Detaljplan för del av Alvesta 1:9 och 3:270 med flera, Hökåsen, dp 1962

Detaljplanen har varit utsänd på samråd. Nu bearbetar vi de synpunkter och förslag som har kommit in.

Om detaljplanen

Syftet med planen är att ge möjlighet för bostäder och en förskola. Bostäderna planeras som friliggande småhus. Både förskola och bostäder ska anpassas till terrängen samt områdets karaktär som natur- och rekreationsområde.

Karta med ungefärligt planområdet på nordöstra Hökåsen inringat.

Karta med ungefärligt planområdet på nordöstra Hökåsen

Detaljplanen ger möjlighet att bygga cirka 46 nya bostäder i form av friliggande småhus inom del av planområdet. Detaljplanen ger också möjlighet att bygga en ny förskola i åtta avdelningar i den norra delen av planområdet.

De nya byggnaderna ska anpassas till områdets karaktär som natur- och rekreationsområde. Av planområdets cirka 20 hektar ska cirka 12 hektar natur bevaras. Det handlar främst om natur längs med järnvägen i sydost och åsryggen i öst där de större stigarna inom området sträcker sig.

Planen möjliggör även för en ny gata till bostäderna och förskolan samt för nya gång- och cykelvägar. Den större gångstigen längs med järnvägen och åsryggen bevaras och övriga stigar ska bevaras eller, om så inte är möjligt, skapa yta för att nya ska kunna byggas eller skapas.

Detaljplanen ska ta hänsyn till att dagvatten, släckvatten och spillvatten inte påverkar grundvattenförekomsten Badelundaåsen Eskilstuna-Västerås, enskilda brunnar och eventuellt framtida nödvattentäkter. Enligt den bedömning som gjorts så kommer Fågelbacken vattentäkt inte att påverkas av förslaget.

Detaljplanen utgörs till stor del av mark som tidigare använts som grustäkt och därefter låtits växa igen.

Kontakt och information

Du kan få mer in­formation om planförslaget av Emma Lilja. Du når henne

  • på e-post emma.lilja[a]vasteras.se
  • på telefon 021‑39 00 86.

Upptäck första förslaget i 3D

Via bilden eller länken når du en 3D-karta. Där du kan klicka på olika platser i detaljplanens område och få mer information om dem.

Tänk på att använda en bra internet­anslutning. Undvik webbläsaren Internet Explorer och tidigare versioner av den. Då går sidan snabbare att ladda och fungerar bättre.

3D-karta för förslag till detaljplan för del av Alvesta 1:9 och 3:270 med flera, Hökåsen

3D-karta över Hökåsen.

Det här har hänt och händer framåt

Här nedan kan du läsa om vad som har hänt och vad som händer i området sedan detaljplanearbetet startades hösten 2021.

30 maj-30 juni 2024 - detaljplanen på samråd

Mellan den 30 maj-30 juni 2024 har detaljplanen varit utsänd på samråd. Det betyder att du under den tiden kunde ta del av ett första förslag för området och tycka till om förslaget.

2023 - Röjningsarbete för att hjälpa groddjuren

Under några dagar under vintern 2023 gjordes ett röjningsarbete i den så kallade ödlegropen i Hökåsen. Arbetet behövde göras för att förbättra groddjurens levnadsmiljö så att de kan vara kvar i dammen. Röjningsarbetet och arbetet med detaljplanen är två skilda arbeten. Groddjuren är skyddade enligt Artskyddsförordningen. Groddjuren och dammen kommer att bevaras i förslaget till detaljplanen.

Hösten 2021 - Tidig dialog för en bra planering

Mellan den 29 september och den 27 oktober 2021 hade vi en tidig dialog med boende i Hökåsen. I dialogen hade närboende möjlighet att berätta hur de använder platsen i dag och vad de tycker är bra respektive dåligt med området. De hade även möjlighet att komma med övriga kommentarer.

Dialogen är ett av flera underlag som vi tittat på när vi tagit fram förslaget. Vi har i så stor utsträckning som möjligt tagit hänsyn till synpunkterna.

För att se alla svar klickar du på kartan till höger. För att se en sammanställning av de svar och kommenterar som kom in så kan du klicka på länken.

Sammanställning av svar och kommentarer i tidig dialog Pdf, 360.6 kB.

