförbrukningen. Gå, cykla eller åk kollektivt när du ska till jobbet, skolan eller fritidsaktiviteterna. Försök framför allt att få bort det korta bilåkandet – många ”start och stopp” med kall motor drar mycket bränsle. Använd motorvärmare när det är kallare ute om du har möjlighet. Självklart låter du inte bilen gå på tomgång i onödan. I Västerås får du stå max en minut med bilen på tomgång.
Information om cykling och cykelvägar
Datorer, tv och annan elektronik i hemmet
En stor energitjuv när det handlar om hemelektronik är det så kallade standby-läget. Det är bättre att stänga av apparaten helt och hållet med strömbrytaren. Om du bara använder fjärrkontrollen, då går strömmen fortfarande fram till apparaten och den drar energi. Det gäller också laddare av olika slag, exempelvis till mobilen. Dra ur laddaren ur kontakten när du inte använder den.
Många elektriska apparater som du använder hemma har numera energimärkning. När du köper nytt, kan energimärkningen hjälpa dig att välja en apparat som drar så lite el som möjligt.
Äta och dricka
Att äta mer vegetariskt och mat som är producerad nära är klimatsmart. Köttproduktion drar stora mängder energi. Det går åt tio kilo spannmål för att producera ett kilo kött! Så varför inte utmana dig själv med en köttfri dag i veckan? Vill du ändå äta kött, välj gärna viltkött som är jagat i närområdet.
Välj mat efter säsong. Rotfrukter, bär och svamp på hösten. Fräscha grönsaker och primörer på våren. Låt helst bli att köpa vatten på flaska, eller andra drycker som transporterats långt. Sverige har bland världens bästa kranvatten. Det gäller förstås också i Västerås.
I tvättstugan och badrummet
- Om du tar en dusch istället för att bada i badkar, gör du av med mycket mindre vatten och energi för uppvärmning.
- Torka gärna tvätten i fria luften i stället för i torkskåp eller tumlare.
- Tvättmaskiner, torkskåp och tumlare har energimärkning. Titta på den när du ska köpa en ny maskin till ditt hem.
Mät din energiförbrukning
Vill du ha verklig koll på din elförbrukning kan du låna en elenergimätare. De finns att låna från något av stadens bibliotek. Självklart utan kostnad. Med en flyttbar mätare kan du se förbrukning och kostnad för varje apparat som har en vanlig stickkontakt. Det är flera saker som påverkar hur mycket el en apparat drar och vad det kostar. En viktig sak är effekten på apparaten, effekten mäts i enheten watt. Ju högre effekt, desto mer el drar apparaten. Även tiden som apparaten är igång påverkar förbrukning och kostnad.
Tänk på det här om du lånar en mätare:
- Kyl och frys. Dra fram skåpen och anslut mätaren till eluttaget. Använd sedan kylen och frysen som vanligt under ungefär en vecka. När du gjort det kan du räkna ut hur mycket el skåpen drar under ett år, och vad kostnaden blir.
- Standby. Många apparater drar mycket el även när de är i standby-läge. Det finns till exempel vissa tv-apparater som kan dra ända upp till tio watt i standby. Då syns det direkt på mätaren. Drar en apparat mindre än en watt, syns det kanske inte. Du kan då koppla flera apparater till ett och samma grenuttag för att kolla flera apparater i standby-läge samtidigt.
- Diskmaskin, tvättmaskin, torkskåp, eller -tumlare. Mät energiförbrukningen för olika program. Låt mätaren sitta i under hela programmet, och välj sedan de program som drar och kostar minst.
- Laddare. Mät hur mycket el det går åt för att ladda dator, mobil och liknande. Mät även när laddaren är i standby-läge. (Utan att någon apparat är ansluten).
Så här jobbar vi
Rådgivning i energi- och klimatfrågor
Vår rådgivning är opartisk och fri från kommersiella intressen. Den är alltid kostnadsfri. Vi får inte göra besiktningar eller upprätta energideklarationer. Vår verksamhet finansieras genom bidrag från Energimyndigheten.
Kontakta oss
Energi- och klimatrådgivning
Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor.
Per Eriksson och Emma Schreij når du på telefon 021‑39 25 00. Det går också bra att skicka e‑post, det gör du till:
energiradgivning@vasteras.se