Ved- och pelletseldning
Många småhus i Sverige värms upp med enbart biobränslen, eller med biobränsle i kombination med el. Ved och pellets är de vanligaste typerna av biobränsle för småhus i dag.
Elda med ved
Ved har flera fördelar för uppvärmning av bostäder. Det är ett förnybart bränsle som ofta är billigare än andra alternativ. Det ger dessutom försörjning med värme vid eventuella strömavbrott. Vedeldning skapar också en mysig atmosfär i hemmet. Det finns även nackdelar, men rätt skött kan det vara ett hållbart och effektivt sätt att värma upp bostaden. Vedeldning kan vara ett bra komplement vid direktverkande el.
Elda rätt och minska farliga utsläpp
En nackdel är att felaktig vedeldning kan påverka miljö och människor på ett negativt sätt. Det är för att sot och farliga ämnen släpps ut, till exempel dioxiner.
Dioxiner är miljögifter som lätt tas upp i människor och djur. Även små mängder kan ha allvarliga hälsoeffekter. Som exempel kan de påverka immunsystemet, störa hormoner och orsaka cancer.
Så här minskar du utsläppen
1. Använd torr ved och enbart ved
Fuktig ved brinner sämre och ger en lägre temperatur på förbränningen. Det kan öka bildningen av dioxiner. Elda enbart ved. Tänk på att det är förbjudet att elda avfall som till exempel sopor, plast och tryckimpregnerat eller målat virke.
2. Lagom mycket luft för bäst förbränning
Se till att eldstaden får tillräcklig med luft för att det ska bli en hög och jämn temperatur när du eldar. Det gör du genom att ha spjället till rökkanalen öppet. Det finns även reglage på eldstaden för att reglera att luft tillförs.
I täta hus med frånluftsventilation man kan få problem med dålig lufttillförsel till eldstaden. Då kan man behöva installera ett rör som för utomhusluft till eldstaden för att förse den med förbränningsluft.
3. Håll en hög förbränningstemperatur
En bra förbränningstemperatur är omkring 900 grader Celcius. Titta på röken för att se om du har en god förbränning. Röken ska vara vit eller genomskinlig. Är den svart eller mörkgrå, pågår en ofullständig förbränning. Är den gulaktig är det tecken på för mycket tjära.
4. Underhåll din eldstad
Håll din eldstad sotad och ersätt trasiga detaljer. En väl underhållen eldstad fungerar effektivare och minskar risken för ofullständig förbränning.
5. Elda med vedpanna mot ackumulatortank
En vedpanna har hög effekt. Det betyder att den avger mycket värme per tidsenhet. När man eldar i en vedpanna bör man ha en ackumulatortank med vatten. Tanken kan lagra all den värme som elden i vedpannan ger upphov till. Om det saknas ackumulatortank i värmesystemet blir det efter en mycket kort tids eldning för mycket värme som går ut i slingan till elementen. Det enda sättet att då få ner temperaturen är att strypa lufttillförseln till elden eller bara elda några klabbar i taget.
Om du har en ackumulatortank med vatten kopplad till vedpannan behöver du inte elda så ofta. Värmeenergin från vedförbränningen i pannan lagras då i varmvattnet i ackumulatortanken. Ackumulatortanken gör att det oftast bara krävs en eldning per dygn för att pannan ska kunna leverera lagom med värme för fastigheten.
Elda med pellets
Pellets tillverkas av sågspån, bark och övrigt spill från sågverk och annan industri som behandlar trä. Råvaran pressas ihop till små cylindrar. De är mellan sex och åtta millimeter i diameter.
Pellets är lätt att transportera i bulk eller säck. En kubikmeter väger cirka 700 kilogram. Två ton pellets har samma energiinnehåll som en kubikmeter olja eller 8 000 kilowattimmar el. Ett genomsnittshus behöver cirka 21 000 kilowattimmar energi för uppvärmning och till varmvatten. Då går det åt fem till sex ton pellets per år.
För att byta från olja till pellets räcker det i de flesta fall med att byta brännare på pannan. Pelletsbrännaren monteras på samma sätt som oljebrännaren. Tänk på att du även behöver plats för ett utrymme att förvara pellets i.
För hus med direktverkande el, eller där du av andra skäl vill ha pellets som värmekälla, finns pelletskaminer. Kaminens effekt kan anpassas till husets behov och bränslet matas automatiskt in i kaminen. Pellets bidrar inte till någon växthuseffekt.
Regler om utsläpp och verkningsgrad
I Boverkets byggregler (BBR) ställs krav på utsläpp och verkningsgrad för vissa typer av rumsvärmare. Det gäller braskaminer, pelletseldade, kaminer, kökspannor och insatser. Reglerna baseras på kraven i EUs ekodesigndirektiv och gäller vid nyinstallation av eldstad.
Kaminer och vedspisar, Boverket
Var rädd om miljön när du eldar
För att minska brandrisken och skona miljön är det viktigt att göra rätt vid eldning. Det finns också bestämmelser kring hur du får elda i din eldstad.
Information om luftkvalitet och säkerhet i samband med eldning
Kom ihåg att lämna in en anmälan för din eldstad
Innan du installerar en eldstad och rökkanal ska du göra en anmälan. Även om du ändrar något kring din eldstad eller rökkanal kan du också behöva göra en anmälan. Det kan till exempel vara att sätta in en kassett i din öppna spis.
Filmklipp som tipsar om bra eldning
Energi- och klimatrådgivning
Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi-, klimat- och transportfrågor.
Per Eriksson och Emma Schreij når du på telefon 021‑39 25 00. Det går också bra att skicka e‑post, det gör du till:
energiradgivning@vasteras.se