Stort tack till alla som deltog och kommenterade! Det har gett oss en bättre bild av hur området upplevs och en stor ökad förståelse för platsen vilket vi tar med oss i fortsatt planeringsarbete.

En tidig dialog genomfördes mellan den 29 september och den 27 oktober 2021. Då fanns det möjlighet att lämna kommentarer och bidra med information via en dialogkarta på webbsidan.

I den tidiga dialogen nämns det att planområdet används mycket och är omtyckt av närboende. Stigarna i området är välanvända och används bland annat för att ta promenader, gå ut med hunden, jogga, åka mountainbike, rida och sätta upp tipspromenader. Utöver det används området bland annat för att bygga kojor, leta salamandrar vid Ödlegropen, köra radiostyrda bilar, utforska naturen, plocka svamp och bär och bara för att njuta av naturen. Det finns en oro för att skogen, stigarna och Ödlegropen kommer att försvinna och att ny bebyggelse kommer påverka möjligheten att använda området.

Så här har vi har tagit hänsyn

Av planområdets cirka 20 hektar skog ska cirka 12 hektar skog bevaras i förslaget. I förslaget har vi fokuserat på att bevara natur längs med järnvägen och åkern där den större gångvägen finns. Här finns även de flesta naturvärdena. Vi har även försökt bevara så många stigar som möjligt i hela området men vissa kommer att behöva tas bort. Dessa har vi försökt ersätta genom att möjliggöra för nya stigar i förslaget. Genom ny bebyggelse ska även passager finnas så att närboende kan ta sig till skogen. Med nya bostäder och en ny förskola så är det dock ofrånkomligt att skogsområdet kommer minskas. Ödlegropen bevaras även i förslaget.

I dialogen nämns det att högst upp på kullen, norr om planområdet, brukar traditionsenligt valborgsmässofirande ske med kortege med facklor och brasa. Detta nämns som mycket uppskattat av alla.

Så här har vi har tagit hänsyn

Kullen där valborgsfirande sker har inte tagits med i området för detaljplanen och kommer att vara kvar.

Flera kommenterar skogens mångfald av växter och djur och är oroliga att det växt- och djurliv som finns idag kommer gå förlorat.

Så här har vi har tagit hänsyn

I arbetet med att ta fram ett första förslag till detaljplan har vi gjort en mängd inventeringar kopplat till växt- och djurlivet. Vi har gjort en naturvärdesinventering, groddjursinventering, fågelinventering, fladdermusinventering och inventering av sandlevande insekter. Förlaget har därefter anpassats till dessa inventeringar. Vi ser dock att vi i fortsatt arbete behöver kolla vidare på hur förslaget påverkar fladdermössen och eventuellt göra vissa justeringar för att inte påverka dem.

Många nämner att det inte finns något stängsel i dag mot järnvägen och att detta borde sättas upp för att öka säkerheten.

Så här har vi har tagit hänsyn

Trafikverket har under hösten 2022 satt upp stängsel längs med järnvägen.

Det finns en oro kring trafiksituationen och det handlar främst om att det är mycket trafik som rör sig inom Hökåsen. Utfarterna till Bergslagsvägen/riksväg 56 (även kallad Salavägen) i norra Hökåsen upplevs vara osäkra och gör att många väljer att åka ut på Bergslagsvägen via den södra utfarten i Hökåsen där det finns en cirkulationsplats, vilket skapar mycket trafik inom Hökåsen. Om det byggs bostäder och förskola finns det en oro att trafiksituationen kommer att bli ännu värre. Det nämns även att det behövs passager över Åsenlundsvägen då det idag enbart finns en tunnel i söder, vid järnvägen.

Hur vi har tagit hänsyn

I den här detaljplanen kan vi endast utföra åtgärder inom planområdet, vilket gör det svårt att hantera trafik utanför planområdet. Staden känner till problematiken i korsningen väg 56/Åsenlundsvägen men då väg 56 är statlig så har staden inte rådighet över åtgärder i korsningen men det har framförts önskemål om att se över trafiksäkerheten på platsen till Trafikverket.

Nya bostäder och en ny förskola kommer göra att trafiken kommer öka lite. Inom planområdet möjliggör vi för hastighetssäkrade passager över Åsenlundsvägen.

Badplatsen Gropen som ligger söder om planområdet nämns även som dålig då det är smutsigt vatten med vassa föremål som är farligt för barn.

