Det finns mycket du kan göra när det gäller att spara energi och samtidigt bidra till mindre påverkan på klimatet. Det kan vara att minska utsläpp av växthusgaser och hitta smarta sätt för uppvärmning, belysning och annat som förbrukar energi. Dessutom kan du spara pengar.
Vår rådgivning är kostnadsfri och opartisk. När du vill träffa en av våra energi- och klimatrådgivare, kan du ringa eller skicka e-post. Du kan både ställa frågor direkt, men också boka en tid för att träffas. Här är några exempel på vad vi kan hjälpa dig med.
Du når oss via
För att kunna hjälpa dig på bästa sätt får du gärna berätta
Här hittar du var våra energi- och klimatrådgivare håller till.
Det är enkelt och roligt att spara energi! Här kommer några bra tips på sådant du kan göra hemma utan att behöva ändra så mycket på hur du lever, och utan stora kostnader.
Byt ut gamla glödlampor mot lågenergilampor eller LED-lampor. Om du ersätter 10 av de glödlampor som lyser mest hemma, med nya energieffektiva lampor, kan du spara kring 500 kronor om året.
Kom ihåg att släcka när du går ut från ett rum, eller lämnar hemmet. Ungefär en fjärdedel av all el som används i ett hem går till belysning. Lämna alltid gamla lampor till Återbruket. Då kan de återvinnas på ett miljövänligt sätt. Det gäller alla typer av lampor: glödlampor, lågenergilampor, lysrör och LED-lampor.
Det finns mycket du kan göra för att minska energianvändningen i köket.
En stor energitjuv när det handlar om hemelektronik är det så kallade standby-läget. Det är bättre att stänga av apparaten helt och hållet med strömbrytaren. Om du bara använder fjärrkontrollen, då går strömmen fortfarande fram till apparaten och den drar energi. Det gäller också laddare av olika slag, exempelvis till mobilen. Dra ur laddaren ur kontakten när du inte använder den.
Många elektriska apparater som du använder hemma har numera energimärkning. När du köper nytt, kan energimärkningen hjälpa dig att välja en apparat som drar så lite el som möjligt.
Vill du ha verklig koll på din elförbrukning kan du låna en elenergimätare. De finns att låna från något av stadens bibliotek. Självklart utan kostnad. Med en flyttbar mätare kan du se förbrukning och kostnad för varje apparat som har en vanlig stickkontakt. Det är flera saker som påverkar hur mycket el en apparat drar och vad det kostar. En viktig sak är effekten på apparaten, effekten mäts i enheten watt. Ju högre effekt, desto mer el drar apparaten. Även tiden som apparaten är igång påverkar förbrukning och kostnad.
Tänk på det här om du lånar en mätare:
Energimyndighetens webbplats om energikalkylen.
Vill du läsa mer om hur du kan leva hållbart? I länken här nere finns tips och råd inom flera områden. Du kan till exempel läsa mer om transporter och avfall eller hur du handlar och lever miljövänligt och utan gifter.
Vår rådgivning är opartisk och fri från kommersiella intressen. Den är alltid kostnadsfri. Vi får inte göra besiktningar eller upprätta energideklarationer. Vår verksamhet finansieras genom bidrag från Energimyndigheten.