Många småhus i Sverige värms upp med enbart biobränslen, eller med biobränsle i kombination med el. Ved och pellets är de vanligaste typerna av biobränsle för småhus i dag.
Ved är ett förnybart bränsle som ger en låg kostnad för din uppvärmning. Felaktig vedeldning kan dock påverka miljön på ett negativt sätt, genom utsläpp av partiklar och sot. En god förbränning ger högt energiutbyte och små utsläpp av luftföroreningar. Tänk på att visa hänsyn till dina grannar om du bor i tätbebyggt område.
Undvik problemen genom att
Titta på röken för att se om du har en god förbränning. Röken ska vara vit eller genomskinlig. Är den svart eller mörkgrå, pågår en ofullständig förbränning. Är den gulaktig är det tecken på för mycket tjära.
Vedeldning är ett bra komplement vid direktverkande el. Det kräver dock en större arbetsinsats och underhåll av pannan eller kaminen.
Tänk på att det är förbjudet att elda avfall!
Pellets tillverkas av sågspån, bark och övrigt spill från sågverk och annan industri som behandlar trä. Råvaran pressas ihop till små cylindrar. De är mellan sex och åtta millimeter i diameter.
Pellets är lätt att transportera i bulk eller säck. En kubikmeter väger cirka 700 kilogram. Två ton pellets har samma energiinnehåll som en kubikmeter olja eller 8 000 kilowattimmar el. Ett genomsnittshus behöver cirka 21 000 kilowattimmar energi för uppvärmning och till varmvatten. Då går det åt fem till sex ton pellets per år.
För att byta från olja till pellets räcker det i de flesta fall med att byta brännare på pannan. Pelletsbrännaren monteras på samma sätt som oljebrännaren. Tänk på att du även behöver plats för ett utrymme att förvara pellets i.
För hus med direktverkande el, eller där du av andra skäl vill ha pellets som värmekälla, finns pelletskaminer. Kaminens effekt kan anpassas till husets behov och bränslet matas automatiskt in i kaminen. Pellets bidrar inte till någon växthuseffekt.
För att minska brandrisken och skona miljön är det viktigt att göra rätt vid eldning. Det finns också bestämmelser kring hur du får elda i din eldstad.
Läs mer på sidan om luftkvalitet och säkerhet i samband med eldning.
Innan du installerar en eldstad och rökkanal ska du göra en anmälan. Även om du ändrar något kring din eldstad eller rökkanal kan du också behöva göra en anmälan. Det kan till exempel vara att sätta in en kassett i din öppna spis.