Detaljplan för Slottsträdgården 2 och Västerås 1:4, Centrum, dp 1993

Detaljplanen har varit utsänd på samråd. Nu bearbetar vi de synpunkter och förslag som har kommit in.

Om detaljplanen

Syftet med detaljplanen är att ge möjlighet för tillbyggnader på och väster om befintlig byggnad. Planen ska även öka fastighetens användbarhet och flexibilitet genom att ge möjlighet till bostäder, centrumverksamheter, kontor, hotell, vård- och omsorgsboende, gymnasium och vuxenutbildning.

I arbetet med planen vill vi också att befintlig byggnads arkitektoniska kvaliteter bevaras. Tillbyggnader ska utformas med en hög arkitektonisk kvalitet som samspelar med områdets höga kulturmiljövärden och riksintresset för kulturmiljövård.

Syftet med planen är också att återskapa, bevara och utveckla parkens värden som tidigare slottspark. Samt utveckla dess funktion som en del av parkstråket längs med Svartån.

Flygbild där ungefärligt planområdet är markerat med röd streckad linje.

Flygbild där ungefärligt planområdet är markerat med röd streckad linje

Kontakt och information

Du kan få mer in­formation om planförslaget av Emma Lilja. Du når henne

  • på e-post emma.lilja[a]vasteras.se
  • på telefon 021‑39 00 86.

Här svarar vi på några vanliga frågor i arbetet med detaljplanen som tas fram för Slottsträdgården 2.

Ett första förslag för detaljplan har varit ute på ett så kallat samråd under juni 2024. Nu tar vi hand om de synpunkter och förslag som kom in under samrådet och arbetar vidare med förslaget.

I dagens samhälle blir det allt viktigare att återanvända och återbruka det som redan finns, inte minst utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Det finns planer på att de som i dag använder byggnaden kommer att flytta eller bara använda delar av byggnaden. Vi vill därför i planen göra det möjligt att återanvända byggnaden och göra att en bredare och mer flexibel användning är möjlig, beroende på vilken användning som har behov av att etablera sig i byggnaden.

I dag används byggnaden som kontor och daglig verksamhet. I framtiden vill vi att bostäder, centrumverksamheter, kontor, hotell, vård- och omsorgsboende, gymnasium och vuxenutbildning ska kunna finnas i byggnaden.

I arbetet med detaljplanen har vi även tittat på om vi kan effektivisera markens användning genom att bygga på eller bredvid befintlig byggnad. Utifrån de utredningar som vi tagit fram, bland annat en kulturmiljöanalys, bedömer vi att byggnaden kan byggas på med en våning. Det gäller på de flesta huskropparna. Samt att en tillbyggnad kan placeras väster om befintlig byggnad. Bedömningen är även att tillbyggnader inte är lämpliga på andra ytor än på befintlig byggnad eller väster om befintlig byggnad.

En av användningarna som blir möjlig i detaljplanen är bostäder. Detaljplanen tillåter bostäder här då området ligger i ett mycket centralt läge med närhet till kollektivtrafik och service. Det finns även ett väl utbyggt gång- och cykelnät till och från planområdet. Det bidrar bland annat till en effektiv användning av resurser eftersom redan befintlig infrastruktur kan användas.

Vi ser även att bostäder är lämpliga utifrån buller och risker. I så fall behöver vissa bostäder ha en tyst sida eller vara mindre än 35 kvadratmeter för att klara de krav som ställs utifrån buller.

Detaljplanen gör det möjligt för att bevara och utveckla parken i öst, den som tidigare varit en del av slottsparken till Västerås slott. Detta för att kunna förstärka parkens kvaliteter som tidigare slottspark samt kunna utveckla den som en plats att vistas i. En utveckling av parken ska även bidra till att förstärka kopplingen mellan centrum och Mälaren längs med Svartån.

Förslaget var ute på samråd mellan den 30 maj och 30 juni 2024. Under den tiden fanns möjlighet att tycka till om förslaget. Nästa tillfälle att påverka och lämna synpunkter är när förslaget ställs ut för granskning.

Efter samrådet kommer alla synpunkter som kommit in att ses över och förslaget kommer att bearbetas. Därefter kommer det bearbetade förslaget att skickas ut på en så kallad granskning. Då finns det återigen möjlighet att lämna synpunkter på det bearbetade förslaget. Därefter kommer mindre justeringar kunna göras innan detaljplanen går upp för antagande i byggnadsnämnden.

Här kan du läsa mer om processen för en detaljplan

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Det är stads­bygg­nads­för­valt­ningen i Västerås stad som arbetar med att ta fram detalj­planer. I bygg­nads­nämn­den eller kommun­full­mäktige tas beslut om att planen ska an­tas. Om ingen över­klagar planen vinner den laga kraft efter tre veckor från att den har blivit an­tagen.

Kontakta oss

Emma Lilja

Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen

Telefon 021-39 00 86

stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se