I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. Överförmyndarnämnden är en kommunal myndighet med uppdrag att utöva tillsyn över gode män, förvaltare och förmyndare. I nämndens uppdrag ingår också att utreda behov av god man och förvaltare. Nämnden kan i vissa fall utse gode män, bland annat för ensamkommande barn och bortavarande personer.
Genom tillsynen kontrollerar nämnden hur förmyndare, gode män och förvaltare sköter sina uppdrag. Syftet är att förhindra att personer som inte själva kan ta tillvara på sina rättigheter drabbas av rättsförlust.
Tillsynen innebär bland annat att nämnden granskar redovisning som ställföreträdarna lämnar in till nämnden. Vid granskningen kan nämnden hämta in upplysningar och underlag från ställföreträdaren som lämnat in redovisningen samt från andra myndigheter och banker. Nämnden prövar också om tillstånd ska lämnas till fastighetsförsäljningar, uttag från spärrade konton, arvsskiften samt vissa placeringar och andra åtgärder. Nämnden har möjlighet att meddela vissa skärpande föreskrifter, bland annat gällande förmyndares förvaltning av deras barns tillgångar.
Om överförmyndarnämnden genom tillsynen uppmärksammar att en ställföreträdare inte är lämplig för sitt uppdrag kan nämnden skilja ställföreträdaren från sitt uppdrag.
Länsstyrelsens tillsyn
Länsstyrelsen i Stockholm har tillsyn över överförmyndarverksamheten i Västerås. Länsstyrelsen kan granska en överförmyndare utifrån de upplysningar som kommer från allmänheten till exempel genom en anmälan eller en tidningsartikel. Syftet med Länsstyrelsens tillsyn är att upptäcka, påtala och se till att överförmyndare åtgärdar de brister som finns i verksamheten för att undvika att de drabbar de enskilda personer, som samhället har åtagit sig att skydda. Om det visar sig att en överförmyndare, en ledamot i överförmyndarnämnd eller en ersättare är olämplig för sitt uppdrag kan personen fråntas sitt uppdrag av tingsrätten efter anmälan av länsstyrelsen.