Viksäng
Viksäng är beläget ett par kilometer öster om Västerås city. Området som började byggas på 1960-talet är idag hem åt drygt 5 500 västeråsare.
Det här är Viksäng
Viksäng hittar du i östra delen av Västerås med närhet till både Mälaren och till city. Området består av stadsdelarna Viksäng och Ängsgärdet. Ängsgärdet består av verksamheter medan Viksäng är en stadsdel med blandad bebyggelse i en genomgående grön miljö. På Viksäng hittar du även ett stadsdelscentrum. Grannar med området är Centrala staden, Öster Mälarstrand-Hamre-Talltorp samt Skiljebo-Hemdal-Brandthovda.
Vilka bor här?
Under 2023 ökade befolkningen på Viksäng med 152 personer och i december 2023 bodde 5 521 personer här. Fram till och med 2028 förväntas befolkningen öka med ytterligare ungefär 700 personer, till följd av planerad nybyggnation i Ängsgärdet där en ny stadsdel växer fram. Andelen barn 0-9 år är något högre än i kommunen som helhet, liksom personer i åldern 20-39 år. Även personer över 80 år är överrepresenterade i området.
Om du vill veta mer om invånarna som bor i Viksäng kan du titta på våra faktablad med statistik om stadsdelar och områden i Västerås:
Karta över Viksäng
Om du klickar på filterfunktionen nere i kartans högra hörn kan du välja vad du vill visa. Du kan se exempelvis förskolor och skolor, kollektivtrafik, mötesplatser, idrottsplatser och särskilda boenden som finns i området.
Service och utbud
Den offentliga och kommersiella servicen i Viksäng är god och främst lokaliserad till Viksängs centrum. Bibliotek finns i Viksängs centrum tillsammans med bland annat vårdcentral, livsmedelsbutik, pizzeria och annan kommersiell service. Drivmedelsstation finns i anslutning till centrumet vid Björnövägen. Längs Viksängsgatan finns också service så som livsmedelsbutik och pizzeria.
På Viksäng finns tre kommunala lekplatser: Regementsplans, Trossbackens och Befälskullens lekplats. Utöver dessa tre så finns lekmöjligheter på skolgårdar och bostadsgårdar. På vintern spolas isbana vid Ekbergaskolan.
På kartan ovan ser du vilka förskolor, skolor, särskilda boenden och andra verksamheter som finns i området. Om du vill veta mer om dessa kan du klicka på länkarna nedan.
Barn och utbildning - Västerås stad
Visste du att?
Åsa Linderborg, historiker, författare, kulturskribent och journalist, växte upp på Viksäng. År 2007 utkom Linderborgs första skönlitterära verk, den självbiografiska barndomsskildringen Mig äger ingen.
Victor Nilsson Lindelöf, fotbollsproffs i svenska landslaget och Manchester United, växte upp med sin familj på Viksäng och gick på Viksängsskolan.
Bebyggelse
Nästan hela Viksäng byggdes under 1960- och 1970-talen. Närmare nio av tio bostäder är byggda under 60- och 70-talen. Det finns ett mindre antal lägenheter i bostäder som byggts tidigare än 1930 och från 1980 och framåt har området kompletterats med enstaka flerbostadshus och radhus i västra delarna. Viksäng har även kompletterats med några offentliga byggnader. Ängsgärdet är under omvandling från industri och verksamheter till bostäder och kontor.
En klar majoritet av de boende i området bor i flerbostadshus och bland dessa är det vanligast att bo i hyresrätt. Det är en lägre andel som bor i småhus jämfört med Västerås totalt. Ytterligare flerbostadshus planeras att byggas i området vilket förväntas leda till en ökning av befolkningen på Viksäng. Läs mer om bebyggelsens framväxt under Historik.
På kartan nedan ser du hur bebyggelsen växt fram över olika årtionden. Årtalen är generella och viss variation kan förekomma inom varje kvarter.
Avstånd till City
(Ungefärlig tid mätt mellan Centralstationen - Viksängs centrum)
21 minuter
8 minuter
9 minuter
6 minuter
Trafik och transporter
Viksäng avgränsas av järnvägen (Mälarbanan), E18, Österleden och Björnövägen. Inom området är Pilgatan, Mälarstrandsgatan, Viksängsgatan samt Kaserngatan viktiga stråk. Här har du goda cykelmöjligheter med huvudcykelstråk mot city och ut mot Björnön. Flera stadshusslinjer passar genom området.
Statistik- och analysfunktionen
För frågor angående statistik om Västerås
Nå statistik- och analysfunktionen via Västerås stads kontaktcenter 021-39 00 00
statistikochanalys@vasteras.se