Service och utbud
Flera förskolor och två skolor finns i området. Fem av förskolorna är belägna i stadsdelen Hammarby och en på Lövudden. Sankta Gertruds skola har elever från förskoleklass till årskurs 6. Skolan byggdes 1964 och har under 2019 genomgått en omfattande invändig renovering och kan nu stoltsera med ett alldeles nytt skolbibliotek. Här finns även ett fritidshem. Nybyggeskolan, som tar emot elever från flera olika områden såsom Barkarö, Bäckby, Dingtuna, Hammarby, Råby, Skälby och Tidö-Lindö, erbjuder årskurs 7 till 9. På skolan finns också en fritidsgård, Hammarbygården, som är öppen både dagtid och kvällstid. I närheten av skolan finns både Råbyskogen med motionsspår och Råby IP med fotbollsplaner och hockeyrink. På Nybyggeskolan finns även en fullstor idrottshall.
För äldre och personer med funktionsnedsättning finns ett ålderdomshem, Treklangen, samt två gruppbostäder för personer med funktionsnedsättningar, Traktorgatans gruppbostad och Sigfrid Edströms gatas gruppbostad.
På det som kallas ”Hammarby centrum” finns ett kvartersbibliotek, livsmedelsbutik och pizzeria/restaurang. Runt om i Hammarby ligger mindre och mellanstora lekplatser, grusplan, gräsplan, asfalterad tennisplan, hundrastgård och motionsspår i den angränsande Råbyskogen. I Råbyskogen finns 2,5 kilometer kuperad bana sam ett mindre utegym. Västerås stad har arbetat med att skapa och lyfta fram välkomnande entréer till Råbyskogen. För den idrottsintresserade erbjuder Klövernhallen tre fullstora idrottsplaner för innebandy, handboll, fotboll, volleyboll, badminton och basket. Västerås Brottarklubb, Västerås Bordtennisklubb, Västerås Bågskytteklubb och Västerås Judoskola har egna lokaler i hallen.
På Lövudden, som ligger i den södra delen av området Hammarby, ligger en uppskattad badplats. Här finns stora gräsytor, en grillplats, toalett och en liten sandstrand som lämpar sig väl för barnfamiljer.
Hammarby erbjuder en relativt en stor arbetsmarknad där Hacksta industriområde och Gustavsvik sysselsätter med mer än 2 600 personer. Många arbetstillfällen finns inom handel, tillverkning och utvinning.
Det finns ingen kommunägd offentlig konst på Hammarby, men det finns konstverk som privata aktörer har tillfört.
Bebyggelse
Under år 1961–1970 byggdes många bostäder i på Hammarby. Det har tillkommit väldigt få bostäder på senare år och sedan år 2002 har det endast byggts 14 hyresrättslägenheter i området. Byggnationen ser olika ut i olika delar av Hammarby. Totalt sett består bebyggelsen till största delen av enbostadshus i form av radhus, kedjehus och parhus. De ligger i större grupper där samma hustyper upprepas. I mitten av området ligger elva större flerbostadshus i form av skivhus som markant sticker ut från områdets övriga bebyggelse. De markerar stadsdelens forna centrum och är synliga från hela Hammarby. Andelen hyresrätter i området är relativt hög i jämförelse med andra områden, medan andelen bostadsrättslägenheter är låg. Andelen stora lägenheter i flerbostadshus (4 rum+) ligger under genomsnittet för staden.Boende i bostadsrättslägenhet koncentreras kring Krumeluren medan småhusen främst finns kring Nybyggevägen.
På kartan nedan ser du hur bebyggelsen växt fram över olika årtionden. Årtalen är generella och viss variation kan förekomma inom varje kvarter.