Detaljplan för Romfartuna Klockarbol 1:2 med flera, Romfartuna, dp 2014

Detaljplanen har varit utsänd på samråd. Nu bearbetar vi de synpunkter och förslag som har kommit in.

Om detaljplanen

Vi planerar för en förskola i två våningar med plats för sex avdelningar. Ny bebyggelse ska utformas med hänsyn till den värdefulla kulturmiljön och landskapet. En ny angöringsväg planeras i den norra delen av planområdet. I planen vill vi även ge möjlighet för en utbyggnad av skolans entré.

Flygbild över Romfartuna med planområdet inringad med röd streckad linje.

Flygbild över planområdet i Romfartuna

Kontakt och information

Du kan få mer in­formation om plan­förslaget av Michaela Woltter och Åsa Rudhage. Du når

  • Michaela på e-post michaela.woltter[a]vasteras.se eller på telefon 021-39 21 34
  • Åsa på e-post asa.rudhage[a]vasteras.se eller på telefon 021-39 32 55.

Upptäck förslaget för dp 2014 i 3D

Via bilden eller länken når du en 3D-karta. Där du kan klicka på olika platser i detaljplanens område och få mer information om dem.

Tänk på att använda en bra internet­anslutning. Undvik webbläsaren Internet Explorer och tidigare versioner av den. Då går sidan snabbare att ladda och fungerar bättre.

3D-karta för förslag till detaljplan för Romfartuna Klockarbol 1:2 med flera, Romfartuna, dp 2014

Flygbild med illustrerade byggnader tagen från 3D-visualiseringen.

Här samlar vi möjliga frågor som kan uppstå i och med arbetet med planen. Vi uppdaterar sidan under arbetets gång och vid behov. Hoppas du får svar på de frågor som du har. Du kan även få mer information om planen av Michaela Woltter.

Vi har tagit fram en dagvattenutredning och skyfallsmodellering för projektet för att utreda vilka åtgärder som krävs för att ta hand om dagvatten och skyfall.

Det finns en lågpunkt i norra delen av planområdet där det idag samlas vatten vid ett skyfall.

Dagvattenutredningen föreslår en öppen dagvattenlösning i form av makadamdike och torrdammar som kopplas ihop inom planområdet. Genom att anlägga ett dike och dammar minskar risken för översvämning norr om planområdet, jämfört med befintlig situation.

En torrdamm är en skålformad grön yta som fylls med vatten vid kraftiga regn. När regnet avtar minskar vattnet och infiltrerar ner genom marken.

En framtida byggarbetsplats kommer att vara inhägnat med grind. Arbete kommer att ske under styrda arbetstider (klockan 7–16). Vid störande arbete (sprängning eller pålningsarbete) eller arbete utanför arbetstiden kommer information att skickas ut.

Vi planerar för en ny gång- och cykelbana från bostadsområdet i norr till förskolan och skolan. Hämtning och lämning med bil samt skolskjuts sker via den nya infartsvägen i norra delen av planområdet. Förslaget innebär att fordonstrafiken tydligare separeras från barnen vilket ökar trafiksäkerheten och tryggheten för barn och vuxna.

Den befintliga angöringsvägen i söder ska fortsättningsvis användas för bland annat leveransfordon.

Det finns inga planer på att vägen (som ligger på Svenska kyrkans mark) ska stängas av för dig som boende i det här området.

Karta över Romfartuna kyrkväg som går via förskolan, markerad med blå linje.

Karta över den del av Romfartuna kyrkväg frågan gäller. Klicka på bilden för att förstora den.

Förslaget till ny detaljplan är utsänd på samråd under tiden 28 maj och den 23 juni 2025. Då kan du tycka till om förslaget. Efter det ser vi över alla synpunkter som har kommit in och förslaget bearbetas. Därefter kommer det bearbetade förslaget att skickas ut på en så kallad granskning där det återigen finns möjlighet att lämna synpunkter på det bearbetade förslaget. Därefter kommer endast mindre justeringar kunna göras innan detaljplanen går upp för beslut i byggnadsnämnden om att föreslå kommunfullmäktige att anta planen. Sedan antas den i kommunfullmäktige.

Här kan du läsa mer om processen för en detaljplan

Vill du ha återkoppling om detaljplanen?

Vill du ha information och återkoppling om detaljplanen under processens gång. I så fall, lämna din e‑postadress i rutan här nere. Vi samlar in e‑postadresser för att kunna informera via e‑post om arbetet med detaljplanen. Efter att vi skickat informationen sista gången, när detaljplanen vunnit laga kraft, kommer din e‑postadress att tas bort.

När du klickat på OK kommer du att få ett mejl från Sitevisionproduktion@vasteras med information om hur du gör för att bekräfta att du samtycker till att vi samlar in din e‑postadress för att kunna informera om resultatet av detaljplanearbetet.

Hantera prenumeration
Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Det är stads­bygg­nads­för­valt­ningen i Västerås stad som arbetar med att ta fram detalj­planer. I bygg­nads­nämn­den eller kommun­full­mäktige tas beslut om att planen ska an­tas. Om ingen över­klagar planen vinner den laga kraft efter tre veckor från att den har blivit an­tagen.

Kontakta oss

Michaela Woltter

Planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen

Telefon 021-39 21 34

stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se

Åsa Rudhage

Planstrateg på stadsbyggnadsförvaltningen

Telefon 021-39 32 55

stadsbyggnadsforvaltningen@vasteras.se