Så här har vi har tagit hänsyn

Badplatsen Gropen ligger utanför planområdet och är tyvärr ingenting som vi kan hantera i det här arbetet.

I dialogen poängteras att utbyggnaden måste ske varsamt och att befintliga stigar och natur bör bevaras och integreras i bebyggelsen. Det är viktigt att stigarna bevaras eftersom de gör det möjligt att vistas inom planområdet samt att ta sig norrut. Det får inte heller byggas för tätt och småhus är att föredra, enligt kommentarer. ”Det är viktigt med en småskalighet.”

Så här har vi har tagit hänsyn

I förslaget har vi reglerat så att det enbart får byggas enbostadshus i max två våningar. Vi har även reglerat så att fastigheterna inte blir för stora eller för små. Mellan ny bebyggelse ska även passager finnas så att närboende kan ta sig genom de nya bostäderna och vidare till skogen. Gångvägen längs med järnvägen och åkern, som leder vidare norrut, bevaras i förslaget.

Vi fick många frågor och kommentarer om skolan. Kommentarerna handlar om att Hökåsenskolan inte kan ta emot fler elever och att det finns brist på skolplatser i Hökåsen. Det gäller även förskolor. Många undrar hur denna fråga ska lösas samt hur den ska lösas i och med att ännu fler bostäder planeras i Hökåsen vilket kommer resultera i ett ökat behov av skol- och förskoleplatser. I och med detta vill flera att skolan byggs ut, eller att det byggs en ny skola. Även en ny idrottshall önskas.

Så här har vi har tagit hänsyn

Vi är medvetna om att den befintliga skolan, som det ser ut i dag, har svårt att ge plats åt fler elever. Om Hökåsen utvecklas med fler bostäder så kan det finnas behov av en ny skola i Hökåsen.

I den här detaljplanen är uppdraget att utreda området för bostäder och förskola och inte för skola.

Utöver skola och förskolor nämns även att det finns ett behov av att utveckla annan service och samlingsplatser såsom ungdomsgård och livsmedelsbutik.

Så här har vi har tagit hänsyn

I den här detaljplanen är uppdraget att utreda området för bostäder och förskola och inte för annan service, vilket gör att vi inte kan kolla på detta inom denna detaljplan.

Några känner oro för hur platsens förutsättningar ska hanteras i och med förslaget. Det handlar bland annat om fornlämningar, platsens radonhalt samt att platsen ligger inom vattenskyddsområde och grundvattentäkt.

Så här har vi har tagit hänsyn

Fornlämningar, platsens radonhalt och att området ligger inom vattenskyddsområdet har undersökts och kommer vidare att undersökas i planprocessen. I detaljplanen ska hänsyn tas till detta och även andra förutsättningar. Om förslaget bedöms få negativa konsekvenser på någon förutsättning som inte är acceptabelt ska åtgärder sättas in eller förslaget justeras.

Klimatet nämns som en annan viktig aspekt och frågan ställs hur man ska ta hänsyn tas till klimatförändringar om skog tas bort.

Så här har vi har tagit hänsyn

Vi är medvetna om att bygga i området kommer innebära att skog tas ned. Skog som tas ned kommer inte kunna bidra till fler reglerande ekosystemtjänster såsom att dämpa buller, rena luft och vatten, reglera temperatur, infiltrera nederbörd samt binda koldioxid och fungera som en kolsänka. Att bygga nytt innebär även behov av ändliga naturresurser samt utsläpp av koldioxid från arbetsmaskiner. Även vid driftskede genereras utsläpp. Drift av fastigheter, oavsett av verksamhet, kräver energi som kan ha en klimatpåverkan.

Samtidigt växer Västerås och fler bostäder behövs. I Hökåsen ser vi även ett behov av en ny förskola. I den här detaljplanen är uppdraget att utreda området för bostäder och förskola och i förslaget har vi försökt att bevara en del av skogen för att minska dess negativa påverkan.

I den tidiga dialogen kom det även in förslag på annan lokalisering av nya bostäder och förskola.

Så här har vi har tagit hänsyn

I den här detaljplanen är uppdraget att utreda just det här området för bostäder och förskola.

