Visa sökformulär

Skultuna – en småstadsidyll

Skultuna är en gammal bruksort som har vuxit fram kring Skultuna messingsbruk. Orten är idag en småstadsidyll som omges av Svartådalens bördiga slätter och vidsträckta skogsområden. 

Ett av världens äldsta bruk

Mässingsbruket, som är ett av världens äldsta, grundades år 1607 av kung Karl IX. Under 1900-talet växte Skultuna till en modern industriort genom Svenska Metallverken som senare blev Gränges AB.

3 personer som paddlar kanot.
ljusstakar i mässing
Brännugnsbacken i Skultuna

Platsen passade perfekt

Det har bott människor i trakten runt Skultuna sedan förhistorisk tid. Bruket hade en avgörande betydelse för att fler människor bosatte sig här och att Skultuna blev ett samhälle. År 1607 bestämde sig kung Karl IX för att starta en svensk mässingsindustri. Han gav en av sina män uppdraget att hitta en bra plats för ett mässingsbruk. Skultuna passade perfekt. Vattnets fallhöjd i Svartån gjorde att det gick att producera vattenkraft som räckte till ett helt bruk. Här fanns skogar med träd som kunde användas för att tillverka träkol. Det var också nära till hamnen i Västerås och till Falu koppargruva. Skultuna var sedan under 1800-talet den största producenten i Sverige av köks- och prydnadssaker i mässing. Skultuna messingsbruk är idag ett av ortens mest besökta turistmål.

Först en egen kommun

Skultuna har tidigare varit en egen kommun. Kommunen bildades i Skultuna socken i Norrbo härad i Västmanland år 1862. Vid kommunreformen 1952 slogs Harakers landskommun och Romfartuna landskommun ihop med Skultuna och blev en storkommun. Sedan 1971 ingår Skultuna, Haraker och Romfartuna i Västerås kommun. Skultuna kommundel bildades 1985 och består av orterna Skultuna, Romfartuna och Haraker. Kommundelen är ungefär en fjärdedel av Västerås stads yta. I Skultuna kommundel bor cirka 5 500 invånare.

skylt med texten välkommen till Skultuna
forsande vatten
Skultuna kyrka

Skultuna idag

I Skultuna tätort bor cirka 3 200 invånare. Avståndet till Västerås är 15 kilometer. Att resa mellan Skultuna och centrala Västerås tar 20 minuter med bil, 30 minuter med buss och 50 minuter med cykel. Det finns cykelbanor hela vägen. Skultuna tätort har byggnader från olika tidsepoker. Här finns det gamla bruksområdet med byggnader och arbetarbostäder som hörde till bruket. Det finns också villor som är typiska för den senare delen av 1900-talet. Dagens bostäder är småhus (villor, radhus och kedjehus) och flerbostadshus (bostadsrätter och hyreslägenheter) i tre våningar.

Skultuna har en bra offentlig service. Här finns till exempel vårdcentral, servicehus, gruppboende, mötesplatser, skolor, förskolor, fritidsgård och bibliotek. Här finns också kommersiell service, bland annat livsmedelsbutik, bank, kiosk, blomsterbutik och frisör samt några restauranger och ett gym. I den gamla bruksmiljön finns ett bruksmuseum och ett brukshotell.

För den som är idrotts- och friluftsintresserad finns en ishockeyhall, en konstgräsplan, en gräsplan, ett mountainbikespår, en parkourbana, ett utegym, vandringsleder, hälsospår, elljusspår för löpar- och skidslingor, bad, flytbrygga i Svartån, grillplatser och lekplatser.

Skultuna har ett rikt föreningsliv med flera aktiva föreningar. Skultuna Idrottssällskap, SIS, är en över 100 år gammal förening som på senare tid har varit mycket engagerad i utvecklingen av de idrottsanläggningar som finns på orten. Två evenemang som årligen arrangeras i samarbete mellan kommundelstjänsten och lokala föreningar är Kvarnbackadagen och Julmarknaden.

Parkourbana
kanotpaddlare
Rododendronbuskar i Kvarnbackaparken

Friluftsliv och strövområden

I Skultuna finns bra möjligheter för den som är intresserad av friluftsliv. Det finns flera friluftsområden. Två exempel är Sågdammen och Kvarnbackaparken, som är populära strövområden och utflyktsmål. Kvarnbackaparken ligger väster om Skultuna centrum nerför Brännugnsbacken. Här finns rastplatser, promenadstigar, rododendrondal, friluftsscen, kulturminnen och naturupplevelser. Flera av mässingsbrukets tidigaste verkstäder finns inom Kvarnbackaparkens område och hantverkare har sina lokaler vid parken. Sågdammen är ett strövområde längs med Svartån, strax norr om centrala Skultuna. Området ligger naturskönt och är ett paradis för fåglar och fågelintresserade.

Norrängs källa, på den västra sidan Svartån, är en så kallad trefaldighetskälla från medeltiden och ett annat populärt utflyktsmål. En trefaldighetskälla är enligt gammal folktro en vattenkälla med läkande kraft. I skogen som ligger intill finns ett högt berg med en ruin av en fornborg, Kampberget. Vid Norrängs källa kan du till exempel ha picknick, promenera eller plocka svamp och bär.

I Tibbleskogen finns elljusspår för löpar- och skidslingor, parkourbana och utegym. Det finns också en vandrings- och kanotled mellan Skultuna och Västerås.

Kända personer med anknytning till Skultuna

  • Julia Nyberg var författare, som levde 1785–1854, och gav ut två diktsamlingar. Hon har bland annat skrivit dikten Den stackars Anna eller Molltoner från Norrland som har tonsatts. Som sång är den mer känd som Vårvindar friska och brukar framföras vid Valborgsmässofiranden. Hon skrev också under pseudonymen Euphrosyne. En gata i Skultuna, Julia Nybergs väg, har fått sitt namn efter henne.
  • Johan Olsson är längdskidåkare född 1980. Han är en av Sveriges största skidstjärnor genom tiderna. Han har vunnit guld i OS, världsmästerskap och SM. Han har även världscupsegrar på meritlistan.
  • Musikerna Esbjörn Svensson, som levde 1964–2008, och Magnus Öström född 1965. Tillsammans med Dan Berglund bildade de Sveriges internationellt mest kända jazzgrupp Esbjörn Svensson Trio, senare e.s.t.
  • Hans-Olov Öberg är författare och förläggare född 1964. Han har bland annat skrivit Köttbullsboken, Djävulens tonsteg, Heavy metal management, A strange tale: sagan om Esbjörn Svensson Trio, Toppa för att krossa: 10 lektioner för onda knattetränare.

Du hittar mer information om vad som finns i Skultuna genom att till exempel söka på skolor, äldreboenden, bad, friluftsliv och motion, fotbollsplaner med mera.

Det här händer i Västerås

  • Byggnadsnämnden sammanträder den 24 mars

    Torsdagen den 24 mars sammanträder byggnadsnämnden. Allmänhetens frågestund är i kommunfullmäktigesalen klockan 13.00. Då kan du ställa frågor om de ärenden som tas upp på dagens sammanträde. Själva s...

Nytt i Västerås