Avfallsanläggning Skultuna
Här hittar du svar på ett antal återkommande frågor om avfallsverksamheten på fastighet Kvarnbacka 3:1 i Skultuna, i folkmun kallad Skultunatippen. Frågorna och svaren är utifrån miljö- och hälsoskyddsförvaltningens uppdrag och tillsyn av verksamheten på fastigheten.
Vad händer i ärendet?
Företaget NM Trading & Transport AB har haft sin verksamhet på Kvarnbacka 3:1. Verksamheten anmäldes i maj 2018 för lagra, sortera och bearbeta bygg- och rivningsavfall. Enligt anmälan ska inget farligt avfall finnas.
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen (MHF)
NM Trading och Transport (företaget)

Oktober 2023
- Kronofogdens upphandling pågår, se informationen under september 2022.
Maj 2023
- Provvägning och provsortering görs av avfallet som ett underlag inför Kronofogdemyndighetens upphandling.
September 2022
- Miljö- och konsumentnämnden beslutade den 30 september att ansöka om att genomföra tidigare fattat beslut om att ta bort avfallshögar och balar. Detta görs genom att skicka in en ansökan till Kronofogdemyndigheten. Det är Kronofogdemyndigheten som ansvarar för att beslutet genomförs. De fattar beslut om när och hur detta sker samt vem som ska göra arbetet.
Tas avfallshögarna och balarna bort minskas risken att föroreningar sprids till grundvattnet väsentligt. Dessutom försvinner risken för brand.
Kommunstyrelsen i Västerås stad fattade den 29 september beslut om att föreslå för kommunfullmäktige att 43 miljoner ska läggas på att transportera bort och ta hand om avfall från Västerås Kvarnbacka 3:1.Detta innebär att Västerås stad riskerar att få stå för kostnaderna med att ta bort avfallet om dessa pengar saknas i konkursboet efter NMT.
Augusti 2022
- MHF undersöker den juridiska möjligheten att ta bort avfallshögarna med hjälp av Kronofogdemyndigheten.
Juni 2022
- MHF har under april och maj varit i samråd med Naturvårdsverket för möjligheter att få akutbidrag för borttransport av avfallshögar och avfall i balar. Naturvårdsverket har av underlaget de fått ta del av sett att det är uppenbart att det finns en föroreningsproblematik på området men att det inte finns någon akut risk för spridning av föroreningarna som motiverar ett akutbidrag. Naturvårdsverket gjorde bedömningen att det saknas förutsättningar för att bevilja akutbidrag.
April 2022
- Konsulterna som undersökt mark, vall och avfallshögar i Skultuna är nu klara och har presenterat sina slutsatser för miljö- och konsumentnämnden.
Deras undersökning visar att det finns en del avfall som innehåller skadliga ämnen. En risk är att dessa ämnen läcker ut och påverkar grundvatten, ytvatten och marklevande organismer. En annan risk är att skadliga ämnen i avfallet sprids via rök om det börjar brinna i avfallet. Det skulle vara skadligt för både människor och natur.
Konsulternas slutsats är därför att en riskminimering kan behövas. Vad det innebär är inte klart än. Det kan också vara så att man behöver vidta åtgärder för att skydda grundvattnet, men konsulternas rekommendation är att först genomföra kompletterande undersökningar av grundvattnet för en säkrare bedömning.
För frågor: Ann Norberg 021-39 13 52 eller ann.norberg@vasteras.se
Riskbedömning avfallsanläggningen Skultuna Pdf, 4.3 MB.
Se även frågor och svar (FAQ) längre ned på sidan.
Januari 2022
- Konsultföretaget Structor har utfört provtagningar i mark, vall och avfallshögar. Provtagning i grundvattnet är försenad på grund av smittspridningen i samhället, men kommer att genomföras. Structors rapport med riskbedömning förväntas bli klar i mars.
November 2021
- Provtagningen av avfallsanläggningen är påbörjad. Konsultföretaget Structor kommer att ta prover i mark mot Svartån, i uppschaktad vall, i avfallshögar samt i grundvatten. För att få ett bra underlag till riskbedömningen kommer många provgropar att grävas och många analyser att göras. Structor kommer sedan att göra en bedömning över hur mark och vatten påverkas av avfallsanläggningens verksamhet. Riskbedömningen kommer att ligga till grund för hur staden ska gå vidare med området.
Oktober 2021
- Provtagningar av avfallsanläggningen planeras. Det är en extern konsult, Structor, som gör bedömningen på uppdrag av Västerås stads miljö- och hälsoskyddsförvaltning. Konsulten kommer att undersöka om föroreningar från anläggningen riskerar att nå yt- eller grundvattnet, eller om farliga partiklar kan spridas med vinden. Riskbedömningen blir viktig för den fortsatta hanteringen av materialet på platsen.
September 2021
- Räddningstjänsten i Mälardalen har undersökt avfallsanläggningen, bland annat med drönare. De bedömer att risken är liten för att avfallet skulle självantända, eftersom materialet redan har legat lagrat en längre tid. Dessutom minskar risken ytterligare nu när vädret på hösten blir kallare och blötare.
Augusti 2021
- Under sommaren har konkursförvaltaren sålt metallskrot från verksamheten och det har därför pågått aktivitet på fastigheten.
- Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har kontaktat konsult för att bedöma riskerna med lagringen av avfallet. I dagsläget vet vi inte när en sådan riskbedömning är klar.
Maj 2021
- Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har fått besked av företagets konkursförvaltare att det inte finns pengar att ta hand om avfallet på fastigheten. Samt att konkursen förväntas pågå ett tag framöver. I dagsläget är det därför oklart när avfallet kan transporteras bort från fastigheten. Med den informationen har förvaltningen beslutat att kontakta en konsult för att bedöma riskerna med lagringen av avfallet.
Mars 2021
- Räddningstjänsten Mälardalen har flugit med drönare försedd med värmekamera för att kontrollera temperatur i högarna i Skultuna, genomfördes den 25 mars. Räddningstjänsten hittade inga tecken på onaturlig uppvärmning i någon av högarna och har gjort bedömningen att risken för självantändning av avfallshögarna i Skultuna är låg. De har gjort bedömningen att situationen inte är liknande den i Röfors, Laxå kommun där den lokala räddningstjänsten har gjort bedömningen att risken för brand var hög.
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningens handläggning fortskrider som i tidigare.
Februari 2021
- Förundersökning om miljöbrott pågår. Konkursförvaltaren är ansvarig för verksamheten och fastigheten. Inget ytterligare avfall har transporterats bort från fastigheten.
Förutom att MHF fortsätter handläggning av befintlig verksamhet deltar fler förvaltningar inom Västerås stad i ärendet av konkursen och avfallet på fastigheten.
22 januari 2021
- MHF besöker fastigheten tillsammans med Mälardalens Brand och Räddningsförbund, MBRF.
MBRF kommer efter besöket att göra en riskbedömning ur brandsynpunkt.
Konkursförvaltaren har låtit ta bort farligt avfall såsom förvarade spilloljor, från fastigheten. För övrigt har inget avfall enligt nämndens beslut den 24 november 2020 transporterats bort.
I övrigt är anläggningen/fastigheten oförändrad.