September 2021 - Beslut om planuppdrag

Den 23 september 2021 tog byggnadsnämnden beslut om planuppdrag för bostäder och förskola för området nordöst om Åsenlundsvägen i Hökåsen. Det innebär att byggnadsnämnden då gav stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram en detaljplan för bostäder och förskola för området. Att ta fram en detaljplan sker i en process där arbetet handlar om att undersöka om området lämpar sig för bostäder och förskola.

Vill du veta mer?

Läs mer i Frågor och svar här nere.

Här kan du läsa mer om processen för detaljplaner

Här har vi samlat möjliga frågor som kan uppstå i och med arbetet med planen. Vi uppdaterar sidan under arbetets gång och vid behov. Hoppas du får svar på de frågor som du har. Du kan även få mer information om planen av Emma Lilja.

Detaljplanen har varit ute på samråd mellan 30 maj och 30 juni 2024. Då fanns möjlighet att ta del av förslaget och tycka till om det. Nu håller vi på att läsa igenom de synpunkter som kom in och ser över vilka justeringar vi behöver göra.

Den 23 september 2021 tog byggnadsnämnden beslut om att en ny detaljplan för just det här området skulle tas fram för bostäder och förskola.

Förslaget har tagits fram enligt byggnadsnämndens beslut om att planlägga marken för bostäder och förskola. Vi har sett över olika alternativ och det förslag som presenterades under samrådet mellan 30 maj och 30 juni är det förslag som politikerna har beslutat att gå vidare med. Vi ser nu över förslaget efter de synpunkter som kom in och förslaget kan komma att justeras beroende på de yttranden som har kommit in.

Byggnadsnämnden gav stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram en detaljplan för området för bostäder och förskola. Utifrån detta har vi tagit fram ett första förslag för området med bostäder och förskola.

Området anses som lämpligt då det ligger intill redan befintlig bebyggelse, ligger nära kollektivtrafik och service samt att det finns ett väl utbyggt gång- och cykelnätverk. Detta bidrar bland annat till en effektiv användning av resurser eftersom redan befintlig infrastruktur kan användas. Området är dock ett omtyckt natur- och rekreationsområde, vilket gör det extra viktigt att även bevara en del av naturen.

Vi ser även att det kan finnas ett behov av fler bostäder i närheten av Finnslätten, som ligger ungefär tre kilometer söder om planområdet. I Finnslätten pågår det ett stort förändringsarbete där visionen är att utveckla området till en mötesplats med en unik mix av företag, forskning, utbildning, service och boende. Fler företag med fler anställda ökar behovet av bostäder i närheten.

Det gäller inte bara Finnslätten – det behövs bostäder i hela kommunen. Fler vill bo här och företag vill etablera sig i staden. Västerås stad tittar på hur kommunen kan växa på ett hållbart sätt, med hänsyn till ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter samt till invånarnas och andra aktörers behov och önskemål.

Enligt uppdraget från byggnadsnämnden har vi tagit fram ett första förslag för området med bostäder och förskola.

Det finns i dagsläget ett behov av fler förskolor i Hökåsen. Om Hökåsen även utvecklas med fler bostäder kommer behovet att öka. Vi har tittat på flera platser för en ny förskola i Hökåsen där en plats inom den här detaljplanen har bedömt som lämplig. Inom planområdet har bedömningen gjorts att den mest lämpade platsen är i norra delen. Detta för att förskolan ska få så lite buller som möjligt och för att den inte ska placeras så nära järnvägen.

Vi är medvetna om att den befintliga skolan, som det ser ut i dag, har svårt att ge plats åt fler elever. Om Hökåsen utvecklas med fler bostäder så kan det finnas behov av en ny skola i Hökåsen.

I den här detaljplanen har vi från byggnadsnämnden fått i uppdrag att utreda området för bostäder och förskola och inte för skola.

Planområdet består i dag av natur i form av skog och en del mer öppna gräs- och grusytor. Det finns även flera stigar. Planområdet har tidigare används som grustäkt.

Området används i dag mycket för rekreation, lek och fritid, vilket bland annat framkom i den tidiga dialogen med närboende. I förslaget har vi försökt bevara en större del av naturen. Av planområdets cirka 20 hektar bevaras cirka 12 hektar natur. Det handlar främst om natur längs med järnvägen i sydöst och åkern i öst där de större stigarna inom området sträcker sig. Naturområdet som sparas längs med järnvägen och åkern är som smalast i nordöst med en bredd på drygt 60 meter men är på de andra ställena bredare. Som bredast är naturområdet ungefär 170 meter brett. Den större gångvägen längs med järnvägen och åkern bevaras och övriga stigar ska bevaras eller, om så inte är möjligt, skapa yta för att nya ska kunna tillskapas. Ett flertal öppningar genom nytt bostadsområde skapas även för att allmänheten ska kunna ta sig igenom.

