Logotyp
Visa sökformulär

Stadsdelar

Det finns 90 stadsdelar i Västerås. De flesta stadsdelarna har fått sitt namn efter större gårdar som funnits inom stadsdelens område, till exempel Gryta, Skälby och Bjurhovda.

Vad vill du hitta här på sidan om stadsdelar?

Vi vill förbättra informationen om våra stadsdelar. Nu vill vi höra med dig vad du förväntar dig att hitta här. Hjälp oss genom att svara på två enkla frågor. Om du inte redan besökt den här platsen, ta gärna en titt innan du svarar.

Hittade du det du sökte?
Några få stadsdelar har fått sitt namn på annat sätt. Vega är till exempel döpt i namnkategorin Polarforskare. Vega var namnet på det skepp som upptäcktsresande Adolf Erik Nordenskiöld var först med att segla genom nordostpassagen år 1878.

De centrala delarna ser i vissa delar ut som de gjorde redan på medeltiden. I kvarteren norr om Domkyrkan som heter Kyrkbacken finns många gamla korsvirkeshus. De centrala delarna av Västerås är utformade med gågator och torg. Torghandel förekommer varje dag, både sommar som vinter.

Kvinna i centrala Västerås, Hantverkargatan, i dagligt tal kallat Sigmatorget

Fotograf: Pia Nordlander, bildN

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

  • Byggstart Bäckby bussgata

    Den här veckan började Västerås stad att bygga en tillfällig gata mellan parkeringen vid Bäckby centrum, snett över fotbollsplanen och bort till Välljärnsgatan. Gatan byggs för att busstrafiken ska kunna köra under tiden Välljärnsgatan byggs om.

  • Nu börjar vi bygga på Bäckby

    I vårt arbete med utveckling av Bäckby har vi stött på kommentarer om att utvecklingen går så långsamt. Det var då det, nu kommer det att gå undan.

  • Stort intresse under informationsträff

    Onsdagen den 24 januari hölls en gemensam informationsträff i Västerås för de entreprenörer och företag som är intresserade av att utföra hela eller delar av de muddrings- och solidifieringsarbeten som ska göras i Köpings hamn, Västerås hamn och i respektive farleder.

Hjälpte informationen på denna sida dig?