Nämnden för idrott, fritid och förebyggande sammanträder
Med anledning av Coronapandemin utgår allmänhetens frågestund vid detta sammanträde.
Vi vill må bra av den mat vi äter. Vi måste också se till att den mat vi äter hemma hanteras och tillagas på rätt sätt. Annars riskerar vi att bli matförgiftade. Om du har blivit sjuk av något som du köpt eller blivit serverad i Västerås ska du höra av dig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Då kan vi utreda händelsen och i bästa fall förhindra att fler drabbas.
Vad du äter och dricker påverkar din hälsa. Fräscha råvaror och korrekt hantering är speciellt viktigt. Livsmedelsverket uppskattar att 500 000 personer i Sverige varje år blir sjuka av dåliga livsmedel. Det är alltid företagaren som säljer eller serverar livsmedel som ansvarar för att de är säkra.
Hamburgare som inte steks ordentligt ökar risken för matförgiftning, till exempel av bakterien ehec. Se därför till att hamburgaren är genomstekt oavsett om du äter hemma eller på restaurang.
Om du har blivit sjuk av något som du har köpt eller blivit serverad i Västerås är det bra om du anmäler det till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Då kan vi utreda och i bästa fall förhindra att fler drabbas. Ungefär hälften av alla matförgiftningar i Sverige inträffar i hemmet.
Om du misstänker att du har blivit matförgiftad av den mat du ätit på restaurang eller av maten du köpt i en butik kan du anmäla det här via en e-tjänst.
Anmäl misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats.
Du kommer få svara på ett antal frågor, bland annat följande:
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen utreder vad som orsakat matförgiftningen och förhindrar i bästa fall att fler drabbas. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kan alltså inte hjälpa dig få ersättning för att du blivit sjuk.
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kontrollerar regelbundet att livsmedelsföretagen uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Kontrollen innebär vanligtvis oanmälda inspektioner. Hur ofta kontrollerna görs beror på verksamhetens storlek och vilka typer av livsmedel som hanteras. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tittar även på hur verksamheten märker och presenterar sina varor samt kontrollerar att den information som finns i anslutning till livsmedlen, till exempel på märkningsetiketten, är riktig.
Ska du starta egen livsmedelsverksamhet måste du registrera din verksamhet hos miljö- och konsumentnämnden.
Information till dig som vill starta livsmedelsverksamhet samt e-tjänst för registrering
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3