Karta med avstånd i meter på hur brett naturområdet blir i olika delar av förslaget. Illustrationsplan gjord av Topia.

Karta med avstånd i meter på hur brett naturområdet blir i olika delar av förslaget. Illustrationsplan gjord av Topia. Klicka på bilden för att förstora den.

Utifrån en hydrogeologisk utredning (grundvattenutredning) för området identifieras fyra skyddsvärda objekt och områden inom och i närheten av planområdet. Dessa är:

  • Fågelbacken vattentäkt
  • Grundvattenförekomsten Badelundaåsen Eskilstuna-Västerås
  • Enskilda brunnar
  • Potentiell framtida nödvattentäkt.

Skyddsvärda objekt och områden har studerats noga i arbetet med att ta fram ett förslag till detaljplan. Det som framkommer i utredningen är att Fågelbacken vattentäkt inte påverkas av planen. Detta då vattnets strömriktningar i åsen där planområdet ligger är norrut och inte söderut där Fågelbacken vattentäkt ligger. Vatten från planområdet kommer i och med detta inte leda till vattentäkten.

När det gäller grundvattenförekomsten Badelundaåsen Eskilstuna-Västerås, enskilda brunnar och potentiell framtida vattentäkt kan dessa påverkas negativt ifall inga åtgärder vidtas för att skydda grundvattnet. Vi har jobbat och jobbar med att hitta bra lösningar så att förslagets påverkan på dessa ska minimeras. Då det är komplexa och svåra frågor som tar tid att utreda kommer vi fortsätta med detta mellan samråd och granskning av detaljplanen. Till samrådet finns det förslag på åtgärder men inte exakt vilka som ska användas. Detta ska utredas vidare och vara klart till granskningen av detaljplanen.

Förslaget var mellan den 30 maj och 30 juni 2024 ute på samråd där det då fanns möjlighet att tycka till om förslaget.

Vi ser nu över alla synpunkter som har kommit in och förslaget bearbetas. Därefter kommer det bearbetade förslaget att skickas ut på en så kallad granskning där det återigen finns möjlighet att lämna synpunkter på det bearbetade förslaget. Därefter kommer mindre justeringar kunna göras innan detaljplanen går upp för antagande i byggnadsnämnden.

Här kan du läsa mer om processen för en detaljplan

I samband med att planförslaget skickades ut på samråd informerade vi berörda om att det då gick att tycka till om förslaget. De boende som fick ett längre utskick var de som bedömdes som sakägare i detaljplanen. En sakägare definieras som någon som berörs av detaljplanen. Sakägare är till exempel privatpersoner och företag som äger mark eller annan fast egendom i och i närheten av planområdet och som påverkas av detaljplanen.

De invånare som i denna process fick ett vykort var de som inte bedömdes som sakägare men som under hösten 2021 fick ett utskick om den tidiga dialogen. Vi ville i den här detaljplanen nå ut bredare och valde därför att även skicka ut information till en större krets. Detta eftersom planområdet är ett omtyckt rekreationsområde och ett område som vi tror kan användas av alla i Hökåsen. Vi ville även informera alla som deltog i den tidiga dialogen och om samrådet. I utskicket om den tidiga dialogen hösten 2021 var det två detaljplaner som man kunde tycka till om: denna detaljplan och en detaljplan vid Klimatvägen. Detaljplanen vid Klimatvägen är avskriven, vilket innebär att den är nedlagd.

Du kan kontakta planarkitekt Emma Lilja på telefon 021-39 00 86 eller e-post emma.lilja[a]vasteras.se

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Det är stads­bygg­nads­för­valt­ningen i Västerås stad som arbetar med att ta fram detalj­planer. I bygg­nads­nämn­den eller kommun­full­mäktige tas beslut om att planen ska an­tas. Om ingen över­klagar planen vinner den laga kraft efter tre veckor från att den har blivit an­tagen.

Kontakta oss

Emma Lilja

Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen

Telefon 021-39 00 86

stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se