Detaljplan för del av fastigheten Västerås 2:113 (Jakobsbergsplatsen), Jakobsberg, dp 1952

Byggnadsnämnden antog detaljplanen den 20 februari 2025.

Detaljplanen är överklagad.

Om detaljplanen

Syftet med planen är att pröva om det är lämpligt att bygga en förskola med förskolegård enligt stadens riktlinjer.

Illustrationskarta över Jakobsbergsplatsen med planområdet inritat.

Innehållsinformation i bilden

  • Trygg zon - grålila fält
  • Fartfyld zon - beige fält
  • Vild zon - ljusrosa fält
  • Grind - röd streckad linje
  • Skogsväg - grön linje med ljusgrå prickar
  • Tallar med tallticka - gröna, fyllda cirklar
  • Planområde - svart streckad linje.

Kontakt och information

Du kan få mer in­formation om plan­förslaget av Afroditi Manakou. Du når henne

  • på e-post afroditi.manakou[a]vasteras.se
  • på telefon 021-39 84 47

Här har vi samlat möjliga frågor som kan uppstå i och med arbetet med planen. Vi uppdaterar sidan under arbetets gång och vid behov. Hoppas du får svar på de frågor som du har. Du kan även få mer information om planen av Afroditi Manakou.

Befolkningsprognosen är en nulägesbild över hur framtiden bedöms bli. Den bilden kan ändra sig varje gång det kommer en ny befolkningsprognos, årligen. Fortfarande planerar vi i staden för att etablera väldigt mycket bostäder. Då behöver vi även planera för förskolor och grundskolor som kan ta emot barn som kommer att bo i dessa bostäder. Planering av förskolor och grundskolor innebär inte att de ska byggas direkt, men att det är förberett för att kunna agera snabbt när behoven uppstår. Västerås stad ordnar därmed en planreserv så när prognoserna vänder det ska finnas möjlighet att börja med byggnation.

Vidare är en hel del av stadens förskolor och grundskolor idag gamla och tekniskt utslitna, och ur pedagogiska aspekter omoderna. Vissa av dessa behöver ersättas med nya byggnader.

Vi har tidigare tittat på möjligheten att utveckla området med flerbostadshus.
Under samrådet kom många synpunkter på planeringen. Synpunkterna handlade främst om att exploateringen av naturmarken var för hård och husen för höga för just den platsen. Vi tittade också på möjligheten att utveckla området med studentbostäder, trygghetsboende samt förskola. Vi bedömde dock att området är för litet för alla tidigare nämnda användningar.

I det nya uppdraget så tittar vi enbart på att ta fram ett förslag som visar hur området kan utvecklas med en förskola.

Att ta fram en detaljplan är en demokratisk process som kan ta lång tid, ibland upp till två år. Om ingen överklagar detaljplanen så vinner den laga kraft, vilket är sista steget i detaljplaneprocessen. Därefter kan de som ska bygga förskolan ansöka om bygglov och en bygglovsprocess kan starta. En tidig uppskattning är att detaljplanen ska antas av byggnadsnämnden under första kvartalet 2025. Byggprocessen kan i så fall börja strax efter det.

Här kan du läsa mer om processen för en detaljplan

Här kan du läsa mer om processen för bygglov

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Det är stads­bygg­nads­för­valt­ningen i Västerås stad som arbetar med att ta fram detalj­planer. I bygg­nads­nämn­den eller kommun­full­mäktige tas beslut om att planen ska an­tas. Om ingen över­klagar planen vinner den laga kraft efter tre veckor från att den har blivit an­tagen.

Kontakta oss

Afroditi Manakou

Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen

Telefonnummer: 021-39 84 47

stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se