Säkra livsmedel
Vi vill må bra av den mat vi äter. Vi måste också se till att den mat vi äter hemma hanteras och tillagas på rätt sätt. Annars riskerar vi att bli matförgiftade. Om du har blivit sjuk av något som du köpt eller blivit serverad i Västerås ska du höra av dig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Då kan vi utreda händelsen och i bästa fall förhindra att fler drabbas.
Matförgiftning och klagomål
Om du har blivit sjuk av något som du har köpt eller blivit serverad i Västerås är det bra om du anmäler det till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Då kan vi utreda och i bästa fall förhindra att fler drabbas. Ungefär hälften av alla matförgiftningar i Sverige inträffar i hemmet.
Anmäl om du har blivit matförgiftad
Om du misstänker att du har blivit matförgiftad av den mat du ätit på restaurang eller av maten du köpt i en butik kan du anmäla det här via en e-tjänst.
Anmäl misstänkt matförgiftning
Du kommer få svara på ett antal frågor, bland annat följande:
- Var, när och vad åt och drack du?
- När började symptomen?
- Vilka var symptomen och hur länge pågick de?
- Har du varit i kontakt med sjukvården?
- Har du någon allergi?
- Hade du sällskap av någon/några? Vad åt de och blev de sjuka?
- Vad hade du ätit och druckit tidigare under veckan?
- Har du haft kontakt med några sällskapsdjur?
- Har du druckit vatten från en enskild brunn eller ett vattendrag?
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen utreder vad som orsakat matförgiftningen och förhindrar i bästa fall att fler drabbas. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kan alltså inte hjälpa dig få ersättning för att du blivit sjuk.
Vill du anmäla snusk eller fusk i en livsmedelsverksamhet?
Om du inte har blivit sjuk, men vill informera oss om till exempel brister i personalens hygien, vilseledande eller felaktig märkning eller om något annat som är fel, så vill vi att du använder vår e-tjänst för klagomål.
Så här arbetar vi
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kontrollerar regelbundet att livsmedelsföretagen uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Kontrollen innebär vanligtvis oanmälda inspektioner. Hur ofta kontrollerna görs beror på verksamhetens storlek och vilka typer av livsmedel som hanteras.
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tittar även på hur verksamheten märker och presenterar sina varor samt kontrollerar att den information som finns i anslutning till livsmedlen, till exempel på märkningsetiketten, är riktig.
Start av egen livsmedelsverksamhet
Ska du starta egen livsmedelsverksamhet måste du registrera din verksamhet hos miljö- och konsumentnämnden.
Information till dig som vill starta livsmedelsverksamhet samt e-tjänst för registrering
Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.se